MotoNews.pl

URYTA FUNKCJA WYŚWIETLACZA?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Calkiem przypadkowo dziś przytrzymałem dwa przyciski na wyświetlaczu od zegarka i ku mojemu zdziwieniu w środkowym okienku pokazała sie aktualna prędkość z jaką jade!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Niestety po momencie wyświetlacz zapalil się cały i zresetował a następnie ponownie wrócił do funkcji zegara i daty
Czy jest to jakaś dodatkowa funkcja w astrach?
Czy komus też takie coś sie przytrafiło?

wiem, że przy użyciu odpowiedniego procesorka (koszt ok 10zł) można z wyświetlacza zrobić komputer pokładowy. Strona na której było to opisane została zablokowana ale jak tylko znajde to dam znać. Pozdro

Jest to jak najbardziej normalny objaw użycia tych dwóch przycisków
O ile mnie pamięć nie zawodzi to jest to "test sprawności" TIDa (lub coś w tym rodzaju).
Wyświetla po kilka sekund różne dane, m.in. aktualną prędkość ale tylko do 53km/h -w F-ce; w G do 120 chyba...
Jeśli auto porusza się szybciej pokazuje +53 km/h.
W/g mnie ten sygnał pochodzi od czujników ABSu (tu się mogę mylić) i niewiele ma wspólnego z tym co wskazuje licznik.

Jutro sobie też sprawdze funkcej i sprawdzimy twoja teorie bo ja nie mam ABS-u, bo ta funkcja mnie zaciekawiła, i wspomniany chip gdzie mozna kupic?? ?? ??

Tutaj jest co nieco o TID-zie.

Nie wiem czy w innych (DID, MID, tylko zegar) też to można uaktywnić.

a wiecie moze co oznacz numerek 12??

dwunasty gar ci nie pali

To nie ma nic wspólnego z ABS-em jak tos tam nizej pisał, poprostu to zwykła funkcja jaka jest w wiekszosci radii - tylko ze tu mozna wejsc i zobaczyc predkosc odczytywana z czujnika radia- a to jest tryb serwisowy.

[ wiadomość edytowana przez: jan_10 dnia 2006-02-19 11:09:16 ]

Cytat:
2006-02-19 11:07:21, jan_10 pisze:
To nie ma nic wspólnego z ABS-em jak tos tam nizej pisał, poprostu to zwykła funkcja jaka jest w wiekszosci radii - tylko ze tu mozna wejsc i zobaczyc predkosc odczytywana z czujnika radia- a to jest tryb serwisowy. [ wiadomość edytowana przez: jan_10 dnia 2006-02-19 11:09:16 ]

A powiedz mi gdzie jest ten czujnik w radiu co zczytuję prędkość

Nie wiem gdzie jest, a ja nie mam ABS-u!! !! !! A chodziło mi ze radio zkads z czytuje predkosc i samo pogłasnia i jest to szerokostosowany patent.

[ wiadomość edytowana przez: jan_10 dnia 2006-02-19 14:13:25 ]

No to mamy zagadkę:
Skąd TID bierze dane do wyświetlenia prędkości

Cytat:
Nie wiem gdzie jest, a ja nie mam ABS-u!! !! !! A chodziło mi ze radio zkads z czytuje predkosc i samo pogłasnia i jest to szerokostosowany patent.

z tego co ja wiem,to kiedy w kabinie robi się głośno (głównie szum opływającego powietrza) to wtedy radio się podgłaśnia.
Ale moge się mylić.

Sa tez radia co same reguluja głosnosc - czym szybciej jedzimey,czytaj jest głosniej, tym głosniej gra radio.

Cytat:
2006-02-19 14:11:14, jan_10 pisze:
...radio skads zczytuje predkosc i samo pogłasnia...

kurde a moje się nie pogłaśnia (Car 400) i nie wiem dlaczego

Licznik ma podawany impuls z impulsator (niewiem dokładnie jak to nazwać) który jest w skrzyni biegów i stąd może być pobrany sygnał.

Cytat:
2006-02-19 18:33:20, DamianSz pisze:
Licznik ma podawany impuls z impulsator (niewiem dokładnie jak to nazwać) który jest w skrzyni biegów i stąd może być pobrany sygnał.

Liczniki w astrach mają linkę; tam gdzie jest licznik LCD jest w/w urządzenie.

Lucky niewiem jak to jest w Astrze ale tylko tak to sobie tłumacze, ja w renówce mam to w taki sposób rozwiązane.

Cytat:
2006-02-19 11:07:21, jan_10 pisze:
To nie ma nic wspólnego z ABS-em jak tos tam nizej pisał, poprostu to zwykła funkcja jaka jest w wiekszosci radii - tylko ze tu mozna wejsc i zobaczyc predkosc odczytywana z czujnika radia- a to jest tryb serwisowy. [ wiadomość edytowana przez: jan_10 dnia 2006-02-19 11:09:16 ]

chyba se jaja robisz myśląc że radio mierzy prędkość
jasne że jest to możliwe że prędość jest czytana z czujnika ABS
ja u siebie nie mam ABS i na wyświetlaczu pokazuje sie 0km/h niezależnie z jaką prędkością jadę

Cytat:
2006-02-27 22:07:43, leo_SI pisze:
...ja u siebie nie mam ABS i na wyświetlaczu pokazuje sie 0km/h niezależnie z jaką prędkością jadę...

ja u siebie też nie mam ABS-u, prędkościomierz mam na linkę a na wyświetlaczu pokazuje mi prędkość do 53 km/h, powyżej pokazuje zawsze 53 km/h

a mnie sie wydaje ze to tak poprostu jest, nie ma to żadnego związku z ABS-em ani tym bardziej z radiem, normalnie na chwile wskakuje prędkość a jaką auto sie w danej chwili porusza ale tylko jak zostało juz wspomniane do 53KM, trzeba sie o to zapytac jak już chcemy byc dociekliwi jakiegos elektryka, zrobie to w środe to Wam powiem co mi powiedział

Pozdrawiam