Lee i Gaz w jednym Espero!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
el0!

z grymasem na twarzy odebieram kluczyki...
wchodze do Bolida odpalam...
pomaranczowa zmienia sie na zielona... gaz wlaczony....
przyspieszam powoli, jakby mialo cos sie rozleciec...
potem hamuje silnikiem, wszystko wyglada ze jest okej...
to redukcja i pelna piz...!!!
jupi chodzi sobie spoko... nie dlawi sie, nie szarpie etc...
przelanczam na benzyne i porownuje... eee naprawde spoko!!!
nawet na gazie jest cichszy!!!

jade na tanksztele, gosc przyciska knefel i leci... litry sie przelewaja
ale zlotowki nie napier... jak oszalale!!!

teraz gosc mowi: jest pelny... 48 litrow pojezdzi pan z 400km i sie znowu zobaczymy!!!

sprawdzam na drodze srednicowej... 3 bieg 5900ob.. jest cos kolo 120km/h
eee... spoko... oplacalo sie wydac 1900 za instalacje Landi
no i najwazniejsze nic nigdzie nie smierdzi!!!

teraz czas odcisnie pietno na mych odczuciach i wrazeniach odnosnie
instalacji gazowych...

Brawo

Z kompem tak tania ?, a gdzie butla ?

Gdzie robiłeś instalkę?
Od jakiegos czasu tez sie rozgladam.... ale jeszcze sie nie zdecydowałem.

------------------
Pozdrowienia!

Hej Lee, nie ciesz się tak bardzo Moje wrażenie było takie jak Twoje - ale po pewnym czasie zuwazyłem że autko jakby "zamula się" tzn. z upływam czasu coraz bardziej było znać róznicę na niekorzyść gazu. Zastanawiam się czy wierzyć w "przyzwyczajanie się " komputerka do gazu czy też ma jakiś wpływ na to zużycie elementów instalacji (zapchanie filterka? po 10 000 km ?)
Pozdrawiam !

Filterek od gazu nalezy wymieniac najzadziej co 10 tys km
Ja bym proponowal co jakies 7-8 tys

el0!

Zoltar niestety nie wiem co oznacza "z kompem?"...
poprostu mam jakis pstryczek:
- zpalanie benzyna, po osiagnieciu 2tys obr przelancza sie na gaz
- ino gaz
- ino benzynka
Butla walec 60L

Katowice ul.Bytkowska
na terenie OPT Ośrodek Postępu Technicznego
tel 258 97 98
czas montazu okolo 3godzin

Jacenty zie zawsze jest tak jak u Ciebie...

Wychodzi, że masz komputer

Czekam na sprawozdanie dotyczące spalania.

No wiecie... komputer to zecz mechaniczna... moze lepiej by powiedziec elektorniczna, wiec sadze ze "przyzwyczajenie sie kompa do gazu" to jest bajka... to tak jak byscie mowili ze telewizor sie przyzywczail do teleexpresa itp., sadze ze z czasem bedzie zamulac z tego wzgledu ze trzeba filtr wymienic. I jeszcze jedno, tez mam taki przycisk i 3 kolorki, zielony ( gaz ) przelacza sie przy 2000obr, zolty ( przy odpaleniu.. tzn ze jest na benzynie i sie zmieni jak dodasz gazu), i czerwony (czyli benzynka jesli ja recznie przelaczysz).. po za tym tez mam butle 60 l, instalacja sie nazywa Romano i w gdansku dalem 2400zl

Cytat:
Filterek od gazu nalezy wymieniac najzadziej co 10 tys km
Ja bym proponowal co jakies 7-8 tys

Wiec zacytuje i swoje slowa:

Cytat:
Przy przebiegu dwudziestu kilku kkm bylem zmuszony przelozyc elektrozawor z filtrem w inne miejsce bo przeszkadzal w zamontowaniu rozporki. Poniewaz byl montowany znacznie glebiej poprosilem by panowie odrazu wymienili mi filterek i wcale nie byl taki brudny, wygladal, no powiedzmy jak filtr powietrza po 8kkm a na Shellu i tym podobnych "dorych" stacjach to tankowalem tylko kilka razy a pozatym to Geanty i inne "brudne" taniochy.

Dodam, ze przy okazji regulacji i przy 10kkm i przy 20kkm wyrazalem swoja obawe o jego czystosc a panowie z usmiechem mowili, ze to naprawde nie ma sensu, ani wymiana ani jego przedmuchiwanie, ze dopiero przy 30kkm mozna/warto to zrobic.

-----------------------------------------------------------------------------

Cytat:
"przyzwyczajenie sie kompa do gazu" to jest bajka...

Skad ten wniosek? Skad porownanie do telewizora? Czyzby telewizor posiadal lambde i szereg innych czujnikow?
Slyszales o resetowaniu komputera by powrocic do fabrycznych nastawow, z ktorych dopiero pod wplywem jazdy i "nauki" sam wychodzi?

Ptaszyna dobrze gada, komputer ma sporo map korekcyjnych uwzględniających temp powietrza, wilgotnośc a co niektóre i ciśnienie powietrza. Oczywiście obrabia to sonda lambda czujnik podciśnienia (przepływomierz) i czyjnik położenia przepustnicy. Najprostszym dowodem na dostosowanie kompa jest właczenie klimy (tej nieorginalnej) - jeżeli zrobisz to w trakcie jazdy to na pierwszym wrzuceniu na luz silnik zgaśnie, wystarczy jednak że właczysz klimę na wolnyvh obrotach to komp zdąrzy podciągnąć wolne obroty i po kilku takich cyklach nie ma już problemu (znam to z autopsji)

Filterek gazu to koszt 5-10 PLN.
Mozna go samemu wymienic a zawsze lepiej wymieniac cos co kosztuje 5-10 zl niz potem czyscic uklad zasilania gazem ze szlamu.

Maciek....ja nigdy nie mialem takich problemów właczam klime - jest PYK ...i to wszystko potem robi się zimnooo..

a serio - to Maciek ma w 100% racje - radze spróbować takiej sztuczki zewrzeć w kompie zworke A i B dwie pierwsze od drzwi....
To powoduje wyłączenie komputera. SIlnik ma wtedy wolne obroty od 1700 do 500obr na min.....
bardzo śmiesznie pracuje...

PS KeyJey gdzie jest ten filterek od gazu????? tak z ciekawości.....może kiedyś.....będe wymieniał.....

1900 to bardzo tanio jak za instalacje Lanzo . ja za taką dałem 2350 ( zbiornik ten sam ) chyba że masz okrojona wersje np . bez emulatora ( i wtedy pewnie masz odłączoną kontrolke sterownika wtrysku tzw. komputerka) , a co do restartownia komputera to nie wiem czy to ma sens program jest bardzo prosty i znajduje się chyba na jednej kostce eprom więc niewiele wykasuje sie odłączając zasilanie) poza tym razem z gazem instalowany jest drógi kontroler sterujący silnikiem krokowym w obwodzie zasilania gazem i to raczej on decyduje o składzie mieszanki, jako automatyk doradzam czyszczenie systemu diagnostycznego tzn. wszelkich czujników no i oczywiście nastawy kontrolera po zimie raczej trzeba zmienic na letnie

Lee- okoł miesiąc temu też zakładałem tam gazik ale za identyczny zestaw chcieli skroić 2000PLN staniało coś czy do 1,5 jrst taniej
Ostatecznie wybrałem wersję ze zbiornikiem w kole za 2200PLN ale na stacji uśmiech powraca
Czy tobie też przy zakładaniu gościu (szef czy właściciel nie wiem) usilnie starał się założyć instalację BEDINI?? Jakoś nie podobało mu się że chcę LANDI ale w końcu założył to o co prosiłem, ciekawe czemu

Do 2.0 instalka moze byc drozsza ze wzgledu na troszke inne wpiecie jej do elektryki samochodu... ale roznice to powinny byc 100-150...