| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DJ_DAR3K Łada Samara Kraków | 2006-02-20 21:04:10 Witam,
chcialem was spytac (Ci co maja obrotomierz w samarce) o ile wam spadaja obroty jak wlaczycie swiatla, dmuchawe na 1 stopien i np ogrzewanie tylniej szyby ?? na cieplym silniku ?? u mnie ustawione sa obroty na 900 bez obciazenia wlacze swiatla itd. i spadaja do 600-700 i zastanawiam sie czy nie za nisko ?? jak jest u was ?? przy okazji ile wam pala... |
Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2006-02-20 21:17:53 mnie nie spadaja :/ |
Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2006-02-20 21:40:03
mi również nie |
Ciurus ŁADA 2105 125p noi P ... okolice Cz-wy | 2006-02-20 22:01:29 ja mam klasyka wiec to moze nie pomoze.
ale po wlaczeniu wszystkiego na maxa. u mnie to jest swiatla dlugie 90W (lub 100W nie pamietam) x2 (bo 2 swiatla) do tego 2 halogeny 2x55W + tylne swiatla + przeciwmgielne tylne + dmuchawa na 2 stopien + ogrzewanie tylnej szyby + lampka w srodku
nie spadaja nic
ale chyba juz gadalismy na ten temat |
DJ_DAR3K Łada Samara Kraków | 2006-02-20 22:29:23 no to co moze byc u mnie nie tak ;-/ ?? rozlozyc alternator i szukac?? jak moge sprawdzic ?? poradzcie cos...
no a jak ze spalaniem w waszych samarkach ?? w jakim polozeniu macie ekonomizer jak jezdzicie a moze wogole nie patrzycie na niego ? |
Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2006-02-20 22:29:38 To chyba nie jest normalne, żeby spadały obroty po włączeniu czegostam... ja sie z tym nie spotkałem (a jeździłem już spora iloscia aut). Musisz chyba wybrać się z autkiem do mechanika. |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2006-02-21 01:14:13 U mnie troche spadaja, ale nieznacznie - obrotomierza nie mam, wiec nie podam zadnych konkretnych wartosci, ale z odglosu silnika mozna to zauwazyc. Ładowanie i wszystko inne jest OK, wiec tak jest i nic z tym na razie nie robilem. |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2006-02-21 08:55:44 po porstu wsrasta obciazenie silnika. I tyle.
Mario - to wlacz klime na full i SLUCHAJ silnika, czy nie zmienia obrotow. Zmienia, na pewno. |
DJ_DAR3K Łada Samara Kraków | 2006-02-21 10:02:42 no to jak wkoncu ? jedni mowia ze spadaja drudzy ze nie i badz tu madry... chce rozebrac alternator i sprawdzic czy jest ok ale jak to bedzie nie potrzebne bo faktycznie maja spadac to nie potrzebnie sie bede meczyl.. na zimnym to bardziej odczuwalne ale na cieplym juz mniej.. |
Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2006-02-21 11:18:04 Myślę iż spadek obrotów nie jest sprawą normalną. Wykluczył bym też alternator. Stare kable, styki, masa itp. to je to. |
Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2006-02-21 16:05:37 ja ajk włacze wszystko to zauwazam ze tylko kontrolka ladowania troszeczke spada i nic wiecej |
DJ_DAR3K Łada Samara Kraków | 2006-02-21 17:20:01 no jak jest komp to sobie wysteruje to normalne... ja nie mam takiego wynalazka mam zwykly gazniczek silnik 1,3 cieply silnik bez wlaczonych odbiornikow mam ponad 900 wlacze wszystko tj swiatla, dlugie, przeciwmgielne, dmuchawe na full, radio, ogrzewanie tylniej szyby to spada nawet do 500 :| co tu sprawdzic ?? alternator mowicie odpada ?? |
krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2006-02-21 23:32:24 poczyscie klemy na akumlatorkach przewody na alternatorze.
Oczywistym jest ze pod wpływem zwiekszonego obciazenia alternator nie daje swojej pełnej mocy co łatwo sprawdzic za pomoca voltomierza.Wiec prad jest zabierany z akumulatora na podtrzymanie pracy silnika.Jezeli czyszczenie nie pomoze to proponował bym sprawdzic regulatorek napiecia a skoro masz zaniskie obroty pod obciazeniem to moze włacz wszystko co masz i ustaw je zeby trzymały sie na 900 |
DJ_DAR3K Łada Samara Kraków | 2006-02-22 10:04:05
no tj troche bez sensu bo wtedy stane bede mial wlaczone tylko swiatla a obroty 1500... rozbiore alternator i zobacze na kabelki i moze cos znajde.. |
DJ_DAR3K Łada Samara Kraków | 2006-02-22 20:58:41 zdjalem altelnator rozebralem go na czesci pierwsze i nic wskazujacego na zepsucie nie znalazlem..
zobaczcie fotki ktore porobilem w trakcie rozbierania altelnatora i ocencie.. ==>> FOTKI <<== (sa w wersji 2592x1944 i 1600x1200 te pierwsze sa wiadomo dokladniejsze) sprawdzilem regulator, kondensator, diody i wszystko wydaje sie byc sprawne.. stojan nie ma przebicia na mase, poczyscilem wszystko przetarlem zalozylem zagrzalem silnik wlacze swiatla nieznacznie spadna obroty nie cale 100 moze.. ale jak dorzuce dmuchawe i ogrzewanie tylniej szyby to spadna o 400 :-/ gdzie tu jeszcze szukac ?? |
Adik20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara/Opel Vec ... Pawłowice/ Rybnik | 2006-02-22 22:54:33 Witam DJ_DAR3K-u, co do takiego dziania sie tez tak mam , jak wlacze swiatla i dmuchawe to obroty mi spadaja, a masz moze gaz w aucie??? dzieje sie rowniez tak dlatego ze (ja tak mam) w instalacji gazowej sa elektrozawory, i one tez troche pradu ciągna, chyba jednoczesnie 3 naraz ciagna prad wiec spadek pradu jest, ja jeszcze mam gorzej bo jezdze na akumulatorze 45 Ah wiec tez odczuwam te spadki napiecia. .......zauwazylem na fotkach ze masz osobno regulator napiecia zalozony chyba od innego auta , a od czego on jest bo ja mam oryginalny ruski ale elektroniczny jest caly czarny i troszke inaczej sie go podlącza. jak bys mogl to wyslij mi fotki na MEJLA JAK GO MASZ PODLACZONEGO MOZE KIEDYS PRZYDA mi sie ten schemacik. Pozdrawiam. |
DJ_DAR3K Łada Samara Kraków | 2006-02-23 20:51:48 no to nic musi tak byc.. zaplon moze jeszcze podreguluje i tyle.. ja mam benzynke zaden gaz..
tak regulator jest poza alternatorem jest przyczepiony do karoserii autka.. na pierwszym zdjeciu widac jak ida kable,a od czego ten regulator to nie mam pojecia.. |