Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-04-08 19:08:27 Warsztat jest jeden do którego ja jeźdżę w Markach. Adres i telefon masz u mnie na stronie. Koszt dezynfekcji wynosi k.150zł i auto zostaje na ok.1-2 godziny.
Zresztą zadzwoń i popytaj... klimatyzacje Pozdrawiam coraz szybszy Maciek ![]() [ wiadomość edytowana przez: MaciekGT dnia 2003-04-08 19:09:05 ] |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-04-08 19:11:05 ![]() No właśnie ... Takie coś jak na obrazku wdychają użytkownicy klimatyzacji ![]() Dezynfekcja klimatyzacji polega w najprostszej wersji na zastosowaniu wspomnianego odkażalnika WURTH lub KENT. Jeżeli ten sposób nie pomoże, konieczne będzie oczyszczenie parownika, a to już trochę bardziej skomplikowana sprawa. W najgorszym przypadku, trzeba rozebrać całą instalację nawiewową i po prostu wyczyścić wszystkie kanały, doloty itp. Zawsze trzeba pamiętać o wymianie filtrów przeciwpyłkowych. Jakie są w związku z tym rady ? Przynajmniej raz do roku (na wiosnę) zdezynfekować cały układ, a przy okazji sprawdzić szczelność i napełnienie instalacji. Włączać klimatyzację nawet w zimie od czasu do czasu, żeby ją "przesuszyć" i nie dopuścić do jej zawilgocenia, co jest przyczyną rozwoju grzybów i pleśni, które są właśnie przyczyną kichania, złego samopoczucia i takich tam ... (alergia) Czytałem swojego czasu o konieczności rozebrania instalacji klimatyzacyjnej w jednym z hipermarketów, po iluś tam przypadkach wyniesienia klientów, którzy doznali szoku alergicznego w trakcie zakupów. ![]() Ja tam wolę normalny nawiew powietrza, a co najwyżej szyberdach ![]() A kto ma klimatyzację, niech o nią dba ... |
![]() Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-04-08 20:00:19 NIo też mie ten temat interesuje niewątpliwie to chyba w znaczym stopniu jak nie jako główna przyczyna spowodowało mój zeszłoroczy prawie 3 miesieczy pobyt w szpitalach na płucka. ![]() ![]() Szkoda tylko że nasze bryki niemają filtra przeciwpyłkowego ... to jest chyba poważny błąd projektantów układu chłodzenia w Espero.... |
![]() Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2003-04-09 18:29:48 mikroby nie pachna ? ![]() Jadzwin |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2003-04-10 00:21:47 ja tam ich nie czuje...a podobno też jestem alergikiem ![]() ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-05-17 15:28:50 A'pro po filtra p-pyłkowego...czy na pewno nie da się wkomponować takowego do Esperaczka?? ![]() |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2003-05-17 21:21:00 Bogdan w Katowicach w sklepie na Warszawskiej AUTO-META miły sprzedawca oferował mi ostatnio taki filterek specjalnie do esperaka za jedyne (o ile dobrze pamiętam) 100 złociszy ![]() ![]() ![]() Także filtr istnieje i wkłada sie go właśnie tam gdzie jest wlot, pod maską po lewej stronie w głębi ![]() ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-05-18 11:38:13 Muszę zobaczyć tą dziurę pod maską - może coś by się dostosowało z jakiegoś filtra powietrza silnika z innego samochodu...... |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2003-05-19 14:00:18
@ Andrzej_Libera postaram się dziśiaj zapytać ewentualnie później ustalimy co i jak ![]() JAK KTOŚ JEŹDZI LIMUZYMĄ, MUSI LICZYĆ SIĘ Z WYDATKAMI Pozdrawiam G [ wiadomość edytowana przez: Grzegorz20CD dnia 2003-05-19 14:01:15 ] |
![]() rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2003-05-19 14:12:16 O tym filtrze przeciwpylkowym to juz byla kiedys mowa i temat umarl smiercia naturalna...
Nawet bez klimy przy sami pewnie czujecie i widzicie jak paskudztwa sie dostaja do srodka, kurz, pyl ,liscie..Jak ktos cos wymysli to prosze dajcie znac na forum.. Ja pytalem o to w ASO i mowia, ze nie ma i juz... ![]() |
![]() Maciej75 Brawo 1.4 MJet Poznań | 2003-05-19 14:16:05 Jakie paskudztwa wpadaja do auta w czasie długotrwałej jazdy to najlepiej przekonać się patrząc na ręce przed wyjazdem i po dotarciu na miejsce. Najzupełniej mówię to poważnie. Na szczęscie teraz mam "skórzana kierownicę" wiec mi wszystko jedno bo i tak kierownica i rece kierujacego są czarne. |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2003-05-20 08:26:28 Czy filtry o których mowa różnią się czyms od tych stosowanych w odkurzaczach ? Może można je jakoś zaadoptować ? |
MacMaciek Peugeot 407 Warszawa | 2003-05-20 09:21:52 Też się pytałem w sklepie FILTRONA. Chciałem coś dobrać na oko, ale gość od razu mnie spławił twierdząc, że jak zrobił coś takiego w skodzie to uzyskał totalne zero nawiewu...
Ciekaw, kto ten filtr za 100 zeta produkuje.... moze od producenta kupić? pzdr |