Mostkowanie głośników

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy mogę zmostkować dwa tylnie głośniki i podłączyć tubę

[ wiadomość edytowana przez: Shaq27 dnia 2006-02-21 20:42:22 ]
[ powód edycji: Zmiana tytułu wątku ]

Troszkę ubogo opisałeś co dokładnie chesz zrobić. Podpinanie tuby bez wzmacniacza mija się z celem i może uszkodzić wzmacniacz radia.

Głośniki możesz zmostkować, ale nie jest to wskazane bo zmieniasz wtedy impedancję. Zamiast 4ohm, będzie zależnie od podłączenia 2 (równolegle) albo 8ohm (szeregowo).

Cytat:
Troszkę ubogo opisałeś co dokładnie chesz zrobić

dokładnie chce pod tylnie głośniki podpiąć tubę własnej roboty (głośnik 50 W; 8 ohm, cewka)...sposób...z lewego fazę a z prawego masę lub na odwrót...da się czy spalę końcówki mocy

Czyli chcesz zrobić w dwóch kanałów jeden?? Radio nie ma takiej funkcji, nie zmostkujesz dwóch kanałów w jeden.
Szczerze powiem że nie przyszło mi nigdy do głowy zrobić takiego myka, ja bym Ci odradził takie eksperymenty. Teoretycznie głośnik nie powinien wtedy zagrać wcale.

[ wiadomość edytowana przez: Shaq27 dnia 2006-02-21 21:06:28 ]

Cytat:
Czyli chcesz zrobić w dwóch kanałów jeden??

chce, aby oprócz tego, że będa grały tylnie głośniki to jeszcze dodatkowo tuba...czyli dwa głośniki plus jedna tuba

Cytat:
2006-02-21 20:53:04, tjmdm pisze:
dokładnie chce pod tylnie głośniki podpiąć tubę własnej roboty (głośnik 50 W; 8 ohm, cewka)...sposób...z lewego fazę a z prawego masę lub na odwrót...da się czy spalę końcówki mocy

Ja bym nie ryzykował takiego posunięcia, na mój gust się spali coś

Wiesz tjmdm ja mam praktykę w paleniu radii jak chcesz to spalimy go bez eksperymentowania z podłączaniem tej tuby.

kolega poniżej chyba się myli tuba będzie grała ale nie ma to najmniejszego sensu podłącz pod jeden kanał.
ale 8 omowa tuba nie odda ci tyle mocy co posiada radio jeśli głośnik posiada większą impedancje to moc staje się mniejsza.

Cytat:
Wiesz tjmdm ja mam praktykę w paleniu radii jak chcesz to spalimy go bez eksperymentowania z podłączaniem tej tuby.

spoko, spoko...właśnie z kolegą spaliliśmy końcówki mocy w radiu, które mamy w pracy także, Twoja pomoc chyba nie będzie potrzebna damy se radę

Hmm tak sobie mysle, ze to w sumie nie ma sensu, bo masa na wyjsciu na glosnikach jest jedna, dla obu glosnikow, tak jest w znakomitej wiekszosci projektow wzmacniaczy. W sumie to ja nadal nie wiem/rozumiem co tjmdm chce zrobic

Radio standartowo daje na kanał jakieś około 20watt przy impedancji 4 ohm. Podpinając dodatkowo ten głośnik do jednego z kanałów przyjmując że zepniesz dwa głośniki równolegle, będziesz miał impedancję 2.6ohm. Radia mają proste wzmacniacze. Nie lubią pracować przy niestandartowej dla siebie impedancji, szczególnie jak tylko jeden kanał ma tak pracować. Dużo zależy od klasy sprzętu, ale radio może działać bardzo niestabilnie i końcówka mocy może nie wydolić.

[ wiadomość edytowana przez: Shaq27 dnia 2006-02-21 21:59:45 ]

kolego shak27 z kąd ty wziołeś te 6 ohm przy połączeniu równoległym zanim coś napiszesz na temat połączenia głośników to zerknij tutaj http://www.diyaudio.pl/articles.php?id=6

[ wiadomość edytowana przez: Shaq27 dnia 2006-02-21 21:56:23 ]

Cytat:
2006-02-21 21:45:41, kamosito pisze:
kolego shak27 z kąd ty wziołeś te 6 ohm przy połączeniu równoległym zanim coś napiszesz na temat połączenia głośników to zerknij tutaj http://www.diyaudio.pl/articles.php?id=6 [ wiadomość edytowana przez: Shaq27 dnia 2006-02-21 21:56:23 ]

Strona mi się nie wczytuje, ale masz rację źle policzyłem (nie pomnożyłem odpowiednio). Przepraszam za pomyłkę. Nie będzie 6 tylko 2,6ohm

Sorki ::

Może rada praktyczna coś pomoże. Miałem podobne rozwiazanie tylko, że moja tuba była podwójna (2 głośniki), a podłaczenie przez zwrotnice. Bas na tube a sopran na tylne głośniki. Grało bardzo fajnie tylko radio Sony bardzo się nagrzewało. Po dłuższym głośnym graniu tył niezwykle gorący. Aby nie uszkodzić radia zrezygnowałem z tego rozwiązania i kupiłem wzmacniacz używany za 70zł, który daje radę znacznie lepiej.