Wskaźnik temperatury i paliwa źle wskazuje.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie.
Mam problem z tymi wskaźnikami.
Gdy zatankuję bak paliwa do pełna, to pokazuje mi jak gdyby było 3/4 baku.
Co do wskaźnika temperatury cieczy, to normalna temperatura pracy silnika obecnie jest na pierwszej kresce, a wentylator załącza się gdy pokazuje niespełna 90 stopni.
Tak jak gdyby wskażniki się rozkalibrowały.
Czy jest to wada już samego licznika, czy wystarczy wskazówki nastawić na odpowiednie wartości. Np. gdy zatankuję bak do pełna, to wskaźnik przesunąć ręcznie na max.

Jeśli dobrze pamiętam to jest tam stabilizator napięcia (jakiś tranzystor "przyklejony" z tyłu licznika) i chyba on za to odpowiada.

PS.Wskazówek nie ruszałbym

[ wiadomość edytowana przez: LuckyS dnia 2006-02-22 13:08:11 ]

u mnie to samo, przywykłem
ale jak ktoś zna sposób na poprawę to może poggrzebię w liczniku..

dokladnie jak kolega LuckyS napisał miałem to w kadecie, trudno to kupić

Jak ktoś ma to poproszę fotkę tego ustrojstwa czyli triaka wpinanego w zegary z tyłu.

Czy jeśli pojechałbym z licznikiem do jakiegoś elektronika, to pomógłby mi to znaleźć i naprawić? czy raczej jest to nie do zrobienia?
A może uda się sam ten stabilizator napięcia kupić w sklepie z częściami i wymienić samemu?

to nie jest triak...
najprawdopodobniej jest to zwykly scalony stabilizator napiecia z serii np. LM....

podajcie symbol - znajade odpowiedniki i podam gdzie ew. kupic...

jest tak jak napisal kolega harry jest za to odpowiedzialny stabilizator w moim kadecie jest orygonalem jest jakis uklad francuski juz nie pamietam symbolu ale generalnie wystaczy kupic w zaleznosci od licznika stabilizator 10 lub 12V na 1A koszt ok 1zl podmienic i wszystko bedzie ok pozdrawiam

witam !!!! koledzy mam taki problem w ZAFIRZE - nie wskazuje mi temp. silnika chiociaz czujnik temp. wsilniku jest oki !!!!! moze cos podpowiecie ?????? umówiłem sie do elektryka w przyszłym tygodniu ale moze niepotzrebnie - moze to cos prostego i sam moge naprawic !!!!! czekma na podpowiedzi

[ wiadomość edytowana przez: frendli dnia 2006-02-25 07:45:53 ]

a czy jest mozlwe zeby cos takiego bylo w kadeCie? bo myslalem ze moze moj sie niedogrzewa ale po przeczytaniu tego tematu zastanawiam sie czy poprostu moj wskaznik sie niepopsul. bo wlasnie jak sie nagrzeje pokazuje mi pierwsza kreske

zajrzyjcie na tą stronę http://www.astra-site.prv.pl/ gdzie znajdziecie artykuł na temat regulatora napięcia. Zostało tam nawet ładnie to wyjaśnione

Dzięki za link
Rzeczywiście nieźle opisane i wyjaśnione.
Nie tylko jest o regulatorze napięcia ale też o czujniku cieczy chłodzącej do wskażnika jak i do kompa.
Może czasem warto zacząć sprawdzać przyczyny usterki od tych rzeczy niż odrazu stawiać na walnięty termostat który jest nieporównywalnie droższy.

Cytat:
2006-02-25 08:41:13, Mrozus pisze:
a czy jest mozlwe zeby cos takiego bylo w kadeCie? bo myslalem ze moze moj sie niedogrzewa ale po przeczytaniu tego tematu zastanawiam sie czy poprostu moj wskaznik sie niepopsul. bo wlasnie jak sie nagrzeje pokazuje mi pierwsza kreske

Jest takie ustrojstwo wpinane w tylną ścianke zegarów za wskaźnikami paliwa i wody. Jak pierdyknie to ze wskaźników dyskoteka sie robi albo umierają.

Więc niepozostaje nic innego, jak demontaż liczników.

chłpoaki mam problem !!! tak jak pisaęłm wcześniej mam taki problem w zafirze i własnei wróciłem od elektryka !!!! du.. nie zrobił bo nie wie jak - licznik nie rozbieralny jest wg niego !!! prosze o pomoc i rady !!!!! chodzi o wskaznik temp.silnika

Zanim zaczniecie wymieniać i kombinować to proponuje zmierzyć napięcie na tym stabilizatorze. Wystarczy prosty miernik. Jeden kabel pomiarowy dokładamy do środkowej nóżki a drugi kolejno raz do prawe raz do lewej. Jeżeli się nie mylę to na lewj powinno być 12V a na prawej około 10V lub odwrotnie, ale to nie istotne. Jeżeli napięcie 10V będzie duż odbiegało od wartości to stabilizator jest do wymiany!!! Jest to zwykły stabilzator dostępny w sklepach elektronicznych L7810!!!

a gdzie ten stabilizator ???? nie biegam w tym temacie wiec pytam !!! pozd i thx za odp

W astrze F jest na obwodzie drukowanym wskaźników, natomiast jeżeli chodzi o zafirę to nie umiem ci pomóc Niemam pojęcia jakie wskaźniki tam występują!!!

Kiedyś gaźnik, regulator napięcia i zwykłe sprężyny.
Dziś wtryskiwacze (kolejnych generacji), diody zenera i skomplikowane układy zawieszenia.
Im więcej tego udogodnienia, tym gorzej dla nas.
Ręce opadają

[ wiadomość edytowana przez: Bufi dnia 2006-02-28 19:04:57 ]

Cytat:
2006-02-28 19:04:24, Bufi pisze:
Kiedyś gaźnik, regulator napięcia i zwykłe sprężyny. Dziś wtryskiwacze (kolejnych generacji), diody zenera i skomplikowane układy zawieszenia. Im więcej tego udogodnienia, tym gorzej dla nas. Ręce opadają [ wiadomość edytowana przez: Bufi dnia 2006-02-28 19:04:57 ]

Fakt! Coraz mniej do "dłubania" samemu...