Podświetlenie tablicy rozdzielczej - diody

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Żeby nie bylo szukałem - ale wszystko chaotycznie opisane żadnych konkretów w jednym miejscu..

Czy ktoś może mi napisać jakie rodzaje żarówek (ile ich jest) podświetlają tablice rozdzielczą komputer

chciałem kupić gotowe zamienniki (żaróweczki diody)na allegro

czy ktoś miał już takie doświadczenie???

ca 5szt
dobrze lutuj bo na wcisk lubią się wysunąć z oprawek.
i zerknij w porady...

licznik:
3x10mm
komputer:
2x10mm lub 2x5mm (zalezy czy masz pelny komp czy nie)
pokretla nawiewow:
3x5mm
kratki nawiewowe:
u mnie:
2x5mm - zewnetrzne kratki
2x3mm - wewnetrzna kratka
przyciski:
do kazdego przycisku 1x3mm

a wiesz może ile potrzeba byłoby diód na szyberdach?????

podświetlenie włącznika szyberu to jedna bardzo nietypowa żarówka ja ją kupiłem w ASO Opla koszt 10zł. Zjeździlem wszystkie sklepy z elekroniką żeby to cholerstwo dostać

ja juz poraziłem sobie z tym 10 diodek 3mm i to mnie kosztowało 6zł tylko że troszkę roboty ale za to efekt jest warty tego wysiłku

teraz został mi cały przód, najbardziej boję się rozbierać zegar, żeby szasem czegoś nie wyrwać

[ wiadomość edytowana przez: piopoc dnia 2006-06-13 17:27:57 ]

To mój pierwszy post, zatem na początek witam i pozdrawiam

Też zaplanowałem taką zmianę na diody, konkretnie niebieskie. Zegary są wbrew pozorom najprostrze - efekt jest świetny. Mnie kłopot sprawiają: podświetlenie konsoli środkowej i elektrycznych szyb. Nie wiem gdzie znajduje się "magiczny" zatrzask, który trzeba wymacać przez otwór na radio, żeby odpiąć górę tej konsoli.
Co do nietypowej żarówki (szyberdach elektryczny): kupiłem - ponoć bardzo żywotną - taką w Radomiu za 1pln i za drugi pln do kompletu silikonową niebieską koszulkę. Nieduży sklepik elektroniczny w centrum, gość doskonale zna temat zmiany podświetleń w autach.

Prosze, pochwalcie się fotkami jak wam to wyszło, jak świeci w ciemności

będę miał aparat w podkoniec przyszłego tygodnia to jak coś to fotki dam na forum

Fotki już mam, tylko nie wiem, jak wrzucić zdjątka do odpowiedzi...

corejack !!!
zarejestruj sie na FOTOSIK , zrób swój album i podawaj link do niego
Fotosik

Dzięki

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/adfa463b88e530d2.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c57bde3a7d2f57b7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/25e10bad0a7d315b.html

Narazie w ten sposób - brak czasu.

Dodam, że w rzeczywistości jest dużo lepiej; nowy aparat i nie znalazłem jeszcze chwili, żeby go dobrze obczaić.
Coś tam jednak - mam nadzieję - widać

Hehehe a ja już mam O TU
Problematyczne jest tylko podświetlenie pokręteł w nawiewach ale i na to znalazłem sposób

Panowie, a jak wymienić żarówki podświetlenia nawiewu z tyłu? Kombinowałem i ..... nie chciałem przekombinować.

Też miałem z tym pewien kłopot

Wymienia się "od góry", musisz odkręcić materiałową wyściółkę schowka w podłokietniku - dalej już będziesz wiedział

Witam!!
Ja tez jestem nowy na forum, a nawiązując do tematu po oglądnięciu fotek po zmianie standardowego podświetlenia na diodki efekt jest SUPER.Więc ja też muszę to zrobić a potem się pochwalę.
Pozdrawiam wszystkich klubowiczów

ja trochę pokombinowałem i włożyłem troszkę więcej diodek

o 17 - widno wygląda to tak

o 19 jak już była szarówka

klimatronik też daje radę.... ale komp już zmieniłem na pełny i wygląda dużo lepiej niż ten stary

Witam .Macie jakies fotki jak wykonac same diody.Wczoraj kupilem diody na Allegro ale okazalo sie za pasuja tylko do kompa bo te od zegarow sa duuuuuuzzzzzo wieksze i mam zonka Daje linka zeby pokazac jakie kupilem moze ktos mnie poratuje co z tym fantem dalej zrobic : Diody

kilka miesięcy kupiłem takie same ,w zegarach świecą nierónomiernie
,a komp to porażka dwa niebieskie punkty .
może te od zbynia

kupił od niego

Ja do kompa kupiłem wklesłe a nie wypókłe i jest całkiem nieżle (jak cyknę zdjęcie to zamieszczę, bo to na dole to stary komp na zwykłych diodach)... w licznikach wstawiałem 1 x 10 mm + 2 x 5mm w jedno gniazdo, dopiero po włożeniu tej ilości efekt był zadawalający, ale żeby to uzyskać trzeba je dobrze ustawić w gniazdach aby świeciły w pryzmat.... oczywiści taki montaż odbywa się bez oprawek.....