MotoNews.pl

Tuba w Seicento... i co dalej ? :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam do Was pytanko... dostałem od brata tube Tonsila SAS 150. W aucie zamontowane są dodatkowo tylko standradowe glosniki z przodu (10cm) dlatego chciałem sie Was doradzić co do tego dokupić żeby grało w miare przyzwoicie. Wiem, że panele w drzwiach to pewnie najlepszy pomysł ale z różnych przyczyn narazie taka opcja odpada. Warto zainwestować w glosniki 10 cm, np takie: Power Base ? Czy moze cos takiego : SINUSLIVE
A może nie ma sensu ruszać tych 10 tylko zainwestować w coś na tyl ?
Bede wdzięczny za rade. Mój budżet to ok 500 zł, a radyjkko mam takie Pioneer DEH-4700MPB
I jeszcze jedno - jestem zwolennikiem muzyki klubowej w razie czego...

[ wiadomość edytowana przez: eMGiek dnia 2006-02-24 12:05:37 ]

Lepszy byłby ten sinus poniewaz to jest system odseparowany Przy poprawnym montarzu i dobrym wygłuszeniu miejsc montarzowych dandza naprawde niezłego kopa a tweeterki dac na słupki boczne i bedzie bajka! Ale przedtem trzeba sie naprawde nameczyc z wygłuszeniem i zbudowaniem komory dla tych głosniczkow... niestety seryjne miejsca w SC, CC, to tragedia pod wzgeldem akustycznym. Ten systemik sinuska jest wspaniały np do kickpaneli

[ wiadomość edytowana przez: Vyzn-R dnia 2006-02-24 12:44:35 ]

Dzieki za odp ale dalej niewiem czy warto ruszac ten przód
Czy po wymianie tych standradowych bedzie słyszalna jakaś różnica czy szkoda pieniędzy... ? Standardowo są chyba tonsile...
Ewentualnie czy warto by było zainwestować w głośniki 20 cm na tył np: JBL + wzmacniacz ?

jezeli masz tube to daruj sobie głosniki na tył... a napewno srednicy 20cm... Mysle ze przod warto ruszac bo w seju sa seryjne wdustozkowe tonsile raczej kiepskiej jakosci a w sinusach jak zamontujesz tweetery na słupkach albo na podszybiu to napewno poprawi sie scena dzwiekowa i jakosc napewno tez poniewaz sa to odzdzielne głosniczki, wysokie tony nie sa w zaden sposob zakłucane przez woofer no i wysokie tony sa kierunkowe a w seryjnych miejscach to raczej one nie sa ukierunkowane zbyt korzystnie

Reasumując....
Przód: wyrzucić standardowe Tonsile (10cm) i założyć np. Sinuslive + tweetery. Dodatkowo założyć panele na przednie drzwi z glośnikami np. Phonocar 16 cm.
Tyl: Tuba + wzmacniacz

Może tak być ?

Cytat:
2006-03-01 12:44:55, eMGiek pisze:
Reasumując.... Przód: wyrzucić standardowe Tonsile (10cm) i założyć np. Sinuslive + tweetery. Dodatkowo założyć panele na przednie drzwi z glośnikami np. Phonocar 16 cm. Tyl: Tuba + wzmacniacz Może tak być ?

niezupelnie

No jezeli masz zamiar zakładac 16 w panel drzwiowy to nie ma sensu ładowac sinusów 10tek Lepiek kupic 16tki i woofery zamontowac w tych panelach Ja myslalem ze w ogole panele nie wchodza w gre, a tak to juz co innego Mozesz jeszcze rozwazyc głosniczki Powerbass do tego ładne wygłuszenie drzwi i bedzie bajka w takim małym samochodzie... nawet bez tuby

Bylem dzis w "warsztacie" Car Audio. Polecili mi do paneli te glosniki Pioneer'a Z tego co przeglądałem forum to raczej nie są to glosniki polecane... Co wy na to ?
Przez najblizsze pol roku wzmacniacza nie planuje ale potem napewno o tym pomysle Tak więc wybiore cos pewnie z tych glosnikow:
a)Sinuslive
b)Hertz ESK
c)PowerBass

Które z nich beda najbardziej "przyszłościowe" ?
Dzieki za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi.

jezeli słuchasz HH i Techno to Powerbass