MotoNews.pl

Mieszanie oleju????????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupiłem omegę pół roku temu i ma zalany olej Shell Helix 10W-40.
Dzisiaj zauważyłem że mam za mało oleju a posiadam w domu Mobil Super M 15W-40. Czy mogę dolać tego Mobila? czy coś się może stać i lepiej kupić Shela?
Dzięki za pomoc.

15 W to mineral a temtem masz polsyntetyk wiec lepiej chyba jak dokupisz wlasciwy

Jak juz jakis czas jezdzilem w nieswiadomosci braku oleju,to i pewnie jeszcze dasz rade pojechac i kupic odpowiedni,tak jak przedmowca-raczej nie mieszaj

Jak ktos wczesniej lał 10W40 to musisz zrobic tak samo. Mozesz kupic olej innej firmy tylko nie jakis lotos czy orlen Oleje w wiekszosci sa mieszlane takze nic sie nie stanie.

z mieszaniem oleju to tak jak wódke zapijasz bełtem albo piwkiem....
na zdrowie nie wyjdzie..........
nie mieszaj

ejj,ale U-BOOT Jest cool.(dla nie w temacie, vodka+beer) Szybko idziesz na dno po nim Kolega moze wymieszac,poczekamy wtedy na kolejny watek

Cytat:
Mozesz kupic olej innej firmy tylko nie jakis lotos czy orlen

o a to czemu????

jeśli chodzi o polskie oleje półsyntetyczne i syntetyczne to jeszcze nie słyszałem żeby ktoś kiedykolwiek narzekał?? wręcz odwrotnie, ludzie na forum tematycznym o olejach bardzo je chwalą.

oleje z serii platinium mają takie same parametry jakościowe co np mobil a i nawet lepsze od co niektórych mocno reklamowanych olejów zachodnich. Cudze chwalicie, a swojego nie znacie.

Cytat:
2006-02-27 09:26:56, czacha pisze:
oleje z serii platinium mają takie same parametry jakościowe co np mobil a i nawet lepsze od co niektórych mocno reklamowanych olejów zachodnich. Cudze chwalicie, a swojego nie znacie.

prawda!!!!
zwłaszcza jak mobil jest rozlewany w polsce
jedna taśma jedna cysterna a co dzień tylko butelki zmieniają

Kiedys zalalem moja ktoras ex omege olejem lotosu,jasne,super nowoczesna technologia i inne pierdoly. Olej byl czarny juz po 2 tys. kilometrow.Tak zasyfil mi silnik,ze musialem go plukac. Wniosek? Jezdzisz na Lotosie,masz sie ku Tosie Lotos to raczej chyba do Polonezow.

to ja kupiłem Mobila 10/40 w Niemczech i też był rozlewany w Polsce. Ma kod Polska- kraj pochodzenia. Kupiłem tam, bo wychodzi dużo taniej, 5l kosztowało 99zł, u nas, 4 litry kosztują 121zł.

Lotos jest kupowany do starych aut. Jest to w miare tani olej i ludzie go chetnie kupuja. Jak robilem w hurtowni motoryzacyjnej to wozilismy te oleje kartonami. Ale opinia wsrod mechanikow i ludzi ktorzy nie patrza tylko na kase o tym oleju jest jedna

A co do oleju z Orlenu nie slyszalem zeby ktos go polecal. Zaden mechanik nigdy nie slyszalem zeby powiedzial "kup pan olej orlenowski" Z wlasnego doswiadczenia wiem ze nie liczni kupuja ten olej ciekawe dlaczego?? a rozpowszechnienie opinie o klasach jakosciowych, i jakosci tego oleju robi swoje

pzdr

Kolor oleju nie ma znaczenia u mnie po 2 tys mobil robi sie czarny co wcale nie oznacza aby go zmieniać.
Zdarza mi się wlać i lotosa ot od przypadku do przypadaku i nie zauważyłem żeby było gorzej.
Zmieniam co 8-10 tys. lub co rok. Ostatnio to wychodzi co rok bezwzględu na przebieg .

Cytat:
2006-02-27 13:40:24, mario26DR pisze:
Kiedys zalalem moja ktoras ex omege olejem lotosu,jasne,super nowoczesna technologia i inne pierdoly. Olej byl czarny juz po 2 tys. kilometrow.Tak zasyfil mi silnik,ze musialem go plukac. Wniosek? Jezdzisz na Lotosie,masz sie ku Tosie Lotos to raczej chyba do Polonezow.

a ja kupuje mobila za 5l 48 zł 10w40. Tylko ukryty jest pod marka GM nawet ma chologram i jest rozlewany w Niemczech. komuś banieczke przysłac oryginalnego Oplowskiego oleju z nowa zmieniona etykietą?

Ja po remoncie żony besti zalałem Lotos półsyntetyk i kosztowało mnie to dwa miesiące postoju autem, bo po zagrzaniu silnika ginęło smarowanie na wolnych obrotach i dzwoniły szklanki, nie pomogły wymiany pompy olejowej, sprawdzanie panewek bo wał był po szlifie i inne pierdoły, za to pomagła zmiana oleju na Mobil full syntetyk, wszystko jak ręką odjął, morał z tego jest prosty, silnika nie oszukasz, a dodam że auto ma 290 tyś. km przebiegu.

Mariosomegos: sorki, bo nie jestem zorientowany ale co to oznacza ze "dzwonily szklanki"? Mnie cos "dzwoni" w silniku metalicznym glosem, ale zarowno jak jest silnik i zimny i cieply. Kiedys dolalem troche mixolu do paliwa i chyba (??) zniknelo na kilkaset kilometrow, ale teraz slysze znowu... Olej mam total 5w30 i chyba juz niedlugo pora go zmienic (zrobione na nim z 8 - 10 tys), wiec zastanawiam sie czy moze to nie on cos powoduje? Silnik ma pewnie z 400 tys km (lub i wiecej? - krecony licznik prawie na 100% ) ale w lato przeszedl remont.
Moze tez to rozrzad dzwoni... (po przeczytaniu watku na niego tez rzucone zostaly podejrzenia)
Qrka... wszystko moze dzwonic - szkoda ze nie mozna odebrac tego "telefonu" z jednoznaczna identyfikacja "rozmowcy"

weźcie juz nie narzekajcie na Lotos'a, potwierdzcie to jakimiś sensownymi testami a nie....ehhh

ja jeźdze naLotos'ie, dużo ludzi na tym jeździ i nie narzekają, więc nie wiem czego sie czepiacie? Żli jescieście(żal), że ludzie za niższą cene maja tak samo dobre oleje jak wy??

A tak apropo olejów to jaki Wy lejecie? Bo w instrukcji obsługi 2,0 16V mam napisane że 5w40. A tutaj piszecie ze lejecie 10W40. Osobiście wlałem 5W40 BP i jakoś śmigam. Ale na lato bede zmieniał. Polecacie wiec 10W40?

Cytat:
2006-03-02 15:37:19, majkel-europe pisze:
A tak apropo olejów to jaki Wy lejecie? Bo w instrukcji obsługi 2,0 16V mam napisane że 5w40. A tutaj piszecie ze lejecie 10W40. Osobiście wlałem 5W40 BP i jakoś śmigam. Ale na lato bede zmieniał. Polecacie wiec 10W40?

ja leje 15w40 zwykły minerał za 46 pln za 5 litrów

Ja mam 0W-50.

Z pierwszego tloczenia.
Podobno slonecznikowy daje lepsze osiagi