MotoNews.pl

Zderzaki sklejanie + doklejanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moje pytanka brzmią:
-czym kleić pęknięty zderzak?
-czym doklejać do niego dokładki?
-czym wypełnić rowki po listwach, podczas ich wygładzania?

Wyszukiwarka mówi jedynie o żywicach i kleju do szyb...ale żywice lubią pękać, a klej do szyb??...dotychczas wklejałem nim tylko szyby

Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym temacie? Muszę naprawić pęknięty zderzak przedni , i chciałbym do niego odrazu dopasować i dokleić dokładkę z golfa4, do tylniego dokleić dokładkę rs i w obydwu wygładzić rowki i łączenia z dokładkami no i ofkors całość trysnąć pararańczowym lakierem

do przyklejenia nakładek u siebie użyłem właśnie kleju do szyb, nic innego lepiej się nie sprawdzi w tej roli. Co do wygładzenia tych rowków na łączeniach to może być problem, klej ten jednak jest elastyczny i należy domniemywać że lakier z czasem zacznie pękać, co do żywicy to jest dobrym rozwiązaniem ale trzeba elementy na dłuższy czasem razem unieruchomić, najlepiej skręcić/znitować.

Master ja kiedyś zaspawywałem rowki tak jak robią to tzw plastikarze którzy spawaja zderzaki. Wtedy jest to w miarę wytrzymałe. Ale u takiego gościa pewnie sporo za to zapłacisz a sprzęt ciężko zdobyć i nie jest tani (mi akurat się udało). Żywicy bym nie polecił bo potrafi pękać (szczególnie na zderzaku który mimo wszystko pracuje) a klej do szyb to świetna sprawa Miałem nim przyklejone kiedys probi i jak jezdejmowałem do miałem problem żeby je oderwać

ja chyba bede lecial zywica, tanio i zrobie to sam, plastikarze sobie za to troche policza, na kazdym zderzaku 2 rowki, przedni delikatnie pekniety a do tylnego jeszcze dokladka... tylko tzreba bedzie uwarzac w zimie na snieg, a i tak na wiosne pewnie bez poprawek sie nie obejdzie :/

miałem pęknięty zderzak tak samo jak na zdjęciu, tyle że na całej długości. Skleiłem Zywicą z włuknem szklanym. jeżdże tak całą zimę i sie trzyma.A zderzak nieraz odbija sie od krawężnika i służy za pług snieżny.

żywica rulez.

są nawet gotowe zestawy reperacyjne np. NOVOL-kupisz praktycznie wszedzie (Praktiker, Castorama)-15zł...

A tak off topikowo- to samo w Norauto (38zł)-ZŁODZIEJE

duzo tam tego za 15 zeta jest ?? na ile to mniej wiecej starcza? pewnie tylko na latke a zakleic przetloczenia w zderzaku to malo???:-/

Cytat:
2006-02-27 14:17:36, zenq pisze:
duzo tam tego za 15 zeta jest ?? na ile to mniej wiecej starcza? pewnie tylko na latke a zakleic przetloczenia w zderzaku to malo???:-/

zderzak w mk7 mialem pekniety w z boku, 3/4 wysokosci zderzaka podlapalem wlasnie tym specyfikiem i jeszcze mi zostalo...na przyszla zimę

Podczepiam sie: mam cos podobnoego co master w zderzaku tylnym mkVII(odprysk plastyku od pianki wielkosci piesci +maly pajaczek sie rozszedł): Czym to potraktowac tak zebym mogł tp pomalować?da rade to zaszpachlowac czy jakas late z plastyku sie da wspawac?pewnie drogo,co radzicie?

up, moze ktos ma jakieś inne pomysły?

....a jak nie to lecę żywicą i klejem do szyb......o trwałosci takiej kombinacji prekonam się empirycznie

Ja rowki robiłem żywicą i trzyma się ale nie oszczedzaj jej i dawaj dokładnie, w profilu jest przedni zderzak, nie bawem będzie tył z dokładką wygładzony

no to bedzie co robic na wiosne:] wreszcie cos sie moze ruszy z wygladem mojego paskudztwa...

Odświeżam temat, bo i czas ciepłego week-endu majowego się zbliża. I można coś zrobić ze stratami po zimie.

Jak widzicie poniżej przejrzałem sporo wątków a od czasu mojego spotkania z lodowym śniegiem notorycznie weryfikuję różne informacje na ten temat. Ale wciąż brakuje mi wiedzy.

Mam MKVII i chodzi o przedni zderzak, a dokładnie chodzi o dolną jego część na środku pod atrapą na długości ok. 50 cm.. Miałem przyjemność roztrzaskać ją na kawałki (w sumie 10 kawałków). Pianka oraz metalowa listwa na dole została na swoim miejscu. I teraz moje pytanie. Co mi radzicie:

1. nowy oryginalny zderzak (w ASO FORD 1900 PLN) - odpada
2. podróbka nowa (150-300 PLN) na allegro + lakier + montaż (bo nie wiem, czy sobie poradzę) = 500 PLN - niechętnie
3. naprawa - najlepiej przeze mnie - bardzo chętnie.

Moja wiedza jest taka: posklejać w całość kawałki przy użyciu albo lutownicy albo zestawu naprawczego NOVO (gdzie kupić zestaw NOVO - czy w Obi czy Castoramie będzie??? I czy coś jeszcze kupić???). Powiedzmy, że sobie już to wyobraziłem i zrobiłem.

Ale…. Jak to połączyć z resztą zderzaka na samochodzie. Nawet jakbym go zdjął (a nie chcę tego), to i tak nie będę miał dostępu do tego miejsca, bo jest pianka i jakaś metalowa listwa dolna. Wyobrażałbym sobie, że na tę piankę nakładam COŚ - TYLKO CO? (jakaś plastelina, która wypełni przestrzeń między pianką a kawałkami plastik???)- oto jest do Was pytanie) i przyklejam do zderzaka uprzednio sklejone kawałki (ale czym i jak)???

Mam świadomość efektu, gdyż niestety atrapa nie trzyma się na oryginalnych zaczepach a jedynie na czarnych paskach-obejmach plastikowych (takich do kabli i przewodów). Wiem, że to podchodzi pod tunning - zbliżony do wiejskiego  ale Essiego traktuję jako coś do przemieszczania się, a zderzak chcę zrobić nie dlatego, że mi się nie podoba, ale dlatego, że przy rejestracji miałem kłopoty i chcę ich uniknąć (bo ostre krawędzie wystawały).

Będę wdzięczny za pomoc,

PS. Piszcie nie jak dla inżyniera, a jak dla humanisty….

pozwalam sobie up up

jako,że jesteś z W-wy:

Novol w castoramie, np. na tragówku kupisz spokojnie... praktiker również jest... dokładnie 2dni temu widziałem...

Cytat:
2006-04-26 14:14:57, Biedrona pisze:
jako,że jesteś z W-wy: Novol w castoramie, np. na tragówku kupisz spokojnie... praktiker również jest... dokładnie 2dni temu widziałem...

Dzieki serdecznie za info,

A co z tym wypelnieniem, gdzies znalazlem info o piance montazowej, ale mam watpliwosci czy ona tylko wypelnia, czy tez "skleja" utrzyma????

Cytat:
2006-04-26 15:04:37, adam_aaa pisze:
Dzieki serdecznie za info, A co z tym wypelnieniem, gdzies znalazlem info o piance montazowej, ale mam watpliwosci czy ona tylko wypelnia, czy tez "skleja" utrzyma????

nie chcę się mądrzyć,ale widziałem jakiś czas temu jak gość u lakiernika piankował zderzak pianką montażową, więc chyba coś w tym jest.

tak uzywana jest pinaka do montazu okien PCV ale nie jest ona jako klej jedynie jako wypełnienie.

Cytat:
2006-04-26 15:36:12, fryszard pisze:
tak uzywana jest pinaka do montazu okien PCV ale nie jest ona jako klej jedynie jako wypełnienie.

fryszard, biedrona - dzieki za info, ale jak pianka jest tylko do wypelnienia, to jak polaczyc teraz kawelek (posklejany) zderzaka z samym zasadniczym zderzakiem...?

niewiem dokładnie jak go posklejac bo u mnie facet spawa plastik i kosztuje to grosze ,ale moge doradzic jedynie zpianka montazowa
robiłem mały remoncik i zmieniłem zderzak tzn załozyłem z MKVI do MKV tylni , ale ze ma troche inny profil i tylnia klapa sie ocierała o falc musiałem troche wyciac pod lampami i około 1,5 cm wzdłuz klapy ze głebiej wszedł
nalezało przez to wyciąć mocowania zderzaka ,co zrobiłem , a nastepnie przykrecic je do tylniej belki , dopasowac zderzak poprzez wyciecie , nastepnie zalac puste otwory mozowania zderzaka pianka i załozyc , przykrecic boki do błotnikow i dobrze go przyczymaci podeprzec kołkiem , bo pianka sie rozpreza i robi niezła zadymę , ale po 2 godzina jest juz ok i mamy na 100% pewnosc ze jest rowno
mozna go odleic , troche wysiłku i obciąc nadmiar jak ktos chce i jest git, wyglada wtedy prawie jak orginał( i tak tego niewidac)
muszę przyznac ze essi dostał troche innego wyglądu tymbardziej ze zderzak jest w kolorze nadwozia i moim zdaniem ładniej wygląda
pozdro!!