"Oddawanie" mocy 2107

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Serwus.
tak sie was wpewnej kwestii
zapytać chciałem,
otóż:
autko 2107 LPG
do ok. 2500 obrotów na każdym biegu jest troche mułowate,
dopiero powyżej tych +/- 2500 dostaje "kopa"
i jedzie jak wścieknięta

filterek gazu nowy,powietrza nowy,świece nowe

czy przyczyną może być to,że kilka dni temu pojechalem ustawic zapłon,i na lampie stroboskopowej mi ustawili wyprzedzenie 10 stopni.

Wczesniej było większe(szarpalo na wolnych i dlatego pojechalem ustawić) ale jakies dwa tygodnie temu na tym większym wyprzedzeniu był gaz wyregulowany na analizatorze.

Czy zmiana ustawienia zapłonu może być przyczyną opisanego zjawiska???czy teraz po ustawieniu zapłonu powinienem jeszcze raz na regulację gazu podjechac??? Da to coś??

pozdrawiam.

witam ja jak miałem lade to budzila sie tez tak okolo 2500-3000 tys obrotow dopiero wtedy zaczynala jechac jak nalezy ,byla bez gazu ,a wczesniej jak smigala????????

To normalne, silnik 1300 lubi pracować na nieco wyższych obrotach niz te 2-2,5 tys. A kopa dostaje jak wskutek podciśnienia spowodowanego wzrostem obrotów otwiera sie druga przepustnica, z tynm że to sie powinno dzić na nieco wyższych obrotach

Ale przed przestawieniem zapłonu "ciągnęła" od samego początku.
Dlatego tak to skojarzyłem.

A co do otwierania sie drugiej przepustnicy.
Gażnik to jest kompletna kaszanka- nie ma na przykład w ogole jednej dyszy(nie wiem ktorej,bo sie nie znam na tym -chyba od wolnych obrotów,bo jak na benzynie jeżdzi,to własnie nie ma wolnych,czegoś tam jeszcze w nim brakuje).
Tak kupiłem i jeżdzę pół roku.Benzyny tylko używam na dojazd do stacji jak gazu braknie i na rozruch jak jest "baaardzo zimno".

I tak myślę,że ten walnięty gażnik to może miec tez wpływ na jazde na gazie-bo wszystko co sie dalo(swiece,przewody,filtry,zaplon,gaz) powymienine/poustawiane a i tak pali 13-14 litrów po miescie(na trasie 9)
Ile może kosztowac kompletny nowy gaznik do 2107??Opłaca mi sie go kupowac i montowac,jak tylko na gazie jeżdże???Zmieni coś diametralnie??

Cytat:
2006-02-27 23:26:04, mimo_ck pisze:
Ile może kosztowac kompletny nowy gaznik do 2107??Opłaca mi sie go kupowac i montowac,jak tylko na gazie jeżdże???Zmieni coś diametralnie??

209 zł netto.
Zawsze tez mozna dać stary do regeneracji

Skoro jeździsz na gazie to gaźnik jest Ci praktycznie nie potrzebny. Przy jeździe na gazie korzystasz tylko z przepustnic gaźnika.

-----------------
Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie.

Cytat:
2006-02-28 00:09:25, Yanosik pisze:
Skoro jeździsz na gazie to gaźnik jest Ci praktycznie nie potrzebny. Przy jeździe na gazie korzystasz tylko z przepustnic gaźnika.

Co nie znaczy że same przepustnice i ich ośki nie powinny być w idealnym stanie, bez luzów

Też mam muła na lpg. Na benzynie zapiszczy na starcie a na gazie nigdy.

U mnie na benie strasznie słabo jeździ. 100km/h, to max. Może to dyszki się pozapychały w gaźniku, albo ta płytka z mieszalnikiem do gazu coś przykrywa, albo zwęża.
Jak zdejmę gaz, to bena działa b. dobrze

u mnie druga przepustnica otwiera sie przy ok 4tys
na 1,2,3, czuc jak dostaje kopa ale na 4 i5 już nie na 5 max 120
a na pusto samemu udalo sie raz 145 jeden jedyny raz w tarnowie na obwodnicy.i tak najlepiej sie jedzie 100-110.

Cytat:
2006-02-28 00:57:56, janisz pisze:
Też mam muła na lpg. Na benzynie zapiszczy na starcie a na gazie nigdy.

ja swoją na lpg beż problemu piszczałem a mam 1300 więc coś z twoją ładną nie tak