| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-02-28 07:37:05 ja jak zmienilem to zmiana byla naprawde duza, pedal stal sie plynny i bardziej miekki - ale wczesniejszy plyn to juz syf byl i trzeba bylo nawet uklad plukac z tego syfu... |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-02-28 07:56:32 ja zmienilem i tez zero efektu..a chyba pierwszy raz w zyciu to zrobilem pol roku temu..no ale kosztowalo to chyba 20zl w ASO wiec tylko pol litra |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2006-02-28 08:29:04 JEstem zwolenikiem stwierdzenia że jeżeli coś działa nie należy dotykać bo się spier....li.
Ale co do płynu hamulcowego to pamiętajcie że płyn ten jest higroskopijny, czyli absorbuje wodę. Nasze układy hamulcowe nie są zbyt szczelne i mimo że nic nie cieknie to wilgoć i tak się dostaje (zresztą tak jest we wszystkich autach). Zalecenie wymiany płynu raz na 2 lata bieze się tylko z dbałości o bezpieczeństwo. To że nie odczłeś różnicy wskazuje tylko że masz układ hamulcowy w bardzo dobrym stanie lub co gorsza w bardzo złym i wymiana nic nie pomogła
Po co ryzykować, wymiana płynu to niewielki wydatek, nie bądźmy juz tacy oszczędni, bo nie dlugo nie będziemy wymieniać żarówek jak się spalą bo przeciez jedna jeszcze świeci i w dodatku po stroni kierowcy to ja dobrze widzę. Natomiast jeżeli płyn straci swoje właściwości to w lato może się okazać, że zawartość wody w płynie hamulcowym jest tak wysoka że po kilku hamowaniach płyn zacznie wrzeć i hamowanie nie będzie już tak skuteczne. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-02-28 09:03:11 Jak się zagotuje? Podczas 3 sekundowego awaryjnego hamowania... bo po górach nie jeżdżę. Podsumowując - trza se było litra kupić na łikend. |
HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2006-02-28 09:36:02
Już tak nie narzekaj Piotr_ek - warto było to zrobić, bo czasem nawet 3 sekundy mogą uratować życie ! |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-02-28 10:01:02
Ile mam czekać, aż mi się płyn zagotuje... Jednak gdybym drugi raz miał wybierać, to zamiast wymiany płynu wybrałbym litra czyściochy... i jeszcze na zagrychę by starczyło. |
Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2006-02-28 10:50:25
Jeśli od 100 km/godz Ty awaryjnie hamujesz 3 sekundy, to pozostaje Ci tylko pogratulować. Temperatura tarcz hamulcowych sięga 850 stopni, więc zagotowanie płynu jest bardzo prawdopodobne. To jest temperatura przy normalnej eksploatacji, przy awaryjnym hamowaniu od 200 km/godz temperatura tarcz potrafi przekroczyć 1200 stopni i mając kiepski płyn skutki są do przewidzenia. Bezpieczeństwo nie ma ceny, więc cała dyskusja jest w sumie bez sensu, bo co trupowi z litra wódki? |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-02-28 11:35:28 Po co furę, jak można mieć więcej wódki |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-02-28 11:38:13
Co dzisiaj wypiję to moje a płynu hamulcowego więcej nie będę zmieniał... zresztą myśląc na zapas "co będzie, gdy" to z domu nie powinniśmy wychodzić! |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2006-02-28 13:45:36 Piotr-ek, zciagaj ten nowy płyn, powojedź do mechaniora co ci wymieniał i zarządaj starego spowrotem i zwrotu chodź by połowy kasy to się choc ćwiartkę uratuje z tej połówki |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2006-02-28 14:59:15
Jak Wy jeździcie tymi esperakami...??? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-02-28 15:05:02
Ciężko będzie, bo koszt płynu (ok.10zł) to 1/4 kosztów całej wymiany (40 zł), więc co najwyżej na jakiegoś sikacza będę miał. |
Patorka daewoo espero 1,5 glx Pabianice | 2006-02-28 15:34:59
Płyn hamulcowy jest płynem eksploatacyjnym i podlega okresowej wymianie. Oleju też nie wymieniasz?????? |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-02-28 16:07:43 z tym , że co 2 lata to moze lekka przesada ,ael jak jest syf , to lepiej wymienić, ja to robie sam i mnie kosztuje 12 zeta za plyn ,wiec bulu nie ma , a na wakacje częstow góry jezdze i nie chcialbym, żeby mni etam spotkala dziwna przygoda ...
a poza tym , jak masz zaozone felgi stalowe z kolpakami , to sie nie zdziw jak przy wiekszym pozpiechu na miescie je ugutujesz... plyn to nie trcze , jest jednak sporo odsuniety od miejsca wytworzenia ciepla, ale lepiej licha nie kusic... wiem tyle , ze espero wazy 1.5 tony predkosc 108 km/h = 30 m/s mv2/2... itp czyli mamy 675 kJ energi , z calego pojazdu , jesli kół nie blokujesz to ta energia ląduje na tarczach i klockach , jest to wystarczająca ilośc energi do ogrzania prawie 2 litrów wody od 10 stopni do wrzenia.. ( a woda ma kilkakrotnie wieksza pojemnosc cieplna od plynu czyli plynu by mozna ogrzac kilkakrotnie wiecej)... oczywiscie to jest tylko suche wylioczenie ilosci energii nie uwzgledniajace podzialu energii na kola , na tarzce , klocki zaciski itp. ani odprowadzania ciepla do otoczenia , ma na celu pokazac tylko jaka jest ilość tej energii |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2006-02-28 17:47:33
Zmień dostawcę
Espero waży około 1,1 tony |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-02-28 20:46:03
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-03-01 07:22:51
Wymieniam... podobnie jak płyn hamulcowy... jak mnie "najdzie", no i jak wartość płynu hamulcowego przelicza się "w latach", tak wartość oleju przelicza się na "tys km". Co bardziej zdeterminowani przeliczają "na lata"... jak jogurt ![]() |
Armani01 | 2006-03-01 12:56:56 Ja ostatnio pisałem że mam kłopoty z płynem hamulcowym ... tzn. prawdopodobnie miałem zapowietrzony układ ...
Wymieniłem płyn w Norauto ... 55 zł (ale w cenie płyn ferrodo dot 4) i został wymieniony cisnieniowo a nie metodą ... pompowania pedała ... ... tzn w moim przypadku ma to duże znaczenie bo układ był gdzieś zapowietrzony ....
Sytuacja z hamowaniem poprawiła się ale nie jest idealnie ... co jeszcze należało by sprawdzić ... ?? ... co wpływa na twardość pedału ?? |