Ponawiam swój post bo osiwije

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ponawiam swój post, bo ja już sam nie wiem. Jak pol roku temu kupowalem esperaka to chodzil zdecydowanie ciszej, a mnie najmniejszy zgrzyt wkur.. i dnerwuje... jeszcze 2 miesiace temu zanim cos w nim padlo podobno cewka aparatu, nie bylo tego zanim sie nie wzial za niego jakis mechanior.
Sprawa pierwsza przy przyspieszaniu jak depne ostro gazu, zaczyna wyc jakby lapal powietrze takie wycie jakby ktos w jakas rure dmuchal, sprawdzielm calu uklad powitrzny i jest szczelny nawet se ta gume co w blotnik wchodzi wymienilem,
Sprawa druga to cos mi tyka stuka, cyka w silniku chyba tam bo efekt jest taki ze tak jak wczesniej pisalem dglos do diesela podobny. Olej wymienilem, Bomby nie mam) Oleju nie bierze. Noramlnie pomozcie bo wyrwe wszystkie wlosym, lubie miec cicho.

Cytat:
2006-02-28 22:21:27, misiekwwa pisze:
..." pomozcie bo wyrwe wszystkie wlosym, lubie miec cicho..."

może kup stopery do uszu ?? ...to chyba najtańsza i najbardziej skuteczna opcja

a poważniej...znajdż Tomka M....mieszka podobno w W-wie ...nie da się zdiagnozować pewnych rzeczy na podstawie opisu na forum...a Tomek wie o Esperaczkach DUUUUUŻOOOOO i jak posłucha to jest szansa że cosik wyczai ....ten liter czornego jasia wędrowniczka warto poświęcić chyba ?

Co do pierwszego objwu to sprawdz czy wszystkie elmety dolotu (te plastikowe) sa dokrecone i trzymaja sie mocno mi raz mechanior ukrecil gwint w kielichu (tam jest przymocowany ten duzy rezonator jezeli masz nowsza wersje lub miejszy cos w rodzju rurki prowadzacej do nikąd w starszych wersjach mowa o silnikach 1,8 2,0) i jak dawalem gaz do dechy to mialem opisywane przez Ciebie objawy co do drogiej przypadlosci to ciezko stwierdzic moze to byc popychacz - jezeli odglos ustepuje w miare rozgrzewnia sie silnika - moze to byc tez pompa wody ktora jest na wykonczeniu - sprawdz czy nie leje moze to byc tez napinacz paska rozrzadu a moze byc tez tak ze ci sie jeden ze stykow w rozdzielaczu zakleszyl i palec po nim wali ale to raczej naj mniej prawdopodobne
tyle mi na razie przychodzi do glowy posprawdzaj i daj znac to moze cos jeszcze wymyslimy
pzdr.

[ wiadomość edytowana przez: LUK18 dnia 2006-02-28 23:27:56 ]

Pogłośnij radio

co do rezonatora to ja na kielichu mam dwa otwory, wiec moze powinien byc w tym drugim, podobno wlasnie to wycie zalezy od jego polozenia prawda to czy fałsz??

Cytat:
2006-03-01 08:20:55, misiekwwa pisze:
co do rezonatora to ja na kielichu mam dwa otwory, wiec moze powinien byc w tym drugim, podobno wlasnie to wycie zalezy od jego polozenia prawda to czy fałsz??

Fałsz bo co byłby jak niektórzy mają zamiast niego klapkę?

Cytat:
2006-03-01 11:03:27, malin2 pisze:
Fałsz bo co byłby jak niektórzy mają zamiast niego klapkę?

To im właśnie buczy!

Ja swego czasu wywaliłem ten rezonator i w jego miejsce wsadziłem grzybek.
Silnik jak dostawał obciążenia zachowywał się jak diesel.
Jeździłem tak z 4 miesiące, a po ponownym założeniu rezonatora objaw ustąpił.

Cytat:
2006-02-28 22:21:27, misiekwwa pisze:
... sprawdzielm calu uklad powitrzny i jest szczelny nawet se ta gume co w blotnik wchodzi wymienilem, ...

Sprawdzałeś te rezonatory (2szt.) czy nie sa pęknięte?
Czy wszystkie opaski prawidłowo sa pozakładane?
A może wypadła Ci sprężynka od puszki filtra?

Sprawdź raz jeszcze.

Kurcze... jakie wy skomplikowane elementy naprawiacie... jakieś rezonatory... z lekcją muzyki w szkole podstawowej mi się to kojarzy

Mnie gazownik wyciął dziurę w obudowie filtra powietrza (od spodu, czyli przed filtrem). Silnik warczał jak opętany. zalepiłem dziurę i nastała cisza...
Jednak silnik zaczął czasem przygaać po wysprzęgleniu i falowały mi obroty jałowe. Zrobiłem więc metodą prób i błędów zrobiłem małą dziurkę, osiągając kompromis między stabilnością pracy a niskim hałasem.

Co do klekotania to możliwe, że hałasują wtryskiwacze. Może nie zwracałeś przedtem na to uwagi, ale w 1,5 wtryskiwacze są bardzo głośne.

Co do stukania, miałem ostatnio dziwne klekotanie. Okazało się, że wyrobił się pasek klinowy od klimy (żeby to sprawdzić trzeba odpalić silnik bez pasków). Po wymianie nastała błoga cisza.

Byłem dziś u Pana Sławka, Na Maszynowej, W końcu wiem co mi taki głuchy odgłos daję, i co mi tak stuka.
Po pierwsze przepalił się łącznik elastyczny tłumika, to taki kokon z plecionki na pierwszym tłumiku. Swoją drogą rozwiązanie fajne by wygłuszyć drgania tłumików, ale chyba wstawie kawałek rurki zamiast tego.
Po drugie te stuki to walneło mi łożysko kolumny kierownicy.
reszta ok. Jaka ulga

Cytat:
2006-03-08 19:55:40, misiekwwa pisze:
Byłem dziś u Pana Sławka, Na Maszynowej, W końcu wiem co mi taki głuchy odgłos daję, i co mi tak stuka. Po pierwsze przepalił się łącznik elastyczny tłumika, to taki kokon z plecionki na pierwszym tłumiku. Swoją drogą rozwiązanie fajne by wygłuszyć drgania tłumików, ale chyba wstawie kawałek rurki zamiast tego. Po drugie te stuki to walneło mi łożysko kolumny kierownicy. reszta ok. Jaka ulga

No chyba sobie kpisz, nie wiem co Cie skłania do takich głupich pomysłów. Wstaw nowy łącznik i zapomnij o nim na kolejne przynajmniej 100tys km. Wstawiając rurkę oszczędzisz kilka złotych, a zamiast tego licz sie z wyrwanymi szpilkami z głowicy, rozwalonym od drgań katalizatorem , cholera wie co jeszcze. Normalnie brak mi słów na takie druciarstwo jakie chcesz uprawiać.

-----------------
czasem tu zaglądam

Ktoś pisał na forum że pasuje od Fiata CC i jest duuuużo tańszy.
Trzeba tylko średnicę znać.

Ok wstawie łacznik ale czy istenieje w sprzedaży sam łącznik?? Bo dziś w sklepie jak pytałem to to jest z tłumikiem i kosztuje 200 zl.

Cofam pytanie widze ze sa łaczniki, natomiast espero 1,5 jaka średnica?? Bo nie chce mi sie najpierw zwalac i iśc do sklepu, jest jedna czy istnienje wiecej wymieniał to ktos??

Cytat:
2006-03-08 20:25:28, misiekwwa pisze:
Cofam pytanie widze ze sa łaczniki, natomiast espero 1,5 jaka średnica?? Bo nie chce mi sie najpierw zwalac i iśc do sklepu, jest jedna czy istnienje wiecej wymieniał to ktos??

Przepraszam Cie Facet ale ile Ty masz lat ???...ja zadawałem podobne pytania jak miałem...hmmm... 9 ?
Idż lub zatelefoń do konkretnego sklepu , wyciągną na blat coś takiego co się zwie Katalog ....znajdą w nim takie coś co się nazywa Daewoo Espero i podadzą Ci czy i za ile mają to co potrzebujesz....

Się trochę domyślam o so Ci chozi ale ciąg Twoich dziwnych pytań i pomysłów ciut mię zmęczył jusz

P.S. Pytaj Czarka Reja ...myślę że On WIE !

Na trzeźwo bym ich nie zadał dziś, sorry ale mialem dzis pewna okazje wiec prosze o wybaczenie

W Motokombi na Gersona, kupisz co trzeba bez konieczności podawania rozmiaru(bez skojarzeń proszę).
Kobar

Kurde byłem z kolei dzis u goscia ktory zajmuje sie tlumikami, i on jedak twierdzi ze to nie łącznik tłumika, i sam już nie wiem, jedni mówią ze to łącznik inni że nie. A wydać 130 zł to nie problem, problem bo dojść co daje taki odglos przy gwałtownym dodawaniu gazu.??

Cytat:
2006-03-09 18:46:59, misiekwwa pisze:
Kurde byłem z kolei dzis u goscia ktory zajmuje sie tlumikami, i on jedak twierdzi ze to nie łącznik tłumika, i sam już nie wiem, jedni mówią ze to łącznik inni że nie. A wydać 130 zł to nie problem, problem bo dojść co daje taki odglos przy gwałtownym dodawaniu gazu.??

Aaaaa sorki...to moze jednak trzeba by nie czarować i gusła odprawiać tylko wejść pod auto i sprawdzić dokładnie stan łącznika zarówno w pozycji bezczynny, jak i czynny ...np. przy dodawaniu i odejmowaniu gazuuuu!!....jak czytam co piszesz to ciągle się zastanawiam czy czasem nie trafiłeś do wrożki zamiast mechanika ???