MotoNews.pl

Czy czarna rura wydechowa oznacza, że coś jest nie tak ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak wyżej??...
...a rura jest na samym końcu osmolona delikatnie.
1.6 16v 90 KM MKVII Essi

Hmmm.... ciekawe moja tez ale zekl bym ze nawet bardzo i tez sie zastanawialem co to, boje sie ze przez pierscionki

Moje zdanie jest takie.
Jeśli ten czarny nalot jest tłusty i mokry oznacza to spalany olej w silniku, pozostałości wylatują wraz ze spalinami i osadzają się na wydechu. Mogą być winne pierścienie lub uszczelinacze zaworowe.
Jeśli nalot jest suchy (podobny do sadzy z komina) to winy szukał bym w złym spalaniu mieszanki paliwowo powietrzej.

Jeśli chodzi o diagnozę to pierwszy objaz jest gorszy bo oznacza słabą kondycję silnika, ten drugi jest taki sobie bo można z tym żyć.

Generalnie ... nie ma silnika ktory nie smoli wydechu .... nowiutka honda 2.4 ... juz po miesiacu koncowka byla czarna.

Tak jak mowi Raven, jezeli to jest tlusty nalot - to masz problem ... jesli to jest sucha 'sadza' to nie ma problemu ... no chyba ze Ty myjesz koncowke i po 30 minutach masz czarną ... ten proces powinien trwac jakis czas ...

wg mnie czarna rura to norma, ae tak jak napisali poprzednicy zalezy jaki jest ten nalot, czarna zawsze bedzie bo spaliny nie sa czyste jak miałem zatkanego kata to końcówka była czyściutka bo spaliny nie dochodziły nawet do niej

Ogladanie wydechu (dignozowanie silnika) ma sens wtedy gdy ogladasz ja jadac na trasie - chocby z 30 km - po miescie zawsze bedzie osmolona.

Witam moim zdaniem moze to byc ze silnik zjada olej albo poprostu zle wyregulowany silnik pamietaj ze to tez zalezy od benzyny nie wiadomo co tam wlewaja a nasz essi to spala

U mnie zawsze końcówka jest lekko czarna...