MotoNews.pl

Coś ociera przy hamowaniu i skręcaniu kierownicą...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam taki problem. Kiedy hamując skręce kierownicą w lewo cos mi w okolicach lewego koła ociera dosyć głośno (ale nie stuka). Daje odłos tak jakby guma o gume albo o coś twargedo ocierała. Przy delikatnym skręcaniu nic nie słychać ale np. podczas parkowania jest to bardzo wyraźne i czuć delikatne drganie na pedale hamulca. Co to może być ?

Sprawdź klocki hamulcowe, może już ich tam nie ma.

Źle opisalem problem !
Okazuje się, że to ocieranie nie występuje przy hamowaniu lecz przy samym kręceniu kierownicą i nie ociera przy kole tylko raczej gdzies w układzie kierowniczym. Obracając kierownicą w lewo nagle słyszę takie "knaknięcie" (po ok. jednym pełnym obrocie).
Na pewno nie są to kocki hamulcowe.

Źle opisalem problem !
Okazuje się, że to ocieranie nie występuje przy hamowaniu lecz przy samym kręceniu kierownicą i nie ociera przy kole tylko raczej gdzies w układzie kierowniczym. Obracając kierownicą w lewo nagle słyszę takie "knaknięcie" (po ok. jednym pełnym obrocie).
Na pewno nie są to kocki hamulcowe.

Może to przewód hamulcowy przy kole ociera. Powinien byc przymocowany do takiej blaszki przy mcpersonie, sprawdz to bo kiedys mi tez ocieralo i przetarlo go. Skutek to brak hamulcow przy 120km/h

albo przkładnia (maglownica) , a na postoju jak skręcasz kierownicą to tez coś szumi?? jak maglownica nie cieknie, to raczej wszystko ok, u mnie tez slychac jak pracuje wspomaganie, ale nic sie nie dzieje, to normalne

a jaki rozmiar oponek??
może oponki za duże