| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2006-03-03 15:11:48
Gieroy, nie wierz mu . Przepływkę miały również zwykłe Omegi 2,5 TD (silnik X25DT), ale te od 97 r. Starsze (U25DT) natomiast obywały się bez tego ustrojstwa |
MadziarTG Omega Tarnowskie Góry | 2006-03-03 15:28:19 Halo Chopaki dieslowcy
ja posiadam 2,5 TD , kolega który pisze o braku intercoolera nie ma racji i w pierszym i w drugim przypadki wystepuje . Co moge powiedziec o moim 2,5 Td póki co nie ma z nim problemów chociaz już wymienałem rozrząd , silnik ogólnie nie jest wsilony słyszałem od taksiarzy ze nawet 700 tys potrafią przśmigać , wersja 150 konna jest na pweno nowszą konstrukcją ale 24 zawory w głowicy sprawiają ze przy przegrzaniu peka bardzo często głowica . Silniki 2,0 i 2,2 faktycznie mają pompy wtryskowe bardzo wrażliwe pozatym nie ma żadnych napraw regulacji w grę wchodzi tylko wyminia a koszt to około 5- 10 tys i teraz najlepsze pompy są kodowane ze sterownikiem tzn tworzą komplet , jak wysiadzie i zakupisz z innego auta nie bedzie poprostu działała tylko autoryzowany dystrybutor po nr budy i sterownika może dobrac ci pompe . Silniki noweszj generacji tj Y2,5TD Y2,2 2,0 są napewno troszke oszczedniejsze mają już common raila i nie trzeba czekać tak długo na to grzenie świec common rail generuje wieksze ciśnienie na wtryskiwacze . Ale koszty naprawy są z pewnością większe od poczciwego 2,5 TD oznaczenie X2,5TD natomiast te 2,5 TD mają zwykle po wiekszym prtzebiegu problemy z zapalaniem na ciepłym motorze pod wpływem tem paliwo jest rzdsze i nie szczelna już głowiczka czy jak nazywją to fachowcy sekcja w pompie nie tłoczy od razu paliwa i trzeba kręcić rozrusznikiem dość długo . Wiecej już nie pisze i tak się rozpisałem .....
pozdrawiam i powiem tak jeżeli diesel tylko VW lub skoda i to na pompowtryskach koszt wymiany pompowtrysku to około 700 (nowy) zł jest ich zwykle 4 lub 6 a pompy już się naczytałes |
dux78 Terespol | 2006-03-04 09:19:59 Nie chcę pisać o różnicach w tych silnikach a ni o ich wada czy zaletach, chcę napisać o paliwie na które tak narzekacie i zarazem chwalicie np: schell czy BP.
Mówię wam to wszystko gówno prawda. Przykład Sam osobiście tankuje autocysterny BP i Schella gazem mix(propan-butan) do aut zasilanych gazem i to są te auta które towar rozwożą po swoich stacjach. BP bierze błoto w naszym żargonie 40-tkę tj. 60%butanu i 40%propanu wzbogacając tą mieszankę o metanol który powoduje że podczas dużych mrozów woda w gazie nie zamarza. Podobnie jest z Sahelem z tym tylko że on bierze 50-tkę bez metanolu. Chcę nadmienić tu że butan to najgorszy gaz powstały przy destylacji ropy a propan to najlepszy. Teraz ropa idzie prosto od ruskich w beczkach szerokich chodzi o tory, i jest przelewana do naszych czyli normalno torowych do ropy tej dodaje się preparat który nie powoduje wydzielania się parafiny zwiększa oktanowość paliwa i trochę je oczyszcza z siarki bo jak wiadomo zasiarczenie to największy bul w ropie. I to się tyczy też tych samych stacji. Więc warto się zastanowić czy lepiej wydawać większą kasę na towar taki sam jak wszędzie czy lepiej jest znaleźć stację w której paliwo nie jest chrzczone i płacić mniej. |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2006-03-04 10:03:18
Jak znajdziesz stację na której będziesz miał absolutną pewność, że na 100% nie chrzczą paliwa, albo takiegoż nie dostają, to daj znać. Z chęcią na takiej zatankuję .
Tankowanie jakiegokolwiek paliwa na stacji to loteria. Zawsze. Mimo tego , że są stacje "krzaki" i stacje "markowe". |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2006-03-04 11:25:30 Witaj,
Ja mogę tylko Ci napisać jak się jeździ omegą z silnikiem 2.5DTI, od strony technicznej nie będę się wypowiadał bo za krótką ją mam (1 miesiąc). W każdym bądź razie jestem bardzo zadowolony, silnik się zbiera tak naprawdę dopiero przy 2,5 tys. obr., co powoduje przy wyprzedzaniu na trasie redukcję biegu. Spalanie: miasto w mrozach (odcinki do 13km - silnik ledwo się zdąży nagrzać) - 10,5l/100km, trasa: średnia prędkość na odcinku 300km - 80km/h - spalił 6,3l/100km Ogólnie jestem bardzo zadowolony i choć mocą i przyspieszeniem odbiega od mojej poprzedniej MV6, ale jest to różnica nie kolosalna
Gdybym przesiadł się na 2.2DTI to chyba zbyt dużo mocy by mi brakowało
Natomiast wypowiedź kolegi MadziarTG trochę mnie zastanawia: "wersja 150 konna jest na pweno nowszą konstrukcją ale 24 zawory w głowicy sprawiają ze przy przegrzaniu peka bardzo często głowica" Skąd wniosek, że "bardzo często", jeśli tych silników jest w oplach jak na lekarstwo, sam szukałem to wiem ile jest ogłoszeń z tymi silnikami? Pozdrawiam |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2006-03-04 12:21:23 Z tym pękaniem głowić też nie jestem do końca pewny. Posiadać diesla znaczy umieć go eksploatować. Czyli musi się rozgrzać dopiero można pofolgować - turbina ma swoje prawa. Przegrzanie silnika czy to beznyniaka to praktycznie ten sam efekt finalny. Także w kwestie eksploatacyjne się nie wbijam. Porządek musi być byle jaki ale musi być. Pewnych zasad należy przestrzegać nie robisz tego to płacisz i płaczesz. W każdym razie jestem wdzięczny za dotychczasową pomoc i iformacje.
Pozdrawiam i dziękuję |
Pawel73 Opel Omega Piła | 2006-03-04 12:28:53 MadziarTG napisał:
Sorry za wprowadzenie w błąd. Sugerowałem się oznaczeniem w BMW (miałem tds-a). |
afx Omega B 2.5 TD Częstochowa | 2006-03-04 19:05:38
OPEL to nie BMW
Masz racje ze produkowane 2.5 TD w 97 roku mialy przeplywke. Ja podalem przyklad podstawowego TD U25TD i Y25TD. Najwazniejsze zmiany to 4 wentyle i common rail. I tyle wystarczy. Przede wszystkim X25TD nie jest zwykly - sam wiesz dlaczego.
Diesel to nie benzyna. Znacznie szybciej mozna go przegrzac. Jak wsiadzie cymbal do takiego dieselka to moze i mu peknie glowica. Chociaz pierwsze slysze. Mam znajomego w serwisie BMW i wcale nie uwaza, ze czesto pekaja.
Jestes pewny ze tylke kosztuje jeden pompowtryskiwacz ?? Cos mi sie wydaje ze prawie za darmo... |
MadziarTG Omega Tarnowskie Góry | 2006-03-04 23:39:21 czesc
Afx masz link a dodam że wybrałem jedną z droższych ofert nowiutki pompowtryskiwacz z SDI http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=88944194 Ostry jak poczytasz archium i pojeździsz troszke rzędowymi 6 to bedziesz wiedział że jak głowica jest długa i daje sie autku w pałe od razu to materiał ma tendencje do krzywienia się a z czasem pękania , a jak w takiej długiej głowicy są 24 zawory to jej wytrzymałość na skrecenia i pekniecie jest jeszcze mniejsza niż w 12 V . Oczywiscie zebysy się dobrze zrozumieli każdy dieslowiec wiem czego nie nalezy robic w tych silnikach ale to sie czasmi zdarza
pozdrówka for all |
mar_k Omega B On Caravan Lublin | 2006-03-06 22:43:57 Polecam bardzo ciekawą lekturę na temat kupowania Omegi głównie 2.5 TD |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-03-16 00:21:27 Mam pytanie w związku z tym linkiem poniżej - Czy ktoś zalewa swój silnik 2,5TD takim olejem 10/60?? Czy ktoś ma rozeznanie dlaczego gościu twierdzi, że akurat ten olej bezwzględnie powinien być lany do tego silnika??
Ja w swoim mam wlany 5/30, zgodnie z instrukcją do Omegi C. Czy on jest gorszy od 10/60 i w czym niby?? [ wiadomość edytowana przez: sewcio dnia 2006-03-16 00:53:20 ] |
PEPE 3,2V6 TORUŃ | 2006-03-16 01:30:31
dux-czy aby na pewno wiesz o czym piszesz . Ropa nie posiada liczby oktanowej. Cetanową owszem. |
dux78 Terespol | 2006-03-16 11:43:17 Jak zwał tak zwał wszyscy wiedzą o co chodzi. Nieznam się na ropie więcej mam doczynienia z gazem prawie codziennie i to ja przygotowuje miesznaki które wyjezdzają na stacje LPG w 50% na naszym rynku. A z ropą to jest tak jak pisałe może te oktany to cetany
Jerdno jest pewne ON jest prawie wszędzie takie samo czyli zaśarczone i brudne tak dla ciekawości ropa o najniższym zasiarczeniu wygląda jak woda jest niemal przeźroczysta. Ale i to ma haczyk im mniej siarki tym bardziej sucha a co za tym idzie wszkodliwa dla silnika. Chcę tylko uzmysłowić ludziom żę jak jest droższa o pare groszy to nie znaczy że lepsza. |