Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2003-04-10 12:09:16 Witam
Malowania raczej nie polecam. Lepiej kupic w sklepie dla plastykow folię o kolorze jaki nam odpowiada (ja mam lustrzaną) i okleic. Prosto, Tanio i skutecznie. |
![]() MaciekW Miłośnik FSO Fiat Doblo Częstochowa | 2003-04-10 12:14:27 Ja malowalem ... ale u mnie nie odpadlo tylko sie zaczelo scierac..
|
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2003-04-10 12:39:22 Ja natomiast malowalem... Kupilem farbe w sprayu f-my DecoLack, czarny matowy. Przygotowanie do malowania zajelo mi nieco czasu. Najpierw zjechalem luszczaca sie farbe papierem sciernym wodnym (chyba 320) zeby miejsca gdzie sie odrywalo mialy lagodne przejscie w listwe, nastepnie znowu szlifowalem, ale papierem wodnym drobnosciernym, na gladko. Nastepna czynnoscia bylo dobre odtluszczenie powierzchni do malowania. Zrobilem to rozpuszczalnikiem nitro.Potem oklejalem bardzo dokladnie tasma klejaca (ale tylko papierowa, bo latwo sie potem odkleja i nie zostawia kleju). Na szyby poszla gazeta tez z tasma. To oklejanie wymaga duzo cierpliwosci, jednak jak sie to dobrze zrobi to potem, po malowaniu pozostaje tylko zedrzec tasme i podziwiac. Warto tez narzucic troche gazet na dach, przednia szybe, tylna szybe i boki drzwi. Na dobra sprawe to samochod wtedy wyglada jak jedna wielka gazeta. ![]() |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2003-04-10 12:41:13 kordek4: A jak Ci sie udalo zdjac te ramki i zalozyc bez pogiecia ich. bo w literaturze ostrzegaja, ze to wlasnie moze sie tak skonczyc, dlatego malowalem na samochodzie. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-04-10 14:02:41 A ja po prostu zdjąłem ramki i już ich nie zakładałem tylko pomalowałem polakierowane fragmenty drzwi, które były pod spodem. Użyłem do tego czarnego matowego sprayu. Oczywiście po wyrównaniu, przeszlifowaniu i odtłuszczeniu. Efekt można oglądać na fotkach. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-04-28 13:10:20 Najbardziej nieinwazyjny i męczący sposób to użyć "Pasty do polerowania powierzchni lakierowanych - lekko ściernej" (to nazwa) i po prostu spolerować szmatką na gładko. Przy okazji oryginalny chrom się ładnie wypoleruje. |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-04-28 13:33:05
Zapytaj willa bo on ma komplet metalowych bo załozył plastiki a do do zdejmowania to mozesz kupić płyn (a dokładnie galaretkę)do usuwania powłok lakierniczych maziarz czekasz 2 papieroski i zeskobujesz przy pomocy szpachelki. i otrzymijesz sliczny chomek bez pracy |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2003-04-28 14:49:16 bodziot - a znasz może dokładniejszą nazwę tego płynu, i gdzie go można kupić ![]() |
![]() Redarrow Miłośnik FSO Polonez 1.6 SLE Gdańsk | 2003-04-28 14:56:27 Ten problem miałem tydzien temu. Oszlifowałem papierem 60 i 100 ramki, okleiłem szybki i inne detale i psykąłem lakierem Hammereit czarny mat. Wyszło super i trzyma bez zarzutu.
Nie wiem jednak jak długo. Ale robiłem to przez 0,5 godz. wiec mozna to powtarzać nawet co pół roku (wytrzyma pewnie dłużej) z poważaniem |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-04-28 16:19:22
Tak to ten produkt ---------------- Niemiał człowiek problemu kupił POLONEZA |
arturw Miłośnik FSO Peugeot 405/Peugeot ... Warszawa | 2003-04-28 16:32:55 A tak na marginesie to nakładki nie są chromowane tylko z blachy nierdzewki, która jest polerowana. Do usuwania czarnej farby uzywałęm opalarki i szczoteczki drucianej z mosiężnego drutu, później polerka pastą. Jeżeli chcecie malować to trzeba zmatować powierzchnię bo na żadnym polerowanym metalowym elemencie farba się nie będzie trzymać jak należy. |
![]() Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-04-28 23:05:46
Jest jeszcze produkt pod nazwa Rem-Lack |
![]() Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2003-04-29 00:10:55 Nie wydaje wam się że srebrne ramki i klamki (ale rym ![]() |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-04-29 00:58:53
Moim zdaniem to zależy od koloru lakieru. Widziałem ciemnoniebieskiego (metalik) ze srebrnymi ramkami i extra błyszczącymi listwami + nakładki na nadkola i muszę przyznać, że wyglądał bardzo elegancko. |