Regulacja zaworów w TD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Czy sie reguluje w tym motorze zawory? i czy sa jakies kruczki ukryte? silnik jest z 94 roku, pewnie nigdy nie rozkrecany, coś zaczeło stukac, szczególnie słychac jak sie stoi z tyłu po stronie rury wydechowej ale dzwiek na 100% pochodzi z silnika, poza tym wpada w rezonans w okolicy 1700-2000 obrotów cały samochód. Czy sie szykuje remont? czy póki co wyregulowac zawory ( jaki koszt jest w tym silniku regulacji? )

Pozdrawiam

Regulacji nie ma w tych silnikach ,są tam popychacze hydrauliczne i może któryś z nich jest uszkodzony ,albo masz pęknięty tłok co jest częste w tych silnikach

tylko nie wiem czy to naprawiac czy czekac az sie rozsypie na dobre silnik ładnie pracuje poza tym stukiem, stuk ten słychac bardziej na zewnatrz i jest wyraźnie metaliczny. Ciekawi mnie jakie to koszty i czy bez remontu generalnego sie obejdzie

Pierwsze co musisz zrobić to sprawdzić popychacze hydrauliczne ,ale żeby to zrobić musisz je wyciągnąć z głowicy . Jeżeli będzie z nimi wszystko wpożądku to ściągaj głowice i sprawdz po dobrym oczyszczeniu tłoków czy nie ma na nich pęknięć ,będą one widoczne jako rysy ,kóre idą od strony komory spalania , jeżeli będą rysy to możesz odrazu ściągać miske olejową i wyciągać tłoki z korbowodami na zewnątrz ,ponieważ od góry nic nie zauważysz oprócz rys ,a tłok przeważnie pęka od pierścieni w dół. Jak już wyciągniesz tłoki to napewno zauważysz ubytek któregoś , ostatnio miałem przypadek w omedze 2,5td jak 1/4 tłoka odleciała i spadła do miski i gościu tak przejechał 1000km , a wsztstko to za sprawą zużytych wtryskiwaczy , które podawały za dużą dawke paliwa (ciekły).

to sie moze zgadzac, ja miałem niedawno wymieniane wtryski bo tez lały, tylko ze po tej wymiania mi wzrosło zuzycie ropy z ok 10,5 do ok 15l tak ze nie wiem jak one mogły lac odpala mi na ciepłym bez grzania swiec po ok 1-3 sek tak ze troche kreci zanim odpali. Nie wiem co robic, boje sie w dłuzasz trase jechac a mam pare zaplanowanych a remontowac tez nie chce bo i kasy nie ma i poza tym stukotem elegancko silnik chodzi, mocy nie brakuje, kreci sie ladnie, nie dymi przy gazowaniu

[ wiadomość edytowana przez: Schizm dnia 2006-03-04 19:09:34 ]