Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2006-03-05 13:42:16 jeżeli przez 4 tys. spalił śladową ilość oleju to tylko się cieszyć ,chyba że przy wymianie zalane było ponad max ale w takim wypadku na jakąś reakcje jest już za póżno -jeżeli teraz jest poziom maksymalny to tak może zostać ,obserwował bym tylko częściej stan oleju ![]() |
pasja HF MEMBER POLSKA | 2006-03-06 07:35:18
Mógłbyś sprecyzować, co masz na myśli? |
mariusz1209 HF MEMBER Hyundai Accent Piaseczno/Giżycko | 2006-03-06 10:03:49 O co chodzi z tymi stanami oleju??????
wyżej benzyny - niżej oleju ![]() |
![]() zubrzyk1 HF MEMBER Hyundai Scoupe Starachowice | 2006-03-06 18:44:12 Nic mi się nie pomerdało .Niestety tak bywa , ze przy zużytych pierścieniach , słabym ciśnieniu ,lub dłuższej jeździe na nie palącej świecy, benzyna przedostaje się po ściankach cylindrów do komory korbowej i miesza się z olejem. Jak silnik ostygnie ,na miarce [bagnecie],do pomiaru oleju widać dwa stany. |
![]() zubrzyk1 HF MEMBER Hyundai Scoupe Starachowice | 2006-03-06 18:50:31 I jeszcze ,jak płyn lub woda dostaną się do oleju to robi się majonez ,a to bez problemów się da zauważyć. Mieszania benzyny z olejem nie zawsze , ale jak się powącha miarkę to czuć benę. Oby jak najrzadziej Pzdr. |
![]() daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2006-03-06 19:55:40 kolega mariusz 1209 napisał: "Ostatnio siadła mu cewka i przejechał kilkanaście kilometrów-około 15 na dwóch świecach"-sądze że te 15 kilometrów ( czyli może 15 MINUT jazdy z prędkością 60 km/godz. ,bo na dwóch więcej nie pojedzie się !?) nie zmieniło znacząco konsystencji oleju,może mamy do czynienia z błędnym pomiarem podczas wymiany oleju ( krzywo ustawione auto, olej się jeszcze nie rozszedł itp. to się zdarza !),lub ktoś z użytkowników dolał oleju na "pałę" ja jeżdziłem trochę autami z przeciągami między tulejami a tłokami i "wodnistym" olejem na bagnecie ale nie spotkałem "dwóch stanów " jeśli benzyna mieszała się z olejem to chyba dokładnie .................
pozdro d. |
mariusz1209 HF MEMBER Hyundai Accent Piaseczno/Giżycko | 2006-03-06 22:33:53 kumpel mówił że olej był wlewany tyle ile trzeba,mieżony bagnetem w garażu na silniku zimnym co masz na myśli: jeśli benzyna mieszała się z olejem to chyba dokładnie ................. Pozdrawiam |
![]() daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2006-03-06 23:10:00 to że nie można było tego odczytac z bagnetu ![]() |
![]() PioMan HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2006-03-07 02:18:45 Benzyna poziomu oleju nie podniesie (wlejcie do szklanki zobaczcie), poza tym odparuje na ciieplym przez odme i sie przepali, ale niszczy wlasciwosci oleju. Spotowe auta nawet na najlepszych olejach maja zalecana wymiane co rajd w przypadku rally corsu ew co 1 tys. Ja bym po tym wyminil olej, zreszta po kontakcie z bezyna on przybiera taki charakterystyczny drazniacy bezynowy aromat ( powachac bagnet :> ) |
![]() zubrzyk1 HF MEMBER Hyundai Scoupe Starachowice | 2006-03-07 08:09:35 cyt:"ROZRZEDZENIE OLEJU
Szkodliwy wzrost poziomu oleju szczególnie w chłodnych porach roku można wytłumaczyć wysokim udziałem benzyny (do 10%), ponieważ w ruchu na krótkich odcinkach z dużym udziałem biegu jałowego albo przy zbytecznym nagrzewaniu silnika nie spalona benzyna kondensuje się w zimnym silniku i dostaje się do oleju silnikowego. Przy dużym udziale benzyny w oleju może dojść do uszkodzenia silnika przez nietrwały film olejowy, gdy nagle wzrośnie obciążenie (jazda po autostradzie). Zaleca się koniecznie wymianę oleju w przypadku rozrzedzenia oleju." |
mariusz1209 HF MEMBER Hyundai Accent Piaseczno/Giżycko | 2006-03-07 11:11:49 zubrzyk1 napisał
cyt:"ROZRZEDZENIE OLEJU..................... możesz podać mi artykuł-link |
![]() zubrzyk1 HF MEMBER Hyundai Scoupe Starachowice | 2006-03-07 12:43:54 http://www.platinumoil.pl/index.php?topic=az&subtopic=d |
mariusz1209 HF MEMBER Hyundai Accent Piaseczno/Giżycko | 2006-03-08 17:39:35 Witam!!!!
Zakończyło się tak. Kumpel pojechał do "starego" mechanika i ten stwierdził faktycznie że poziom oleju podniósł się i pierwsze jego pytanie: "czy pali Panu autko na wszystkich świeczkach" kumpel opowiedział mu o padniętej cewce a ten stwierdził że to przez niekompletne spalanie i jazdy na krótkich odcinkach w zimie poziom oleju wzrósł.Spuścił częśc oleju i dolali do odpowiedniego poziomu tym samym (pozostało mu trochę-około litra od ostatniej wymiany) Kazał jeździć i częściej sprawdzać poziom oleju. W imieniu kumpla dzięki za wypowiedzi a przy okazji to i ja się czegoś więcej dowiedziałem ale od tego jest nasze forum które nie jednemu pomogło i aby tak dalej Pozdrawiam Mariusz ![]() |