Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Qba745 F&F Sympatyk F&F czyli Fiat Fiori ... Bielsko-Biała | 2006-03-05 14:24:57 Żeby wymienić wałek sprzęgłowy musisz wyjąć skrzynie, odkręcić kołnierz skrzyni (od strony koła zamachowego chyba 7 śrób fi 10.) i tam masz tulejke z zabezpieczeniem wałka. Przy wymianie wałka polecam wymienić uszczelnienie i tuleje która jest w kołnierzu (na niej pracuje łożysko oporowe). Możliwe że to nie na wałku jest luz tylko na wewnętrznym wieloklinie tej tulejki łączącej choinke z wałkiem. Wałek to mysle że koło 35 zł nowy.
Sprawdź sobie przeguby i zabieraki. |
![]() mitrok F&F Wolny Słuchacz :) nestor, cadillac, mo ... Warszawa | 2006-03-05 14:44:01 mysle ze to nie to. Luz na walku sprzeglowym bedzie zawsze. Nawet jak wymienisz na nowe. |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2006-03-05 17:05:11 Wcale nie prawda co piszecie;] Po pierwsze nie siedem a 8 srub, po drugie śruby oznacza się według jakiegos konkretnego oznaczenia. Jako, że jest to standardowa sruba wystarczy M10. Po trzecie luzu na wałku sprzęgłowym nie powinno być, a jeśli nawet to prawie nie wyczuwalny. Całokształt luzu który słychać podczas ruszania to po pierwsze włąśnie walek sprzegłowy, potem wszelakie luzy międzyzębne przełożeń skrzyni (nie powinny one występować), luz pomiędzy wałkiem atakującym a kołem talezowym, luzy pomiędzy satelitami w dyferencjale, luzy pomiędzy kamieniami półosi a dyferencjałem no i w końcu półoś-zabierak oraz nieszczęsny przegub. Zdarza się ponadto, że wytarty wieloklin na półosi krutkiej także potęguje owo stukanie.
Stąd też by ostro ruszac warto przed strzałem ze sprzęgła napiąć(wykasować) układ z owych luzów...... |
![]() darrrrek Oświęcim | 2006-03-05 18:20:17 simon dzieki za konkretną odpowiedz ![]() |
![]() Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2006-03-05 18:22:15 dobrze gada bo luzów i stuków w malcu może być tysiące, ja założyłem nowe półosie, kielichy, kamienie, wałek sprzęgłowy i przegóby to i tak pukało, niestety chyba nawet jak by sie założyło wszystko nowe i konstrukcja malucha jest na tyle niedoskonała by to wyeleminować ![]() ![]() |
![]() Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2006-03-05 22:44:15 wałek sprzęgłowy leżał sobie od czasów dawnych w piwnicy, tak jak półosie ![]() |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2006-03-06 00:09:25
bynajmniej nie robia tak bo to niezdrowe ![]() |
![]() darrrrek Oświęcim | 2006-03-06 15:49:21 pytalem w sklepie o walek sprzeglowy...za rzemioslo chcą 14 zl a za fabryczny 74 zł :-// heh |
![]() Chudy89 F&F Sympatyk Polonez Caro 1.6GLI Katowice | 2006-03-06 16:42:36 Sorry, że się podpinam, ale może ktoś będzie wiedział.
Co może byc przyczyna nie wchodzenia biegów jak się auto zagrzeje. Chodzi oczywiscie o skrzynię biegów. Jest lekki luz na lizaku ale on idzie do wymiany i wtedy wydaję mi się, że obojętnie czy się zagrzej czy nie i tak biegi by nie wchodziły. Tarcza sprzęgłowa, docisk, łożysko oporowe i poduszki wymienione (już drugi raz). Skrzynia biegów ustawiona na środku (tzn. odległości z góry i zdolu mnie więcej takie same). Olej w skrzyni nowy (zalane 1200 ml Hipolu). Lewarek ustawiony także żadnych luzów w kanale nie ma. Linka sprzęgła, łapa sprzęgła oraz pedał wymienione oraz przesmarowane. Pomocy!! Mnie się już pomysły kończą. |
![]() darrrrek Oświęcim | 2006-03-06 16:54:42 to ja bym zrobil tak ze jak bedzie cieply i bedą problemy ze zmianą biegów to odkrecam 2 sroby obok lewarka zmiany biegów i na cieplym ustawiam tak by dobrze wchodzily biegi....a pozniej jak bedzie zimny sprawdzic czy jest ok, czy problem sie czasem nie odwrocil w drugą strone ![]() Aha odpisz ktore biegi Ci nie wchodzą 1,3 czy 2,4 ?? a moze wszystkie ?? [ wiadomość edytowana przez: darrrrek dnia 2006-03-06 16:56:16 ] |
![]() Chudy89 F&F Sympatyk Polonez Caro 1.6GLI Katowice | 2006-03-08 08:29:43 Wszystkie biegi nie wchodzą.
Objaw jest o tyle dziwny, że jak próbuje wbic na "chama" to nie ma zgrzytnięcia (tak jak to za zwyczaj ma miejsce) tylko tak jakby całą siłę wrzucenia biegu przerzuca na poduszki. Z tego powodu zaczynam się zastanawiac nad zmianą skrzyni. ![]() |