MotoNews.pl

[126] Alternator wyje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem w 126p elx z alternatorem (chyba??) kontrolka od ładowania zaczeła sie lekko zazyc a altek wyje jakby "turbina" po wyjeciu szczotek ucichł .... pomyslałem ze to szczotki i kupiłem nowe, ale po wymianie nadal altek wyje a kontrolka nadal lekko sie pali !!!

[ wiadomość edytowana przez: Peyyoo125 dnia 2006-03-07 10:34:27 ]
[ powód edycji: Tytułowanie wątków :| ]

Zmień łożyska. Kosztują ok. 6zł za sztukę. Kup je w sklepie z łożyskami, niestety nie pamiętam oznaczeń, ale jak wyjmiesz stare, to tam Ci dopasują.

Lozyska to chyba nie sa, bo by wyly caly czas. Jesli po wyjeciu szczotek przestal wyc to znaczy ze wyje jak laduje. Lekkie swiecenie kontrolki moze oznaczac uszkodzenie diod mostka prostowniczego albo lekkie zwarcie w uzwojeniach alternatora. Wycie (wlasnie przypominajace swist turbiny) jest podobno normalnym objawem podczas pracy z maksymalnym obciazeniem.

w dalszym ciągu uwazam ze to są lozyska !

jakby to łożyska to kontrolka by się nie paliła, bo czemu?żle prąd daje i tyle. u mnie jak się paliła to wymieniłem regulator napięcia i zgasła. ale ja mam 1.1 ale ja elektrykiem nie jestem i jak mam coś z prądem to nie stety na warsztat......

wyje jak jest zwara gdzies czy cus i to ywje porzadnie.....lozyska sie do tego umywaja.

Panowie niewiem o co chodzi ale wszystko chodzi
Wstaje rano, odpalam i......cisza nic nie wyje,ładowanie jest i wszycho gra oby tak dalej !!!! Pozdrawiam i dzia za pomoc!!!

Jak kupiłem eleganta z pięć lat temu też mi wył alternator, mechanik swierdził łożyska do wymiany. I tak wył przez 2 lata i jakieś 35 tys. km, aż furę sprzedałem. Następnemu właścicielowi wyły jeszcze przez rok i pchnął furka dalej. Tylko, że nie żażyła się kontrolka ładowania.

Cytat:
2006-03-06 19:09:59, dr_krzysiek pisze:
Zmień łożyska. Kosztują ok. 6zł za sztukę. Kup je w sklepie z łożyskami, niestety nie pamiętam oznaczeń, ale jak wyjmiesz stare, to tam Ci dopasują.

6 zł to kosztują "łożyska", łożyska są po 20-25 zł. Oznaczenia 6203 2Z bądź ZZ, a drugie 62202 2RS1.

nie kupujcie tych lozysk po 6 zlotych bo to jedno wielkie go.........,wczoraj kupilem wieczorem w sziku bo firma z lozyskami byla juz zamknieta ,i po zalozeniu qwa byl luz co za szmelc ,lepiej dolozyc i kupic porzadne

i juz po lozyskach ,dzis znow po 15 minutqach upalania lozyska "nowe"zaczely wyc ,jutro jade do sklepu i im tam zrobie wojne