Witam.
Wspomaganie Avensisa w miarę nagrzewania oleju hydraulicznego słabnie. Po dłuższej jeździe kierownica nie chce powracać idealnie na środek, a na kierownicy pojawia się wyczuwalny opór. Jest to dosyć irytujące. Wymieniłem 0.7 litra oleju wspomagania, ale to nie pomogło. ASO za zdiagnozowanie usterki życzy 150, za zawór nową pompę 3000, hehe. Zraziłem się do ASO po tym jak wprowadzono mnie kilkakrotnie w błąd przy przeprowadzaniu innej naprawy. Zaznaczam przy okazji, że nie mam specjalnej pretensji bo przy takiej gamie modeli łatwo o pomyłki. Ale podobny objaw znalazłem na innym forum Avensisa z GB. Serwis zmienił klientowi kolumnę kierowniczą (na gwarancji) i obiecał, że usterka zniknie - a to tylko gwarancja się skończyła

- problemu nie rozwiązano. W moim przypadku może zmieniłem za mało oleju? Może ciśnienie jest nieodpowiednie (zawór regulatora) albo zawór przekładn? Geometria, przeguby, drążki i łożyska wydają się być w porządku.
Prawdopodobnie na jakiś czas będę zmuszony odłączyć pasek napędowy pompy żeby wygodniej jeździć :/ Może ktoś wie ile oleju mieści taka przekładnia? Wcześniej nie miałem wspomagania, więc nie mam jeszcze doświadczenia. Będę wdzięczny za wszytkie porady.