USTAWIENI ZAPŁONU W 2.0i

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich i od razu przechodze do pytania
a chodzi mi o informacje na temat ustawienia zapłonu w silniku argenty 2.0 z czujnikiem w aparacie zapłonowym i na ile stopni się go ustawia?

z tego co wiem to ustawiasz kreske do kreski ( aparat- glowica ) i nie ustawiasz nic , ale pewno sie nie znam

Cytat:
2006-03-08 19:39:34, Krych pisze:
Witam wszystkich i od razu przechodze do pytania a chodzi mi o informacje na temat ustawienia zapłonu w silniku argenty 2.0 z czujnikiem w aparacie zapłonowym i na ile stopni się go ustawia?

ustawiasz wg. ogólnych metod jak w np. polonezie GLE

Cytat:
2006-03-09 09:05:38, automatic pisze:
ustawiasz wg. ogólnych metod jak w np. polonezie GLE

dokladnie tak. 10 +- 2 stopnie przed gmp na piewrszym i czwartym cylindrze

a jak ustawic rozdzielasz zaplonu w digiplexie 2.0? automatic juz mi to kiedys wyjasnial ale czlowiek niedoskonaly jest i zapomina wiec bym prosil o prosta instrukcje pod katem ustawienia palca rozdzielacza w stosunku do kopulki rozdzielacza{obudowy}

wielkie dzięki
właśnie tego nie byłem pewien czy tak jak w fiatowskim/polonezowskim silniku (czyli na 10 stopni) czy całkiem inaczej

Bart128 coś dla Ciebie

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=130724&c=61&f=12

jeszcze raz thanksnull

Cytat:
2006-03-09 18:16:04, Bart128 pisze:
a jak ustawic rozdzielasz zaplonu w digiplexie 2.0? automatic juz mi to kiedys wyjasnial ale czlowiek niedoskonaly jest i zapomina wiec bym prosil o prosta instrukcje pod katem ustawienia palca rozdzielacza w stosunku do kopulki rozdzielacza{obudowy}

palec roździelacza jest w digiplexie ustawiony sztywno -bez korekcji regulatorem odśrodkowym - wynika z tego konieczność uwzględnienia coraz szybszego występowania iskry (przyśpieszenie zapłonu) a więc statycznie np. 10* palec powinien tylną (w stosunku do kierunku obrotów) krawędzią nachodzić na elektrodę -elektroniczne przyśpieszanie zapłonu powoduje przesuniecie iskry coraz bardziej w stronę centrum palca i maxymalne wykorzystanie całej jego szerokości podczas pracy i stałą przerwę dla iskry.