Drgania lewarka skrzyni

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich

Mam pewien problem przy ruszaniu.
kiedy ruszam powoli na "pół-sprzęgle" np .w korku.
lewarek w pewnym momencie zaczyna mi uderzac na lewo i prawo, poprostu lata w lewo i prawo - słychac przy tym stuki , trwa to do momenty ruszenia samochodu.
dziwne w aso powiedzieli ze to sprzeglo i zostalo wymienione , zauwazylem ze skrocili linke sprzegla, nie mam teraz regulacji na srubie, bylo dobrze kilka miesiecy i objaw zowu sie powtarza,

Gdy ruszam szybko nie jest to tak odczuwalne, ale gdy tylko chce podjechac wolniutko lewarek zaczyna latac,

chyba dobrze opisalem moj problem
prosze o pomoc,
moze ktos mial juz taki problem

pozd z wawy

Marcin

pewnie, pisane było o tym już wiele razy, użyj wyszukiwarki

Ps: zmien sposób operowania sprzęgłem i gazem,

nic nie znalazłem sorki

Cytat:
2006-03-09 10:48:37, Jojo pisze:
pewnie, pisane było o tym już wiele razy, użyj wyszukiwarki Ps: zmien sposób operowania sprzęgłem i gazem,

e ! jak ma zwalony docisk/tarczę to: nie wiem jak by się wytężał , to nie udzwignie taki to ciężar

W moim poprzednim wehikule cała buda trzęsła się jak w febrze przy ruszaniu.

w moim też, i to do tego stopnia że aż w końcu urwałem mocowanie silnika przy poduszce! Coś musi być na rzeczy ...

jakiej firmy załozyli ci sprzegło ??? i czy wymieniałes komplet czy np. tylko tarcze, lub docisk... taki objaw jestt typowy dla wywalonego docisku,masz tam takie małe 4 spręzynki ktore odpowiadają za tłumienie drgan przy przenoszeniu napędu, jezeli są wywalone to własnie lewarek zmiany biegów przy ruszaniu lata na boki... pojedz tam gdzie ci robili i niech robia jeszcze raz!!

wymienialem juz cale sprzeglo - na ten wloasnie objaw i przez jakis czas bylo ok i teraz znowu.

moze to cos w skrzyni , albo jakas podpora

Cytat:
wymienialem juz cale sprzeglo - na ten wloasnie objaw i przez jakis czas bylo ok i teraz znowu.

moze to cos w skrzyni , albo jakas podpora

a czy przy dodawaniu gazu albo puszczaniu całkowicie czujesz jakby lewarek zmiany biegów sie ruszał??jezeli tak to poduchy pod skrzynia sa juz słabe, jezeli przy nacisnieciu na gaz lub jego puszczeniu nie czujesz ruchu dzwigni to poduchy sa ok, a to drganie lewarka to bedzie na 100% sprzęgło,a właściwie jego docisk

przy dodawaniu gazu i puszczaniu jest ok.

przeciezr to sprzeglo jest nowe ma kilka miesiecy,
moze poluzowac je .

moze to podpora wału? albo łacznik met- gumowy.

kurde to nie moze byc sprzeglo!!!!!!!

gdyby to była podpora wału toby ci szarpało całym autem a nie tylko lewarkiem...moje zdanie jest takie,ze to docisk sprzęgła.. co z tego ze sprzęgło jest nowe, mogła byc wada fabryczna...mowie Ci pojedz tam gdzie robiłes i niech koles sam oceni...

Docisk ma słabe słoneczko i nierówno "bierze"... wszystko w temacie.
DOCISK DO WYMIANY !!!!!

Cytat:
Docisk ma słabe słoneczko i nierówno "bierze"... wszystko w temacie.
DOCISK DO WYMIANY !!!!!

ufff dzieki Koval bo juz traciłem cierpliwość...

Zadając pytanie warto uzupełnić profil o dane auta lub umieścić je w pytaniu.
To może być docisk ale częściej sprężynki na tarczy sprzęgła.
To że lata lewarek to jeszcze mało znaczy bo w kabinie nie widać silnika . Czasem popękane sprężyny w poduszkach silnika też powodują drgania całego zespołu (w tym lewarka). Może być też sprzęgło met-gum. wału napędowego lub poduszka skrzyni.

Sprawdzić powinno się wszystko.

Jak miałem OHV'kę z popękanymi pierścieniami tłokowymi, to też mi szarpał przy ruszaniu

stary, a gdzie Ty tam masz lewarek? podnosnik wsadziles sobie do poldka?

dzieki za sugestie, spajk bez głupich komentarzy,

Cytat:
2006-03-10 09:01:52, marspidi321 pisze:
dzieki za sugestie, spajk bez głupich komentarzy,

no nieee !!! to są żarty - typowe przerywniki

no w pewnym sensie wymaga sie tu słownictwa fachowego bo ja np nie zrozumialem oco chodzi.

dla mnie lewarek, lewar to zawsze był podnośnik

lewarek skrzyni biegów - to chyba normalna nazwa