MotoNews.pl

Zepsuty szyberdach w E30

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
w mojej E30 od poczatku mam zapadnięty szyberdach. Jak tam zaglądalem to widziałem ułamany plastik do ktorego przyczepina jest linka. Jest to uszkodzone w taki sposób, że nijak nie można ruszyć tego szyberdachu przy pomocy rączki a na siłe nie chcę próbowac, aby czegos jeszcze nie połamac.
Może ktoś już kiedyś miał podobny problem i wie jak sie dostac do dachu żeby to naprawic Próbowalem sam ściągnąc podsufitówke ale z braku dalszej koncepcji zaprzestalem. Czy żeby rozebrać szyberdach potrzebne jest wyjęcie ktorejś z szyb? POMOCY!!!!
Pozdrawiam

No właśnie jak się dobrać do szyberdachu, też mi się blokuje.

Moze na przykladzie E 28...musisz jednak jakos odsunac dach minimalnie aby wypiac zatrzaski znajdujace sie w tapicerce od strony korbki,(5 sztuk),odsuwasz wtedy tapicerke do tyłu,wtedy masz dostep do srub mocujacych szyber dach(4 szt ),po 2 na jedna strone.Mozesz teraz zaczac demontaz mechanizmu...

Rozumiem, ze tapicerkę trzeba demontować, żeby wyjąć szyber??

Cytat:
2006-03-10 12:58:53, marekT pisze:
Moze na przykladzie E 28...musisz jednak jakos odsunac dach minimalnie aby wypiac zatrzaski znajdujace sie w tapicerce od strony korbki,(5 sztuk),odsuwasz wtedy tapicerke do tyłu,wtedy masz dostep do srub mocujacych szyber dach(4 szt ),po 2 na jedna strone.Mozesz teraz zaczac demontaz mechanizmu...

z tego co kiedys ktos tu pisał, szyber dach składa się miliona i jednaj części i lepiej nie ruszać jeżeli się na nim człowiek nie zna...

Cytat:
2006-03-10 12:58:53, marekT pisze:

Czyli zeby dostac sie do szyber dachu nie muszę zdejmowac gornej tapicerki a tym samym jakichkolwiek szyb żeby wyjąć tapicerkę spod uszczelek.
Poprostu na silę musze odsunać szyber dach i zająć sie wtedy jego mechanizmem???

Jeszcze raz....musisz troche odsunac szyber dach aby wypiac tapicerke,zatrzaski sa na samym skraju od korbki,ciagnij na dol az sie powypinaja...

Cytat:
2006-03-13 16:06:06, marekT pisze:
Jeszcze raz....musisz troche odsunac szyber dach aby wypiac tapicerke,zatrzaski sa na samym skraju od korbki,ciagnij na dol az sie powypinaja...

Spoko ja rozumiem o co chodzi z tymi zaciskami, ale co one sie powypinają i co dalej....musze wyciągac tez tapicerke z bocznych uszczelek nad drzwiami, żeby całkiem ją zdjąć??? Czyli tak jak pytał Milas w swoim poscie, tapicerke muszę cała zdemontowac zeby wyjac szyberdach??

Czekamy.

Cytat:
2006-03-15 14:16:48, Milas pisze:
Czekamy.

Z niecierpliwościa

witam!ja wlasnie skonczylem prace z moim szyberdachem Tez mialem zapadniety. u mnie skonczylo sie to odkupieniem mechanizmu poniewaz jak wykrecilem to okazalo sie ze plastik ktory chodzi w prowadnicy byl dorabiany i nie trzymal daszku poprostu wylamany byl ale nie da sie tego wymienic bo wszystko tam jest zrgzewane.

aby wymontowac szyberdach musisz sciagnac cala podsufitowke gdyz mechanizm rozciaga sie prawie nad calym dachem. trzeba sciagnac tylko uszczelki z drzwi odkrcic oslonki przeciwsloneczne i boczki wszystko na zatrzaskach.

zycze powodzenia
pozdro z bydgoszczy