Prawo Jazdy i termin wymian. JUZ CZAS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Włąsnie dziś sie dowiedziałem ze do czerwca mamy wymienic swoje prawo jazdy, bo ponoć unia tak chce. Wiecie coś na ten temat??? Jakby nie było to 71 zł + 10 zł znaczki skarbowe

[ wiadomość edytowana przez: lukas_s dnia 2006-05-09 15:57:28 ]
[ powód edycji: w celu przypomnienia wszystkim ]

Bzdura! Swoja droga - skad sie dowiedziales?

Wujek mi powiedział, a skad on wie to nie mam pojecia.

do czerwca maja wymienić raczej napewno ci co maja stare prawo jazdy i chyba tez ci którzy maja prawo jazdy z jednym zdjeciem
PS. tego drugiego nie jestem pewien

Na razie ten pomysl, ktory skadinad popieram, zeby w calej Unii prawo jazdy bylo jednolite, jest dopiero omawiany, ale sa kraje w tym Polska oczywiscie, ktore tego pomyslu nie akceptuja, czyli blokuja ten pomysl. Daleko wiec jeszcze do decyzji o wymianie praw jazdy, a jak znam zycie, to od momentu wejscia w zycie tej dyrektywy, czy jak ja tam zwal, beda zapewne okresy przejsciowe.

Zmiana prawo jazdy jest tylko dla tych ktorzy maja stare prawojazdy te książeczkowe - wiec musisz je wymienic do konca czerwca chyba na plastik

... niop .. ja mam prawko z nowej "plastikowej" serii ... z jednym zdjęciem .... a mowicie że ponoc takowe tesh trzeba wymieniać ..... jaak to w końcu jest ....

Terminy wymiany

Prawa jazdy wydane od roku: Wymienione zostaną w okresie:

1955 do 1967 01.07.2000 - 30.06.2001

1968 do 1983 01.07.2001 - 31.12.2002

01.01.1984 do 30.04.1993 01.01.2003 - 31.12.2004

01.05.1993 do 30.06.1999 01.07.2004 - 30.06.2006

po 1.07.1999 01.01.2006 - 30.06.2006

jakos tak to mniejwiecej wyglada

.. niop ja mam z 08. 1999 .... czyl z tego co poszesz Puniu to wynika ze wszystkie trzeba wymienic ....

prawda jest taka ze dokument ktory masz niby jest i bedzie ciagle wazny - bo z tego co mi wiadomo to nigdzie nie ma napisane ze taki dokument traci waznosc lub cos w tym stylu
ale faktycznie wymienic trzeba - przeciez PWPW z czegos zyc musi

.. normalnie złodziejstwo ..... same matoły tworzą przepisy .... nówka prawko i bujac sie teraz z wymianą .. specjalnie czekałem z egzaminem ... bo od 1.07.1999 roku wprowadzali nówki .. ja zdawałem 7.07 .... a teraz od nowe trzeba się bujac i latać z papierkami .... debilizm ...

Chyba nie do konca jest tak jak Puniu pisze. Ja wymienialem prawo jazdy w tym roku ze wzgledu na zmiane miejsca zamieszkania. Mialem juz nowe prawo jazdy (z unijna flaga), i wymienili mi na takie samo. Byc moze trzeba bedzie wymieniac tym, ktorzy maja z flaga polska, a nie gwiazdzista, ale tez nie sadze, poniewaz moi znajomi wymieniali przed wstapieniem do Unii, bo obowiazywaly ich przepisy o wymianie praw jazdy. Na razie nic mi niewiadomo, zeby juz wymienione dokumenty trzeba bylo jeszcze raz wymieniac.

Wymienić muszą wszyscy Ci, którzy mają stare prawo jazdy czyli te książeczkowe - to jest pewne (mnie też to właśnie dotyczy). Czerwiec to jest ostateczny termin dla ostatniej grupy ze starym dokumentem.
Pozdrawiam

witam dla mnie to poroniony pomysl wymiana prawa jazdy ktos chce zarobic zacznijmy od tego bo najwazniejsze jest zaswiadczenie a czy ma flage Polski czy UE to jedno wychodzi to najlepiej co roku zdawac na prawko i wymieniac je

o rany dopiero teraz się dowiaduje że ja też muszę wymienić wow!
Cytat:
2006-03-13 14:27:14, przemn pisze:
Wymienić muszą wszyscy Ci, którzy mają stare prawo jazdy czyli te książeczkowe - to jest pewne (mnie też to właśnie dotyczy). Czerwiec to jest ostateczny termin dla ostatniej grupy ze starym dokumentem. Pozdrawiam

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 29 kwietnia 2002 r. w sprawie wymiany praw jazdy (Dz.U.02.69.640) ustaliło następujące terminy wymiany dokumentów:
· wydanych w okresie od dnia 1 stycznia 1984 r. do dnia 30 kwietnia 1993 r. - do dnia 31 grudnia 2004 r.,
· wydanych w okresie od dnia 1 maja 1993 r. do dnia 30 czerwca 1999 r. - do dnia 30 czerwca 2006 r.,
· wydanych (na blankietach papierowych) po dniu 1 lipca 1999 r. - do dnia 30 czerwca 2006 r.

Pytanie brzmi co oznacza wg naszego kochanego ministerstwa "blankietach papierowych" ?

Cytat:
2006-03-13 15:41:26, mleko pisze:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 29 kwietnia 2002 r. w sprawie wymiany praw jazdy (Dz.U.02.69.640) ustaliło następujące terminy wymiany dokumentów: · wydanych w okresie od dnia 1 stycznia 1984 r. do dnia 30 kwietnia 1993 r. - do dnia 31 grudnia 2004 r., · wydanych w okresie od dnia 1 maja 1993 r. do dnia 30 czerwca 1999 r. - do dnia 30 czerwca 2006 r., · wydanych (na blankietach papierowych) po dniu 1 lipca 1999 r. - do dnia 30 czerwca 2006 r. Pytanie brzmi co oznacza wg naszego kochanego ministerstwa "blankietach papierowych" ?

Oznacza to książeczkowe 2 kartkowe Prawo Jazdy z PL w owalu na pierwszej stronie, które nielicznie były wydawane jeszcze po 1 lipca 1999r.
Warto się pośpieszyć, bo trwa to często miesiąc a niedługo Święta mogą rozkojarzyć i później kilka świąt majowych. Do 30 czerwca może braknąć czasy na otrzymanie dokumentu i wakacje z głowy, chyba że z szoferem
Pozdrawiam

no wiec ja juz dzis odebralem
przypominam wszystkim - ostateczny czas wymiany juz sie zbliza

JA mam plastikowe tylko nie unijne to chyba nie musze wymieniac... PAnowie policjanci tez nic nie wspominali przy kontroli...

Wszystkie papierowe dokumenty (P.J. i D.O.) nalezy wymienic do 30.06.2006 - po tym terminie traca waznosc.

Dokumenty plastikowe, bez unijnych gwiazdek sa wazne, lecz wzor tych dokumentow jest nieaktualny.

Nie ma terminu, w ktorym nalezy wymienic plastikowe dokumenty z PL.