Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() bocian28 HF MEMBER Hyundai Pony Włocławek | 2006-03-13 12:40:44 Witam !
Zauważyłem że ubywa mi oleju w silniku, cały silnik jest czysty i suchy za to łączenie miski olejowej z blokiem silnika jest brudne od oleju. Podejrzewam że poszła uszczelka. I tu moje pytanie: CZY W PONY 1,5 GLS MPI POD MISKĄ JEST USZCZELKA CZY ŁĄCZY SIĘ TE DWA LELEMENTY SILIKONEM I KTÓRĄ METODĘ ZASTOSOWAĆ ? A może ktoś podejżewa inną usterkę ? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. |
![]() bocian28 HF MEMBER Hyundai Pony Włocławek | 2006-03-13 13:03:01 Jak do kupiłem w maju 2005 r. to miał 103 tyś. km, jak miałem 106 tyś. km to wymieniłem olej i filtr na Castrol Magnatec 10w40
jakiś miesiąc temy sprawdzałem poziom oleju i było ok teraz mam na liczniku 111 tyś. km. [ wiadomość edytowana przez: bocian28 dnia 2006-03-13 13:03:31 ] |
![]() kru_chy HF MEMBER HYUNDAI SCOUPE GT kielce | 2006-03-13 20:53:36 Wiesz niechce nic sugerowac, ale moglo byc tak ze jak kupiles to silnik mogl byc zalany jakims smieciem a nie olejem i po wymianie po prostu olej zaczal ubywac( za mala gestosc ). Teraz przed sprzedaza roznie sie ratuje samochody ![]() No ale oby to byla uszczelka ![]() POZDRAWIAM!!!!!! |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2006-03-14 07:15:23 W moim aucie Pony 1992 gaźnik 1,5 kiedyś ubywał olej i myślałem że to na skutek zużycia silnika (wtedy miał 165 tys) około 1l na 1000km. Przede wszystkim nie było nic widać żeby gdzieś coś wyciekało, ale przy wymianie rozrządu okazało się, że puszczał simering gdzieś tam na rozrządzie. Mechanik mi wymienił i odtąd zużycie jest zerowe. Poza dużymi mrozami kiedy pokonywałem krótkie dystanse na zimnym silniku... wówczas musiałem dolewać, ale i tak było to może 250 ml na 2000 km. Również stosuję Castrol Magnatec 10 w 40 i silnik chodzi jak złoto ![]() |
![]() bocian28 HF MEMBER Hyundai Pony Włocławek | 2006-03-15 13:04:07 Byłem z Ponym u (machera), po obejrzeniu na kanale stwierdził że prawdopodobnie poszedł uszczelniacz przy kole zamachowym w tym niejscu było brudne od oleju, ale jednocześnie dodał że w tak krótkim czasie nie mogło wyciec tyle oleju przez to miejsce. Kazał dolać oleju i kontrolowac wyciek i jego poziom. Tak też zrobiłem, narazie wycieków na postoju nie ma. Podejżewam że przepalił, ostatnio w krótkim czasie przejechałem sporo kilometrów nie oszczędzając go na trasie średnia prętkość to 120 km. , a tak to jeżdzę dużo po mieście. Może to być przyczyną ? |