| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-03-13 15:05:28 Ja (a w zasadzie to córka - ja interneta w domu nie potrzebuję) czasami korzystam z komórki+bluetooth+komp. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-03-13 15:33:24 No to tak.
1. Masz telefon (z abonamentem lub też na kartę) łączysz telefon z kompem kablem/podczerwienią/bluetoothem, wybierasz numer dostępowy i śmigasz (odbiór coś około 115 kb/s) 2. Kupujesz kartę do laptoka w którą pakujesz kartę sim i reszta j.w. Na terenach warszafki są też dostępne wyższe prędkości - zobacz np. Blu konnekt w Erze. |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2006-03-13 15:53:53 Oferta sprowadza się w zasadzie do wyboru 2 sposobów dostarczania łącza.
1. Telefonia komórkowa, 2. Dostawcy bezprzewodowi w technologi 802.11. Rozwiązanie pierwsze, to najczęściej umowa na czas oznaczony, tania aktywacja i tani zakup modemy, w Warszawie możliwość UMTS, więc i ściąganie z prędkością do 384 kbps. Przydatne linki to:iPlus w Plus GSM, Blueconnect w siec Era, Twój Internet w sieci Orange. Rozwiązanie drugie to najczęściej umowa na czas nieokreślony, wysoka kwota aktywacyjna, znośny abonament. W Warszawie działa wielu dostawców bezprzewodowego internetu, wielu dostawców przewodowych (Aster, UPC). Popytaj się sąsiadów mających komputery (najczęściej młodzież). - |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2006-03-13 16:16:21
Niby tak, ale modemy z UMTS i EDGE sa b. drogie (od kilkuset plnów do 1600 zl ), jedyne w przyzwoitych cenach, to GPRS/WLAN (do 54 kb/s). Nie wiem, czy to wystarczy do swobodnego przeglądania www i odbioru poczty...
P. |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2006-03-13 18:04:42 Spokojnie wystarczy. Szału głównie ze stronami z dużą ilością obrazków nie będzie, ale swobodnie da się przeglądać stronki.
Należy jednak pamiętać, że zarówno HSCSD (tylko w Plus GSM), a także GPRS to technologia gdzie usługa typu data ma niski priorytet i w szczycie obciążenia BTS może iść tylko 28,8 kbps. Technolgia WLAN w każdej sieci to możliwośc korzystania z Hot Spot-ów zlokalizowanych w różnych miejscach. Pozwala ona na teoretyczną przepustowość 11 Mb ramek radiowych HD, czyli jakieś 6,4 Mbps w/g protokołu IP HD. Wszystkie Hot Spoty naszych zgrywusów są płatne i to dość dużo. Kup sobie najlepiej kartę pre-paid z transmisją danych jakiegoś operatora i wykorzystaj swój telefon z GPRS jako modem. Będziesz zadowolony, a nie wydasz zbyt dużo. |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2006-03-13 20:24:18
Dokładnie tak. Chociaż teoretyczna przepustowość w WLANie to teraz 54Mb (jest też 108Mb ale to juz całkowita teoria- narazie działa tylko w warunkach "laboratoryjnych"). Przy GPRS najlepiej sprawdza się dowolny telefon Sony-Eron. W nokii trzeba zmniejszać prędkość maksymalną żeby miec stabilne połączenie (mówię cały czas o połączeniu GPRS). Pyrek, w jakiej dzielnicy będziesz potrzebował tego neta? Jest kilka miejsc w wawie w których działają firmy oferujące dostęp bezprzewodowy ,a na ursynowie niedawno było (nie wiem czy jeszcze jest) w ramach jakichś testów bezpłatny dostęp do sieci. [ wiadomość edytowana przez: slawekk dnia 2006-03-13 20:27:29 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-03-13 20:42:35
6310i + bluetooth , 6610 + irda, jeszcze jakaś wypasiona + bluetooth i nawet nie wpadłem na pomysł zmniejszania prędkości w GPRS. |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2006-03-13 21:31:35
To pewnie ja miałem pecha. Ustawiałem różnym osobom 3 lub 4 nokie i miałem z nimi problemy (przy czym przy podłączeniu mojego starego SE chodziło jak burza). Nie pamiętam jakie to były konkretnie nokie ,ale dość wypasione (właścicieli różnych firm) Jaką masz ustawioną prędkość? |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2006-03-14 08:50:43
Będe "pomieszkiwał" na Jelonkach i na Broniewskiego. Opcja przez telefon odpada gdyż: - nie mam takiego aparatu (ajak kupię, to juz skorka za wyprawkę); - aparat mam przy sobie - w tym czasie żonka nie ma neta... Zastanwaiam się mocno nad promocją ery - blue card 39 (abonament 40 + vat, modem siemens edge/gprs 486 zł). Co prawda to mało mobilny modem (taki do pc-tów), ale z drugiej strony nigdzie z tym lapotkiem nie latam. W okresie dwuletnim wychodzi ok. 69 zł m-c, ale szybkość do 236 mb/s. Jak wezmę w idei albo plusie SE GC75 albo GC79, to będe miał tylko gprs (do 53 mb/s), a koszt w rozliczeniu dwuletnim ok. 63 zł. Różnica żadna, tylko ten modem w erze wymaga zasilania zewn. - wtedy już nie poserfuje bez gniazdka. Chociaz z drugiej strony - gdzie ja będę korzystał z netu poza domem....
Pozdr. P. [ wiadomość edytowana przez: pyrekcb dnia 2006-03-14 11:36:10 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-03-14 16:18:39
Max... co daje 115 czy tak jakoś wte i 40 nazad. |
wolczan Toyota Avensis T22FL ... JELENIA GÓRA | 2006-03-17 11:51:20 z nokiami jest problem ja mam N-GAGE i wcale nie chce sie laczyc (KOMUNIKAT-polączenie przerwane) jak przeloze karte do innego tel np. motorolla v500 to dziala bez problemu... transfer 54k uzywam tAKIEGO NETU W DOMU DO KOMPA I PALMTOPA ... NIEMA REWELACJI ALE DA SIE SERFOWAC... |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2006-03-17 11:59:27
Dokładnie. Jak widać nie zmyślam
Jak zmniejszysz maksymalny transfer to dopiero wtedy będziesz miał stabilne połączenie |
![]() basis Klubowy Weteran Honda Civic Type-R Tychy/W-wa Ursynów | 2006-03-17 12:26:17 Pyrku daj maila do Ciebie to prześlę Ci naszą (Orangutanową) ofertę.
Nie piszę tego dlatego ,że pracuję w Orange, ale dlatego ,że kumpela ma problem- wzięła na firmę conecta z ery i teraz sie sądzi.Ani razu nie mogła w domu z niego korzystać, gdyż budynek w którym mieszka jest zbudowany z jakiś materiałów które nie pozwalają na możliwy zasięg |
wolczan Toyota Avensis T22FL ... JELENIA GÓRA | 2006-03-17 12:57:44 z tymi nokiami to najwiekszy problem jest jak telefon ma postawionego SYMBIANA (soft) |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-03-17 18:33:16
A bo toto już nie jest telefonem, podobnie jak ngage ma niewiele wspólnego z telefonem... od taka gratisowa funkcja dodatkowa - Telefon. Ja miałem na myśli TELEFONY i testując bluetooth testowałem je z użyciem TELEFONÓW. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2006-03-18 13:30:36
Dzieki serdeczne, ale pozostałem przy plusie. W erze trzeba "dokupić" dodatkowy nr, natomiast w idei przy mniejszym abonamencie nie mam edge. Dzięki Mifiemu już latam - dzięki raz jeszcze!!! Pozdr. P. |