Internet bezprzewodowy gsm

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W związku ze zmianą miejsca zamieszkania (czasowo będe "pomieszkiwał" u mamy) nie moge założyć stałego łącza.
Zastanawiam się nad netem bezprzewodowym.
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie - jak to działa, jakie ceny, zasięg, etc.?
Interesowałaby mnie raczej tańsza wersja (modem, abonament).
Wyczytałem, że plus i idea dają cosik takiego od 60 zł, a era nawet taniej (ale ma droższe modemy).
Netu używam głównie do przeglądarki i poczty, raczej nie sciągam większych plików z sieci.
Komputer - laptok acera z kartą bezprzewodową (jezeli to ma jakieś znaczenie).
Pozdr. P.

Ja (a w zasadzie to córka - ja interneta w domu nie potrzebuję) czasami korzystam z komórki+bluetooth+komp.

Cytat:
2006-03-13 15:05:28, piotr_ek pisze:
Ja (a w zasadzie to córka - ja interneta w domu nie potrzebuję) czasami korzystam z komórki+bluetooth+komp.

Mozesz coś więcej...?
Jestem zupelnym lajkonikiem w temacie...
W punktach gsm mówili, że nie musze miec u nich telefonu, tylko się podłącza do usb siakiś modem i leci.
Chodzi mi głównie o przeglądarkę i pocztę.
P.

P.S. Poczytałem też trochę o operatorach radiowych - może to lepiej?
Poradźcie plisss!!!

No to tak.
1. Masz telefon (z abonamentem lub też na kartę) łączysz telefon z kompem kablem/podczerwienią/bluetoothem, wybierasz numer dostępowy i śmigasz (odbiór coś około 115 kb/s)
2. Kupujesz kartę do laptoka w którą pakujesz kartę sim i reszta j.w.
Na terenach warszafki są też dostępne wyższe prędkości - zobacz np. Blu konnekt w Erze.

Oferta sprowadza się w zasadzie do wyboru 2 sposobów dostarczania łącza.
1. Telefonia komórkowa,
2. Dostawcy bezprzewodowi w technologi 802.11.

Rozwiązanie pierwsze, to najczęściej umowa na czas oznaczony, tania aktywacja i tani zakup modemy, w Warszawie możliwość UMTS, więc i ściąganie z prędkością do 384 kbps.
Przydatne linki to:iPlus w Plus GSM, Blueconnect w siec Era, Twój Internet w sieci Orange.

Rozwiązanie drugie to najczęściej umowa na czas nieokreślony, wysoka kwota aktywacyjna, znośny abonament. W Warszawie działa wielu dostawców bezprzewodowego internetu, wielu dostawców przewodowych (Aster, UPC). Popytaj się sąsiadów mających komputery (najczęściej młodzież).
-

Cytat:
2006-03-13 15:53:53, AnJay pisze:
Oferta sprowadza się w zasadzie do wyboru 2 sposobów dostarczania łącza. 1. Telefonia komórkowa, Rozwiązanie pierwsze, to najczęściej umowa na czas oznaczony, tania aktywacja i tani zakup modemy, w Warszawie możliwość UMTS, więc i ściąganie z prędkością do 384 kbps. Przydatne linki to:iPlus w Plus GSM, Blueconnect w siec Era, Twój Internet w sieci Orange.

Niby tak, ale modemy z UMTS i EDGE sa b. drogie (od kilkuset plnów do 1600 zl ), jedyne w przyzwoitych cenach, to GPRS/WLAN (do 54 kb/s). Nie wiem, czy to wystarczy do swobodnego przeglądania www i odbioru poczty...
P.

Spokojnie wystarczy. Szału głównie ze stronami z dużą ilością obrazków nie będzie, ale swobodnie da się przeglądać stronki.
Należy jednak pamiętać, że zarówno HSCSD (tylko w Plus GSM), a także GPRS to technologia gdzie usługa typu data ma niski priorytet i w szczycie obciążenia BTS może iść tylko 28,8 kbps.

Technolgia WLAN w każdej sieci to możliwośc korzystania z Hot Spot-ów zlokalizowanych w różnych miejscach. Pozwala ona na teoretyczną przepustowość 11 Mb ramek radiowych HD, czyli jakieś 6,4 Mbps w/g protokołu IP HD. Wszystkie Hot Spoty naszych zgrywusów są płatne i to dość dużo.

Kup sobie najlepiej kartę pre-paid z transmisją danych jakiegoś operatora i wykorzystaj swój telefon z GPRS jako modem. Będziesz zadowolony, a nie wydasz zbyt dużo.

Cytat:
2006-03-13 18:04:42, AnJay pisze:
Spokojnie wystarczy. Szału głównie ze stronami z dużą ilością obrazków nie będzie, ale swobodnie da się przeglądać stronki. Należy jednak pamiętać, że zarówno HSCSD (tylko w Plus GSM), a także GPRS to technologia gdzie usługa typu data ma niski priorytet i w szczycie obciążenia BTS może iść tylko 28,8 kbps. Technolgia WLAN w każdej sieci to możliwośc korzystania z Hot Spot-ów zlokalizowanych w różnych miejscach. Pozwala ona na teoretyczną przepustowość 11 Mb ramek radiowych HD, czyli jakieś 6,4 Mbps w/g protokołu IP HD. Wszystkie Hot Spoty naszych zgrywusów są płatne i to dość dużo. Kup sobie najlepiej kartę pre-paid z transmisją danych jakiegoś operatora i wykorzystaj swój telefon z GPRS jako modem. Będziesz zadowolony, a nie wydasz zbyt dużo.

Dokładnie tak.
Chociaż teoretyczna przepustowość w WLANie to teraz 54Mb (jest też 108Mb ale to juz całkowita teoria- narazie działa tylko w warunkach "laboratoryjnych").

Przy GPRS najlepiej sprawdza się dowolny telefon Sony-Eron. W nokii trzeba zmniejszać prędkość maksymalną żeby miec stabilne połączenie (mówię cały czas o połączeniu GPRS).

Pyrek, w jakiej dzielnicy będziesz potrzebował tego neta? Jest kilka miejsc w wawie w których działają firmy oferujące dostęp bezprzewodowy ,a na ursynowie niedawno było (nie wiem czy jeszcze jest) w ramach jakichś testów bezpłatny dostęp do sieci.

[ wiadomość edytowana przez: slawekk dnia 2006-03-13 20:27:29 ]

Cytat:
2006-03-13 20:24:18, slawekk pisze:
W nokii trzeba zmniejszać prędkość maksymalną żeby miec stabilne połączenie (mówię cały czas o połączeniu GPRS).

6310i + bluetooth , 6610 + irda, jeszcze jakaś wypasiona + bluetooth i nawet nie wpadłem na pomysł zmniejszania prędkości w GPRS.

Cytat:
2006-03-13 20:42:35, piotr_ek pisze:
6310i + bluetooth , 6610 + irda, jeszcze jakaś wypasiona + bluetooth i nawet nie wpadłem na pomysł zmniejszania prędkości w GPRS.

To pewnie ja miałem pecha. Ustawiałem różnym osobom 3 lub 4 nokie i miałem z nimi problemy (przy czym przy podłączeniu mojego starego SE chodziło jak burza).
Nie pamiętam jakie to były konkretnie nokie ,ale dość wypasione (właścicieli różnych firm)

Jaką masz ustawioną prędkość?

Cytat:
2006-03-13 20:24:18, slawekk pisze:
Pyrek, w jakiej dzielnicy będziesz potrzebował tego neta? Jest kilka miejsc w wawie w których działają firmy oferujące dostęp bezprzewodowy ,a na ursynowie niedawno było (nie wiem czy jeszcze jest) w ramach jakichś testów bezpłatny dostęp do sieci.

Będe "pomieszkiwał" na Jelonkach i na Broniewskiego.
Opcja przez telefon odpada gdyż:
- nie mam takiego aparatu (ajak kupię, to juz skorka za wyprawkę);
- aparat mam przy sobie - w tym czasie żonka nie ma neta...

Zastanwaiam się mocno nad promocją ery - blue card 39 (abonament 40 + vat, modem siemens edge/gprs 486 zł).
Co prawda to mało mobilny modem (taki do pc-tów), ale z drugiej strony nigdzie z tym lapotkiem nie latam.

W okresie dwuletnim wychodzi ok. 69 zł m-c, ale szybkość do 236 mb/s.

Jak wezmę w idei albo plusie SE GC75 albo GC79, to będe miał tylko gprs (do 53 mb/s), a koszt w rozliczeniu dwuletnim ok. 63 zł.

Różnica żadna, tylko ten modem w erze wymaga zasilania zewn. - wtedy już nie poserfuje bez gniazdka.

Chociaz z drugiej strony - gdzie ja będę korzystał z netu poza domem....

Pozdr. P.

[ wiadomość edytowana przez: pyrekcb dnia 2006-03-14 11:36:10 ]

Cytat:
2006-03-13 21:31:35, slawekk pisze:
Jaką masz ustawioną prędkość?

Max... co daje 115 czy tak jakoś wte i 40 nazad.

z nokiami jest problem ja mam N-GAGE i wcale nie chce sie laczyc (KOMUNIKAT-polączenie przerwane) jak przeloze karte do innego tel np. motorolla v500 to dziala bez problemu... transfer 54k uzywam tAKIEGO NETU W DOMU DO KOMPA I PALMTOPA ... NIEMA REWELACJI ALE DA SIE SERFOWAC...

Cytat:
2006-03-17 11:51:20, wolczan pisze:
z nokiami jest problem ja mam N-GAGE i wcale nie chce sie laczyc (KOMUNIKAT-polączenie przerwane) jak przeloze karte do innego tel np. motorolla v500 to dziala bez problemu... transfer 54k uzywam tAKIEGO NETU W DOMU DO KOMPA I PALMTOPA ... NIEMA REWELACJI ALE DA SIE SERFOWAC...

Dokładnie. Jak widać nie zmyślam
Jak zmniejszysz maksymalny transfer to dopiero wtedy będziesz miał stabilne połączenie

Pyrku daj maila do Ciebie to prześlę Ci naszą (Orangutanową) ofertę.
Nie piszę tego dlatego ,że pracuję w Orange, ale dlatego ,że kumpela ma problem- wzięła na firmę conecta z ery i teraz sie sądzi.Ani razu nie mogła w domu z niego korzystać, gdyż budynek w którym mieszka jest zbudowany z jakiś materiałów które nie pozwalają na możliwy zasięg

z tymi nokiami to najwiekszy problem jest jak telefon ma postawionego SYMBIANA (soft)

Cytat:
2006-03-17 12:57:44, wolczan pisze:
z tymi nokiami to najwiekszy problem jest jak telefon ma postawionego SYMBIANA (soft)

A bo toto już nie jest telefonem, podobnie jak ngage ma niewiele wspólnego z telefonem... od taka gratisowa funkcja dodatkowa - Telefon. Ja miałem na myśli TELEFONY i testując bluetooth testowałem je z użyciem TELEFONÓW.

Cytat:
2006-03-17 12:26:17, basis pisze:
Pyrku daj maila do Ciebie to prześlę Ci naszą (Orangutanową) ofertę. Nie piszę tego dlatego ,że pracuję w Orange, ale dlatego ,że kumpela ma problem- wzięła na firmę conecta z ery i teraz sie sądzi.Ani razu nie mogła w domu z niego korzystać, gdyż budynek w którym mieszka jest zbudowany z jakiś materiałów które nie pozwalają na możliwy zasięg

Dzieki serdeczne, ale pozostałem przy plusie.
W erze trzeba "dokupić" dodatkowy nr, natomiast w idei przy mniejszym abonamencie nie mam edge.
Dzięki Mifiemu już latam - dzięki raz jeszcze!!!
Pozdr. P.