MotoNews.pl
3 Olej w kolektorze dolotowym !! >> (138586/45)

Olej w kolektorze dolotowym !! >>

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dziś odkręciłem przepustnice. Zabrałem się za odkręcanie silnika krokowego gdy kątem oka zajrzałem (spoglądając prostopadle) w kolektor doklotowy i na jego dnie ujrzałem błysk oleju !!!!
Co to może oznaczać ??

Jeżeli masz również na dnie obudowy filtra powietrza, to może oznaczać zużyte pierścienie (przedmuchy). Najprostsza metoda na sprawdzenie to pomiar kompresji.

2 wariant (optymistyczny) zapchane przewietrzanie skrzyni korbowej. Metoda naprawcza była już opisywana kilka razy.

[ wiadomość edytowana przez: mleko dnia 2006-03-13 16:32:00 ]

w obudowie filtra oleju brak !! tylko gąbeczka w rogu lekko czarna - ale sucha.
więc co to ??

też tak myślę z tym odpowietrzeniem silnika - tylko czekam na cieplejsze dni bo nie mam kanału w garażu !!

Do systemu odpowietrzania dokopiesz się z góry, nie musisz wchodzić pod auto.

Cytat:
2006-03-14 10:18:11, mleko pisze:
Do systemu odpowietrzania dokopiesz się z góry, nie musisz wchodzić pod auto.

Odświerzam wątek.
mam olej w kolektorze dolotowym.
Filtr powietrza suchy, kompresja około 15,15,15,15, czyli w miarę dobra.

Jak sie do tego zabrać?
Czy to może byc przyczyną szarpania na zimnym? mulenia na wższych obrotach oraz ogólnego klekotu silnika?
Jak to naprawić?

Tez mialem cos takiego jak kupilem auto, wymienialem 2 razy olej czyscilem filtr powietrza i cala obudowe z tych ''rzygów'' nawet mi kopcil przez pewien okres po kupnie powyzej 3000rpm a teraz, samo ustapilo, chcialem sie zabrac za odpowietrzanie skrz. korb. ale czas... Teraz juz jest lepiej ale zdarza sie ze ten syf z odmy wali do filtra po dluzszych trasach szczegolnie jak sie szybko jezdzi, w sumie to przestalem sie przejmowac tym jezdze bo kólka sie kreca, jak odpadna to kupie nowe Ale nic mi nie klekocze i nie dymi na zaden z kolorów podejrzanych, tylko ten syf... Ponoc ZETEC tak ma!!! Aha na zimnym tez mi szarpie ale tylko przy zmianie biegów potem juz jest malina!

PZDR

[ wiadomość edytowana przez: LobsterMan dnia 2007-06-26 22:02:12 ]