| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2006-03-14 10:37:24 Ma ktoś jakieś mniejsze lub większe doświadczenia z programami do symulacji pracy silnika np. tkj Lotus engine simulation czy Dynomation czy GT-Suite , amoże polecić jakiś inny program w miare prosty w obsłudze i do ściągnięcia z sieci??
I jakieś programy do symulacji i analizy przepływu gazów przez przewody rury itp itd np. GasDyn |
Peyo125 F&F Sympatyk Smok Wawelski © & Janosik | 2006-03-14 10:42:05 --------------- nic nie napisałem
[ wiadomość edytowana przez: Peyyoo125 dnia 2006-03-14 11:02:56 ] |
barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2006-03-14 11:02:01 a własnie że nie było bo ten link to jest do animacji pracy silnika a to całkiem co innego swoją drogą jak ktoś chce to mam jako wygaszacz tamtą animacje a mi potrzeba informacji na temat programów do symulacji pracy slinika ale nie koniecznie w wersji kinetycznej czyli wzajemnego przemieszczania sie elementów silnika tylko jak np zmiana długości dolotu/wydechu wpływa na moc/moment itp silnika, czy zmiana wagi elementów ruchomych typu korbowody, kolo zamachowe na sprawność mechaniczna silnika i wogóle jeszcze wiele innych kombinacji co np. dają programy przezemnie wymienione, tyle tylko że nie mam zabardzo czasu na odkrywanie tajników każdego z nich i potrzebuje porad osób które już w tym siedziały lub siędzą ![]() |
Delta Głuszyca | 2006-03-14 19:36:02 A da sie sciagnac taki program z neta za frajer ?? |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2006-03-14 19:46:06 |
barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2006-03-14 20:28:26 schwepes ale czy ten program ma mozliwośc analizy elementów nie kończących sie na głowicy tzn. np pojemności tłumików długość wydechu , zmiany w dolocie bo cos tutaj nie widze tego
mi chodzi o coś w tym stylu że silnik modelujemy w taki sposób:
i wstawiamy do naszego silnika np taki tłumik:
i patrzymy jak to wpłynie na prace silnika i jego osiągi:
to sa screeny z programu Lotus Engine Softwear, którego można pobrać tutaj, oczywiście wersjam a zablokowane niektóre funkcje w sumie większośc ale można przecież sobie z tym poradzić, jak bedą problemy to na priv można sie odezwać
i ja właśnie szukam jakiegoś takiego programu nie musi być aż tak mozno rozbudowany jak ten ale o podobnych funkcjach i "intuicyjnej" obsłudze ![]() |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2006-03-14 20:46:22 dokładne wymiary do kolektora, dalej opisuje się wydech poprzez chyba jeden parametr - przepływ w CFM |