Symulacja pracy silnika - programy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ma ktoś jakieś mniejsze lub większe doświadczenia z programami do symulacji pracy silnika np. tkj Lotus engine simulation czy Dynomation czy GT-Suite , amoże polecić jakiś inny program w miare prosty w obsłudze i do ściągnięcia z sieci??
I jakieś programy do symulacji i analizy przepływu gazów przez przewody rury itp itd np. GasDyn

--------------- nic nie napisałem

[ wiadomość edytowana przez: Peyyoo125 dnia 2006-03-14 11:02:56 ]

a własnie że nie było bo ten link to jest do animacji pracy silnika a to całkiem co innego swoją drogą jak ktoś chce to mam jako wygaszacz tamtą animacje a mi potrzeba informacji na temat programów do symulacji pracy slinika ale nie koniecznie w wersji kinetycznej czyli wzajemnego przemieszczania sie elementów silnika tylko jak np zmiana długości dolotu/wydechu wpływa na moc/moment itp silnika, czy zmiana wagi elementów ruchomych typu korbowody, kolo zamachowe na sprawność mechaniczna silnika i wogóle jeszcze wiele innych kombinacji co np. dają programy przezemnie wymienione, tyle tylko że nie mam zabardzo czasu na odkrywanie tajników każdego z nich i potrzebuje porad osób które już w tym siedziały lub siędzą

A da sie sciagnac taki program z neta za frajer ??

Engine Analizer Pro.. wersja naturalnie Trial

link

schwepes ale czy ten program ma mozliwośc analizy elementów nie kończących sie na głowicy tzn. np pojemności tłumików długość wydechu , zmiany w dolocie bo cos tutaj nie widze tego

mi chodzi o coś w tym stylu że silnik modelujemy w taki sposób:

i wstawiamy do naszego silnika np taki tłumik:

i patrzymy jak to wpłynie na prace silnika i jego osiągi:

to sa screeny z programu Lotus Engine Softwear, którego można pobrać tutaj, oczywiście wersjam a zablokowane niektóre funkcje w sumie większośc ale można przecież sobie z tym poradzić, jak bedą problemy to na priv można sie odezwać

i ja właśnie szukam jakiegoś takiego programu nie musi być aż tak mozno rozbudowany jak ten ale o podobnych funkcjach i "intuicyjnej" obsłudze

dokładne wymiary do kolektora, dalej opisuje się wydech poprzez chyba jeden parametr - przepływ w CFM