Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() czacha Omega B EDITION 100 ... WLKP | 2006-03-14 14:11:26 wystarczy przeczyścić sam czujnik |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-09-06 01:19:03 Witam,
Odświeżę wątek, ponieważ u mnie pojawił się dziwny problem. Światła cofania zapalały się kiedy chciały podczas cofania, przeważnie po około 10-20 sekundach od rozpoczęcia cofania. Sprawdziłem wtyczkę, która jest na czujniku, robiłem na niej zwarcie i światła pięknie się zapalały przy każdym zwarciu. Jednak jak założyłem na czujnik, objaw powracał, więc wymieniłem dzisiaj czujnik i na nowym to wogóle się już nie zapalają, więc już nie wiem co mam sprawdzić albo przeczyścić, wymienić. Proszę o pomoc. Pozdrawiam |
![]() omegabmaks LOB MEMBER omega B 2.5 TD Warszawa | 2006-09-06 09:07:00 Objawy, które podałeś wskazują na 'wyrobienie' zużycie czujnika. Nowy nie zapala ponieważ dałeś niewłaściwą podkładkę za cienką o ile dobrze pamietam. Sprawdź czy światła działają na wukręconym nowym czujniku. |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-09-06 09:18:43 Heh, ja wogóle nie dałem podkładki... ![]() Dzisiaj wieczorem zaatakuje podwozie ponownie, jeszcze się okaże, że stary czujnik był dobry tylko podkładka była zła... ![]() Dzięki za podpowiedź, jutro dam znać, co wynikło z tej zmiany. Jeszcze jedno - w jakiej pozycji przy wykręconym czujniku światła powinny świecić, gdy bolec jest wciśnięty, czy odwrotnie?? Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: sewcio dnia 2006-09-06 09:20:48 ] |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-09-06 19:29:12
Proszę o podpowiedź, ponieważ za 2 godzinki idę podłubać, taka wiadomość będzie bardzo przydatna ![]() |
![]() arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2006-09-06 20:34:36 Wciśnięty |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-09-06 20:50:12 To teraz mi tak na myśl przyszło, co daje podkładka?? Właśnie idąc tym tokiem myślenia, że czujnik będąc wkręcony w skrzynię jest niewystarczająco wciskany podczas załączania wstecznego biegu, usunąłem podkładkę, wtedy bolec wystaje dalej i jest przez to wciskany głębiej niż jak jest podkładka. To jak teraz dam podkładkę, to już wogóle nie ma szans żeby bolec zamknął obwód i załączył światła...
Chyba, że jest odwrotnie i bolec jest wciśnięty, gdy nie ma wstecznego, a zostaje zwolniony, gdy wbijam wsteczny, wtedy podkładka miałaby sens istnienia i nawet jej grubość miałaby znaczenie... |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-09-07 00:53:48
Moja teoria "podkładkowa" była słuszna. Sprawdziłem i światła wstecznego zaświecają się gdy bolec w czujniku zostaje zwolniony, a nie jak napisał arturlobodzinski, gdy jest wciśnięty. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak sobie teraz poradzić z odkręceniem tego gwintu, albo usunięciem go? Czy będzie wylatywał olej ze skrzyni podczas jazdy, jak teraz jest otwór na wylot? Proszę o pilną poradę z tym pozbyciem się gwintu od czujnika. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: sewcio dnia 2006-09-07 09:11:43 ] |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-09-08 01:33:19 Sprawa rozwiązana...
Faktycznie kupiłem na wszelki wypadek wkrętaki z lewym gwintem, ale jeszcze wczoraj, jak mi się gwint ukręcił, znalazłem w moich zasobach narzędziowych poxycycline dwuskładnikową, którą nałożyłem na odpowiedni bolec, który idealnie pasował do otworu tego gwintu, a z drugiej strony był na klucz nr 7. Dzisiaj wieczorem z wkrętakami w zapasie wszedłem pod samochód z kluczem nr 7 i mój wynalazek pięknie się wykręcił razem z całym gwintem, który został w skrzyni, więc wkrętaki muszą zaczekać na inną okazję (oby nie). Przy okazji zniszczenia tego nowego czujnika, postanowiłem dokładnie oczyścić stary - WD-40 się przydało. Kupiłem wcześniej nową, grubszą miedzianą podkładkę i całość wkręciłem do gniazda, podłączyłem wtyczkę, wyszedłem z kanału, wsiadłem do samochodu, wrzuciłem wsteczny i wszystko działa idealnie za każdym razem. Pamiętajcie przy sprawdzaniu czujnika - ON MA ZADZIAŁAĆ GDY BOLEC WYJDZIE, A NIE JAK JEST WCIŚNIĘTY!!! Dziękuję za porady i pozdrawiam. Wojti |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-05-19 20:53:48 Światło wsteczne w aftomacie ma zestyk w "pozycjonerze". |
![]() maciejka80 Opel Vactra B FL Gdańsk | 2008-11-13 12:43:45
U mnie dokładnie to samo było. Osłony przewodów pękają i robią się zwarcia. |
![]() chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2008-11-13 18:30:31
Przerabiam to na raty od kilku lat ![]() Dzieje sie to TYLKO w sedanach (o kombi pojecia nie mam ale tam jest pewnie inaczej. Wszystkiemu winna jest zakrecona wiazka ktora jest przy otwartej klapie z lewej strony. UJklada sie ona w rowkach do odplywu wody. Jak sie klape otwiera to sie prostuje, jak sie zamyka to sie zgina. W nieskonczonosc tak sie nie da i peka... Mi najpierw padl czujnik otwierania klapy, potem wsteczny, potem zasilanie centralnego, teraz znowu wsteczny... trzeba rozwalac za kazdym razem wiazke i "dorabiac" pekniety, przetarty kabel. Oczywiscie wtedy gdy izolacja tez jest przetarta. Inaczej nie warto tego rozwalac tylko szukac gdzie indziej przerwy w obwodzie. Ogolnie niemila sprawa ![]() ps. Przy stwierdzeniu uszkodzenia kabla - gdy widac goly metal kabli - nie warto z tym zwlekac! Od tego mialem rozwalony lakier w tym miejscu co zakonczylo sie wielka rdza tam i koniecznoscia dlugiego szorowania druciakiem a na koniec szpachla i lakier zeby dziurke zalepic. |
![]() michcio_007 LOB MEMBER B MV6 Płock / Liszyno | 2008-11-14 22:29:59
zupełnie jak w audi80, miałem podobne problemy z klapą w sedanie - kupiłem kabel (bodajże 8-żyłowy), bardzo giętki, elastyczny, wyciąłem przed i za zawiasem (tam była wiązka przymocowana w profilu zawiasu) i po problemie na dwa lata... potem od nowa Polska ludowa... |