MotoNews.pl

Wzmacniacze Monacor - opinie...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Znalazłem na forum tylko nieliczne wzmianki o wzmacniaczach firmy Monacor, dlatego zakładam nowy temat.
Najchętniej poznałbym opinie użytkowników tychże wzmacniaczy, oraz osób bardzo dobrze obeznanych z CarAudio
Zawsze firma Monacor kojarzyła mi się z niezłym sprzętem, cieszy się chyba uznaniem... dlatego zdziwiły mnie niskie ceny wzmacniaczy najprostszej linii, nie byłem na bieżąco i trafiłem na nie przypadkiem.

pewnie chodzi ci o wzmaki CarPower z seri HPB, co moge powiedziec o nich... kawał pozadnej mocy za niewielka cene i naprawde super sie spisuja jak na ta kase Jest to bardzo fajny wzmacniacz dla poczatkujacych

Tak, chodzi o najtańszą linię produktów Monacora czyli wzmacniacze HPB-602, 604 i 1502.
Amatorsko bawię się w CarAudio od kilku lat, obecnie rozglądam się za czymś do uzupełnienia sceny w swoim aucie o przyzwoity bas (system na przód jest już ściśle zaplanowany) i natknąłem się właśnie na tą serię wzmacniaczy, chyba zaryzykuję inwestycję w model 1502...

Ja nabyłem właśnie HPB-604. Porównać to mogę tylko do tego co miałem czyli CDI i właściwie nie ma porównania. Chociaż ten CDI miał troche pary, ale jakość dzwięku jest o wiele lepsza w carpower=monacor. Napędza przód i suba i radzi sobie dobrze. Nie jest to na pewno sprzęt wyczynowy, bo i nie ta cena, ale jak ktoś chce posłuchać muzyki w środku, a nie na zewnątrz, to w klasie budżetowej dobry wybór. Z góry zrezygnowałem z blaupunktów, magnatów itp, bo w tej cenie to oni wydaje mi się dają swiecidełka w coraz to nowych opakowaniach. Taki monacor ma chyba z 10 wzmaków, których nie zmienia co roku, bo po co. Wcześnij podpinałem jeszcze blupunkta gta2100 i zadna rewelacja. Ktoś na innym forum mierzył moc innego modelu, 2 kanałowego (ponoć 500W w mostku) i wyszło, że nawet nie zawyzają mocy. Wzmak ma miękki start, nie ma żadnych pierdnięć przy włączaniu czzy wyłączeniu radia. Masę mam z budy i nie mam żadnych zakłóceń. Filtry dolno- i górnoprzepustowe na wszystkie kanały, więc można sobie wyrególować całość. Płynne podbicia, a nie przełączniki co ileś. No dosyć propagandy za tą kase to warte. Nawet ponoć w zachodniej prasie zdobywały jakieś nagrody, ale ja na to nie patrze. Tego 1502 to biorą często do napędzania subów, bo ma pare

Wielkie dzięki za odpowiedzi
Ten model o którym piszesz - 500 W w mostku - to chyba właśnie 1502 i właśnie ma mi służyć do napędzania subwoofera. Nawet jeśli nie ma tych 500W, a ma powiedzmy 300 to i tak mi wystarczy. Zaczynam się przekonywać do tego produktu. Jako, że nie planuje zabudowy profesjonalnej, myślę że warto zaryzykować i wypróbować ten sprzęt.

A jeszcze pytanie: gdzie kupiłeś ten wzmacniacz i ile za niego zapłaciłeś? Na stronie Monacor'a ceny są o około 10 zł niższe niż na allegro, tylko pytanie czy ich dystrybutorzy trzymają się tych cen.

kupiłem go u przedstawiciela w W-wie na bemowie (na stronie znajdziesz adresy) Wolałem tak, bo słyszałem, że na allegro sprzedaje gościu jakieś niedoróbki wycofane z rynku, nie ta moc czy coś w tym rodzaju. Zapłaciłem 425 zeta, zamawiasz u dystrybutora i płacisz tyle co na stronie i na pewno dostaniesz towar, co nie zawsze ma miejsce na allegro Tak dla śmiechu to jeszcze podłączałem First'a 1600 W porażka a w srodku pusto, nic, null, zero, same końcówki od radyjka, podłączyłem tak z ciekawości

Czyli kupiłeś w Bemocarze i zapłaciłeś mniej niż na allegro Podoba mi się, tym bardziej, że właśnie tam bym ewentualnie kupował (mam blisko).
Dzięki za odzew

Czy w bemocar to nie wiem, bo chyba z caraudio to nie mieli nic wspólnego, to taka firma handlująca ogólnie elektroniką ale nie pamiętam jak się nazywają, ale są na stronie monacora ... zresztą chyba obojętnie u kogo zamówisz i tak idzie wszystko z Wrocławia.

No tak, faktycznie na Bemowie jest jeszcze jedna firma handlująca Monacorem - AV Multimedia, mieszczą się chyba w Centrum Handlowym Bemowo, tam też był Bemocar, ale się przeniósł na ul. Sieradzką (koło Wolskiej). Wcześniej patrzyłem tylko sprzedawców car-audio (ze strony CarPower - www.carpower.pl) i tam z Warszawy był tylko Bemocar. Na stronie Monacora (www.monacor.pl) jest dużo więcej firm z Warszawy...

i jak tam sprawa wzmacniacza?