| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
maryjank DEADSOUL Opel Omega A 2,6 CD ... Wałbrzych | 2003-04-27 21:17:43 Znajomy twierdzi (świeżo upieczony właściciel omegi a ex właściciel ascon i rekordów) ze omesia ma jakiś układ anty poślizgowy w tylnym moście i działa on do V 60 km/h.Jego odczucia SA negatywne bo całe życie jeździł na tylnych napędach a teraz auto go uczy jeździć np. po śniegu.Ja sam odczuwam ze np. ciężko robi się bączki na śniegu jak to robiło się np. polonezem.
. Swego czasu wbiłem się w zaspę zostawiłem auto na 1-ym biegu nie wył. silnika i ze zdziwieniem obserwowałem ze obydwa koła się kręcą,po konsultacji z mechanikiem wyszło ze omegi cos tam mają w mostach i tak ma być. Wracając do tematu podejrzewam ze te odgłosy u kolegów są bezpośrednio związane z zużyciem mostu lub tego magicznego układu antyposlizgowego. U mnie przy małych prędkościach i mocniejszych skretam most sympatycznie pomrukuje jak w starych Ikarusach przegubowych.Czyzby i mnie dopadło! |
ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2003-04-27 21:41:33 Omegi mają mechanizm różnicowy tylnego mostu o zwiększonym momencie tarcia . Ale nie wszyskie. Ja też miałem dziwne odgłosy z tyłu , ale u mnie były to oderwane dwie z czterech gumy mocowania zespołu pompy paliwa i filtra do podwozia. |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2003-04-27 21:53:54 Jeżeli chodzi o mecanizm w moście to zgadzam się w 100% z Robertho. Jest to tzw. sprzęgło o ograniczonym poślizgu. |