MotoNews.pl

Jak zmierzyć średnicę bębna?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam piątkowo

Muszę zmierzyć średnice bębnów hamulcowych, bo jak się okazało do mojego modelu są dwa rodzaje bębnów (180mm i 203mm). Czy w tym celu wystarczy zdjąć koło (to bym jeszcze potrafił )czy też szykują mi się jakieś bardziej skomplikowane hockiklocki?

ja mam 203 mm w moim kombi zreszta wydaje mi sie ze kombiaki zawsze mialy 203

OK, pytanie jednak pozostaje otwarte: jak się upewnić jaki mam rozmiar.

Natomiast, Zeberko, mam do Ciebie pytanie

Zakładając, że mam 203mm, czy regulatory muszą być większe? Facet w sklepie sam nie wiedział i wysyłał mnie do serwisu forda.

Tutaj są regulatory do 180mm oraz większe do mondeo. Czy wobec tego te większe pasują do 203mm?

Jakiś czas temu też miałem ten dylemat...większość kolegów z klubu stwierdziła, że pewnie mam 200 setki...kupiłem okładziny na wymianę, rozebrałem bębny i co.....były 180

niestety w mk7 nie jest tak łatwo jak w mk5 i 6

średnica bębna jest zależna - no właśnie, nikt nie wie od czego - zakładali chyba to co akurat było pod ręką

co do samoregulatorów to inne są do 180mm i inne do 203mm

No panowie, ale ja nadal nie wiem jak zmierzyć ten bęben.

Czy muszę go wymontowywać czy wystarczy koło zdjąć? Pomocy!

jak jutro zamierzasz to robić to mnzemy pierw ściągnąc beęben i pojechac kupić
aha chyba żeby go ściagnąc potrzeba ściągacz
a pozatym czemu chesz bębny wymieniac w takim młodym autku?

spr sowmiarka, metrem, itp a najlepiej wez sciagnij kolo, beben, i z klockiem hamulcowym do sklepy wtedy bedziesz mial 100 % pewnosci

Cytat:
Facet w sklepie sam nie wiedział

W porządnym sklepie to sprawdził by w katalogu.
Zmierz średnicę zewnętrzną i porównaj w skepie oba bębny, różnica między nimi to ponad 2cmm na pewno się nie pomylisz
i wtedy dobieraj części do bębnów.

Cytat:
2006-03-17 19:21:32, spedyt pisze:
W porządnym sklepie to sprawdził by w katalogu.

pokaż mi taki katalog który w 100% opisuje bębny w mk 7 - z chęcią odkupię

Wg mnie różnica pomiędzy 180 a 203 mm jest taka, że bez problemu sobie poradzisz.

Zdejmij koło, weź nitkę i zmierz nią obwód zewnętrzny, potem ze wzorku wylicz promień (średnicę).
Różnica w taki pomiarze między 203 a 180 jest na tyle duża, że można go uznać za wyznacznik i na jego podstawie określić co tam siedzi.

Cytat:
pokaż mi taki katalog który w 100% opisuje bębny w mk 7

W Escorcie jeszcze nie przerabiałem tematu zakupu takich części ale wcześniej miałem golfa i kupiłem sobie program ETKA (elektroniczny katalog części) i zanim poszedłem do sklepu to wiedziałem wszystko na temat danej części.
Dziwne że w skepach fordowskich takich programów nie mają.

Cytat:
2006-03-18 13:19:55, spedyt pisze:
W Escorcie jeszcze nie przerabiałem tematu zakupu takich części ale wcześniej miałem golfa i kupiłem sobie program ETKA (elektroniczny katalog części) i zanim poszedłem do sklepu to wiedziałem wszystko na temat danej części. Dziwne że w skepach fordowskich takich programów nie mają.

Mają, ale na podstawie nr VIN nie można akurat tej części rozszyfrować