Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
YAROROT HF MEMBER Hyundai i30/Ford Fus ... Katowice | 2006-03-18 08:28:13
Gratulacje ![]() ![]() |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-03-18 12:24:25 Pasy za krótkie do "gondolek" to nie tylko w Hyundaiu. Sprawdź czy nie masz alternatywnego zapinania pasów - ja tak maiłem w foteliku (tak lub tak - był drugi sposób przy którym starczało pasów chociaż się zapinało bardzo neiwygodnie ![]() A poduszka ... poprostu musi być odpięta. Pozdrawiam. Misio |
![]() gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2006-03-18 15:50:23
Nauczysz się... ![]() ![]() |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-03-18 18:38:13 Niestety takie małe dziecko nie moze być zostawione same sobie - trzeba mieć na nie cały czas oko (dziecku moze sie ulać, zaksztusić nawet własną śliną ... ja nie strasze ale ... jak Ty nie widzisz go bo fotelik ustawiony tył do przodu na tylnej kanapie dla keirowcy jest praktycznie zasłaniający całe dziecko) - jezeli to nie jest dla Ciebie wykonalne, to ... nie wybieraj się nawet na trase długości 300m bez innej osoby - to jest naprawde bardzo ważne.
Pozdrawiam. Misio |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-03-23 20:21:16 Witam.
Załamałem się po przeczytaniu tej lektury ![]() Poprostu ignorancja i bezczelność oraz brak kompetencji ![]() O pasach wiem dość duzo z racji posiadania neigdyś pojazdów typu 126p/125p/wartburg (z tyłu brak pasów) .... kwestia popasowania pasów jest jaknajbardziej realna (co nie znaczy ze bardzo łatwa). Podejście - "Kup Pan iso" dla mnie jest na pograniczu .... nie napisze bo szanuje grupowiczów - jak sie ma Iso do ... przewozu dziecka sporadycznie - np jestem chrzestnym/wujkiem/znajomym - chce być w zgodzie z przepisami i z sumieniem (bezpieczeństwo dziecka) czyli powiedzmy 2 razy w jego zyciu (bo później juz wyrośnie z "gondoli")... a jak tak dbają o bezpieczeństwo to jakim cudem produkują małe samochody ??? ![]() ![]() ![]() Poprostu - wydaje mi sie ze tylko ostra riposta i najchętniej moze na inny adres ... zeby postarać sie nie trafić do tego samego "Pana/Pani". Albo tylko poszukanie innego adresu i jak się uda kogoś "normalnego" to zwrócić mu uwagę na takie wypowiedzi - bo przecież jak bym ja tą wypowiedź wrzucił na forum innego auta to by odrazu było powiedziane - "co się dziwić przecież to tylko Hyundai" ![]() Pozdrawiam. Misio |
![]() termos HF MEMBER Hyundai Getz Warszawa | 2006-03-24 09:18:41 Według mnie Hyunadi Polska zachował się jak najbardziej poprawnie. Tego należało się spodziewać. Zauważcie, że każda odpowiedź na maila jest oficjalnym stanowiskiem firmy. Trudno, żeby sugerowali zmianę pasów z takich, które uzyskały stosowne atesty na inne, bliżej nie określone. Jeśli by zasugerowali coś takiego, a później coś nie zadziałało, to masz ich w garści: sąd i wysokie odszkodowanie, mail będzie dowodem, że producent (dystrybutor) zalecił modyfikację. Jeśli wyślesz skargę do kogoś innego, to pewnie ta osoba z działu technicznego zostanie pochwalona ![]() Starczy wywodów, bo robię offtopic. Nie mieszajcie mnie z błotem, to tylko moja opinia. Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi. Sam pewnie też będę miał kiedyś problemy z fotelikiem i też będę kombinował. Ale nie będę pytał producenta, dystrybutora czy ASO o radę, przynajmniej nie oficjalnie. |
![]() MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2006-03-24 09:40:41 W całej rozciągłości zgadzam się z termosem.
Co więcej powiem Wam, że nie miałem problemu z fotelikiem, i nie był to ISOFix, ale nie była to też "gondola" dla niemowlaczka. W każdym razie "za krótkie" pasy były również w moich poprzednich samochodach, Hyundai nie jest z tym wyjątkiem. |
Brutus25 HF MEMBER Hyundai Getz Zawiercie | 2006-03-24 10:18:39 MacTB możesz podac więcej informacji, o jakim foteliku mówisz? Kilg pisze o foteliku dla niemowlaków od 0-13kg. Przy ich montazu jest potrzebna cała rozciągłość pasa. Jak masz jakieś wieksze doświadczenie z fotelikami proszę podziel się. |
![]() Kilg HF MEMBER -= Getz =- Wrocław | 2006-03-24 18:57:13 poszperalem w sieci w poszukiwaniu fotelikow z tzw "bazą" czyli podstawa, w miare na stale, montowana na siedzeniu w ktora wpina sie wlasciwy fotelik. Kilka przykladow:
http://www.baby.com.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=1&przedm=139518&pwd[1]=%2F1%2F100791%2F100798%2F313976&grp=&sortuj=kod">chicco http://www.baby.com.pl/katalog.php?pwd[1]=%2F1%2F100791&sortuj=kod&grp=&start=&grupa_p=1&grupa_rek[1]=&aukcja=&pwd[1]=%2F1%2F100791%2F127713%2F127723"> fotelik MaxiCosi wedlug wielu testow jeden z najbezpieczniejszych na rynku, dodatkowo pasuje mi do wozka stad caly moj zal... [ wiadomość edytowana przez: Kilg dnia 2006-03-24 19:08:08 ] |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-03-25 00:33:33 Ja żebym miał fotelik - ponoć jeden z lepszych i bezpieczniejszych(zwykły nie gondolka) w kańcie musiałem pociąć kanape ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Czasem są to takie chopski klocki ... ze głowa boli ![]() Pozdrawiam. Misio |
Brutus25 HF MEMBER Hyundai Getz Zawiercie | 2006-03-31 08:15:27 Parę dni temu byłem przymieżac foteliki do mojego Gacka. O dziwo te najtańsze miały podwójny sytem montazu do samochodów z krotkimi pasami i długimi, natomiast w tych drozszych (Maxi Cosi ...) jest tylko jeden, nie pasujacy do naszych hultajów. Z racji że dziecko w foteliku nimowlecym bedzie jezdzic tylko jakieś 9 miesięcy to chyba zdecyduje sie na te tańsze (np firma Ramatti), modyfikacje pasów wykluczam nie ma sensu wymieniac pas na dluzszy, a potem trzeba bedzie zainwestowac w porządny fotelik dla dzieciaka wiekszego.
PZDR |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-03-31 10:13:27 Dokładnie się zgodzę. Najważniejszy jest drugi fotelik i przy zakupie jego pamietajcie ze dziecko już jest wieksze - trzeba je podnieść i usadowic w tym foteliku (co czasem jest kłopotliwe). Bardzo przydatne są bajery typu zmiana konta pleców, szerokości siedziska itd ...
Pozdrawiam. Misio |