MotoNews.pl
0 Wymiana przedniej szyby - zamiast zwykłej; ogrzewana?? pomoc (139451/45)

Wymiana przedniej szyby - zamiast zwykłej; ogrzewana?? pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zaistniała u mnie konieczność wymiany przedniej szyby. Jest to szyba zwykła. Czy mogę wymienić ją na szybę ogrzewaną? Jeśli tak, to jak ją podłączyć? Czy do ogrzewania przedniej szyby jest osobny włącznik?

kto pomoże?

oczywiście że możesz.. jest dodatkowy włącznik do przedniej szyby grzanej, do tego przekaźnik, kilo kabli i już

Do ogrzewanej szyby potrzeba włącznik, dwa przekaźniki (sterujący i wykonawczy) i trochę przewodu. Można zastosować półśrodek, podpinając się pod sterowanie tylnej, ale oryginalnie przednia szyba grzeje 3 minuty, a tylna 10.

Cytat:
2006-03-20 16:03:01, VinCe pisze:
oczywiście że możesz.. jest dodatkowy włącznik do przedniej szyby grzanej, do tego przekaźnik, kilo kabli i już

a w którym miejsu jest ten dodatkowy włącznik??

O ile pamiętam w Mk7 jest w miejscu ogrzewania szyby tylnej, tyle, że podwójny. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli gadam bzdury.

Cytat:
2006-03-20 16:41:20, WilK pisze:
O ile pamiętam w Mk7 jest w miejscu ogrzewania szyby tylnej, tyle, że podwójny. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli gadam bzdury.

dobrze mówisz w tym samym miejscu co tył ale jest podzielony na dwa oddzielne przód / tył

Cytat:
2006-03-20 16:19:57, WilK pisze:
Do ogrzewanej szyby potrzeba włącznik, dwa przekaźniki (sterujący i wykonawczy) i trochę przewodu. Można zastosować półśrodek, podpinając się pod sterowanie tylnej, ale oryginalnie przednia szyba grzeje 3 minuty, a tylna 10.

Żadnych półśrodków. Musi być oryginał! A gdzie wpinam te dwa przekaźniki? Czy chodzi o te duże "klocki" w bezpiecznikach??

Cytat:
2006-03-20 16:43:58, Oruniak pisze:
dobrze mówisz w tym samym miejscu co tył ale jest podzielony na dwa oddzielne przód / tył

Chyba już znalazłem. Czy to TO?

Tak. A do tego jeszcze trochę instalacji trzeba.

Schemat już kiedyś zamieszczałem...

I opis gdzie są umieszczone poszczególne elementy także...

Jeśłi chcesz mieć orginał, a nie masz instalacji-to ją po prostu kup (sporo tego ludziska mają na forum w rozsądnej cenie). Przekaźniki wpinasz jak na schemacie pod bezpiecznik E, ale jego też możesz nie mieć. Przednia szyba ma sporą moc (przekaźnik orginalny jest na 90A), więc kable grube, dużej mocy przekaźniki.