MotoNews.pl

Nie pali na jednym cylindrze !!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tydzien temu w poniedzialek bylem na czyszczeniu wtryskow gdyz mialem straszne problemy z jazda na benzynie,wtorek wszystko pieknie ladnie sroda rowniez i nagle escorcik zgasl.Okazuje sie ze nie pali jeden cylinder (na benzynie gasnie,na LPG na wolnych trzepie autem).Iskra jest swietna,kable dobre,nowe popychacze.czy ktos moze wie co moze byc przyczyna?

A na czym takie czyszczenie wtryskiwaczy polega jeśli można wiedzieć?
Miałem podobny objaw ale tylko na benzynie okazało sie że wtryskiwacz był zapchany lub zapieczony. Moja rada nie baw się w czyszczenie tylko poszukaj dawcy z zachodu i wymień. Ja mam 1,4i a założyłem wtryskiwacze od Fiesty 1,6 (???) lata jak szalony.
Co do nierównej pracy na LPG... To tutaj wachlarz mozliwości jest szeroki. Szarpie silnikiem - czyli obroty spadają poniżej normy?

odpowiem jako ze dobrzewiem co sie dzieje we wspomnianym silniku
a wiec wtryski byl czyszczone(roy, polega to na tym iz zapina sie wtryskiwacz w spesjalne urzadzonko ktore pod ogromnym cisnieniem przepycha wtrysk)
przebicia nie ma, iskra jest mocna, a 4 cylinder nie reaguje na zdjecie kabla ze swiecy zarowno na gazie jak i na benzynie. kable nowe, swiece nowe, glowica byla zrobiona trzyma po rowno 14atm na tlok, popychacze na tym cylindrze tez zmienione. a cylinder jakby nie dostawal paliwa-gazu.

to jest najgorsz naprawic to co ktos iny spapral..............a co gorsza znalejsc usterk

Cytat:
2006-03-20 20:59:18, mixer99 pisze:
Iskra jest swietna,kable dobre,nowe popychacze.czy ktos moze wie co moze byc przyczyna?

to znaczy że wykręcałeś świece i sprawdzałeś iskrę bezpośrednio na niej?

Cytat:
2006-03-20 22:55:17, leszek30 pisze:
to znaczy że wykręcałeś świece i sprawdzałeś iskrę bezpośrednio na niej?

To znaczy jest specjalne urzadzenie,ktore mierzy iskre na swiecy.

Możliwe że uszczelka pod kolektorem ssącym i za uboga mieszanka na jednym cylindrze dlatego nie pali na jeden tłok

Cytat:
2006-03-21 09:00:08, Darek pisze:
Możliwe że uszczelka pod kolektorem ssącym i za uboga mieszanka na jednym cylindrze dlatego nie pali na jeden tłok

Co do uszczelki to jest nowiutka bo robilem maly remont silnika.Czy powodem tego,ze jeden cylinder nie pali moze byc zbyt slabe cisnienie pompy paliwa?Mnie podaje ok.2 Bar-y

ja bym jednak obstawial tu swiece a czy probowales zamienic swiece miejscami??

Cytat:
2006-03-21 14:50:50, zeberko pisze:
ja bym jednak obstawial tu swiece a czy probowales zamienic swiece miejscami??

Nie probowalem zamienic swiec miejscami natomiast probwalem na innej swiecy i bylo to samo.

Cytat:
2006-03-21 14:52:10, mixer99 pisze:
Nie probowalem zamienic swiec miejscami natomiast probwalem na innej swiecy i bylo to samo.

a zalewa ci świece na tym cylindrze? może wydechowe stoją?

Ogólnie to wiem na czym polega czyszczenie wtryskiwaczy, nadmienię że oprócz wymienionej przez ciebie drastycznej metodzie znam jeszcze bardziej subtelna (skuteczną) jak czyszczenie za pomocą ultradźwięków. Chciałem tylko wiedzieć...
Miałem taki sam problem - nic nie dało ani wymiana świec, ani kabli. Podobnie jak u ciebie nie reagował na zdejmowanie fajki ze świecy, tylko ja jestem w lepszej sytuacji jak ty bo mam LPG i na gazie chodził mi na 4cyl. Tak więc jednoznacznie wskazywało to na niesprawny (zapchany) wtryskiwacz. Kupiłem komplet od "dawcy" z zachodu i po problemie.
Pozdrawiam.

Zauwazylem jedna byc moze istotna rzecz,otoz rano gdy go zapale i chodzi na ssaniu wyglada jakby wszystko bylo dobrze (nie rzuca autem,nie gasnie....).Moze bedzie to dla kogos jakas wskazowka

Cytat:
Zauwazylem jedna byc moze istotna rzecz,otoz rano gdy go zapale i chodzi na ssaniu wyglada jakby wszystko bylo dobrze

tak Ci się tylko wydaje

Sprawdz ciśnienie w cylindrach...

Cytat:
2006-03-22 07:30:09, tjmdm pisze:
Sprawdz ciśnienie w cylindrach...

jAK JUZ BYLO WCZESNIEJ WSPOMNIANE CISNIENIE JEST ROWNE I WYNOSI PO 14 ATM NA CYLINDER

Cytat:
jAK JUZ BYLO WCZESNIEJ WSPOMNIANE CISNIENIE JEST ROWNE I WYNOSI PO 14 ATM NA CYLINDER

aha to sorki...

Czyli jak zimny ma bogatą mieszankę to jest ok czyli albo zassysa gdzieś powietrze albo sonda lambda zdechła

a czym jest sterowany ten wtryskiwacz? pradem?
u mnie bylo podobnie wtryskiwacz wymieniony i jest ok.

Cytat:
2006-03-22 08:50:31, Darek pisze:
Czyli jak zimny ma bogatą mieszankę to jest ok czyli albo zassysa gdzieś powietrze albo sonda lambda zdechła

Lambda jest dobra Czy przyczyna moze byc zbyt slabe cisnienie pompy paliwa?
do kolegi,ktory mowi o wtryskach (gdyby to byly one chodzilby poprawnie na gazie )))