Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
profil-usunięty | 2006-03-20 22:17:06 zobacz sobie na allegro tam sa podane kable i srednica kabli, sa tez gotowe zestawy kabli i nie sa drgogie ja mam za 60 zl i jestem zadowolony |
![]() _kruchy_ Prawdziwe TDI Poznań | 2006-03-21 08:00:45 Ja się spotkałem z tym, że grubości kabli były podane w instrukcji do wzmacniacza, bo to zależy od poboru prąduy czyli mocy wzmacniacza. |
![]() Raven Sympatyk FEFK Suzuki Grand Vitara Jaworze | 2006-03-21 09:03:27 Zacznę do tego, że wyznaję zasadę iż kable zasilające jak i wzmacniacz tak i radio ciągnę jako osobną nową instalację z dwoma przewodami. Nie podłączam masy do blachy tylko bezpośrednio z aku.
Użyłem do tego celu kabli 16mm2 ale tez wzmacniacz mam nieco inny (2x500W mocy max). Jeśli tyczy się się kabli głośnikowych to mam 2x2,5mm2 w miedzi beztlenowej od wzmaka do subów, oraz seryjne kableki z zestawów głośnikowych od radia do głośników. |
![]() open Focus kombi(nezon) :) Kraków | 2006-03-21 15:42:30
No jak ktos pakuje przewod + 10mm to nie dziwne ze potrafi sie zapalic.. Przewody + i - powinny bym conajmniej 20mm no i oczywiscie ze + i - ida do akumulatora a nie do budy.. A to dla tego ze puzniej dasz mocniejszy wzmacniacz i nie bedziesz przeciez ciagnal nowych kabli zasilajacych.. A kondensator z elektronika kupisz juz za 300pln.. |
Franc była 2107, teraz Gol ... Gdańsk | 2006-03-23 06:14:28 wiec jak to z tym jest? |
![]() Raven Sympatyk FEFK Suzuki Grand Vitara Jaworze | 2006-03-23 07:41:28
Tak to jest że kilka osób mówi, że kable powinno ciągnąć się od aku, tak samo kilka znajdzie się i powie, że można spod lampy stopu. Twoje auto zrobisz jak chcesz. |
profil-usunięty | 2006-03-23 14:57:20 a wiec kondesatory uzywa sie przy naprawde mocnych glosnikach bassowych a nie jajek do polki o mocy 170 W ( max) plus powinienb byc z akusia pociagniety, masa z karoseri gdzies z tylu. kabel sygnalowy ( chinche) powinien isc dalefo od kabla + do wzmacniacza ( najlepiej sygnal jednym progiem a + drygim) i sterowanie wzmacniaczewm tez moze isc tam gdzie + ( wlacza sie wzmacniacz z wlaczeniem radia ja mam na przycisk zrobiony bo czasem juz nie mozna tej tuby sluchac) a kable do glosnikow powinny miec wieksza sr bo jak bedzie mniejsza to dzwiek juz bedzie nie ten. pozdrawiam |
![]() open Focus kombi(nezon) :) Kraków | 2006-03-23 15:28:43
No comment.. Masz 10mm2 do sporego wzmacniacza? Znaczy sie kto co rozumie pod pojeciem spory.. To po jakim czasie grania Ci sie wylacza wzmacniacz..? A dotykales kabla plusowego jak grasz dlugo? A tak na marginesie to miedzy innymi dlaczego dawac wieksze kable pisze w poprzednim poscie.. Za kazdym razem jak zmieniasz wzmacniacz to wymieniasz kabelki... [ wiadomość edytowana przez: open dnia 2006-03-23 15:34:08 ] |
profil-usunięty | 2006-03-23 15:36:43 do 50 A w zupełności wystarcza, nigdy się nic nie grzało i nie będzie grzało, polecam kable ze sklepu,nie od ruskich (nie ujmując ruskim) |
profil-usunięty | 2006-03-23 15:43:25 stary zainwestuj w zestaw kabli na allegro 60 zl i po placu bedziesz mial to dobre ![]() ![]() |
![]() open Focus kombi(nezon) :) Kraków | 2006-03-23 15:46:51
Od ruskich to mozna kupic ale papierosy z przemytu co najwyzej.. Ja tez mowie o kablach ze sklepu. Do ruskich tez nic nie mam.. ![]() |
profil-usunięty | 2006-03-23 15:53:48 a tak poważnie mówiąc, to elektryk wsponimał mi kiedyś że to się jakoś liczy, znaczy jaka musi być średnica kabla, oczywiście że im grubszy tym lepszy, bo mniejszy opór, ale nie warto przesadzać, lepiej zainwestować w coś innego.
Na chłopski rozum chyba było właśnie ok 5A na mm2, tyle że wiadomo, wzmacniacz wzmacniaczowi nie równy |