Uszkodzony termostat??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kiedy jade po miescie mam mniej wiecej wskazowke na srodku i szybko ona tam nie wedruje. Kiedy jade na trasie temp spada do moze 2 cm od zera. To normalne?

nie

Wymień termostat

ile ksoztuje termostat

Cytat:
2006-03-23 07:17:47, pablo_ns pisze:
ile ksoztuje termostat

To zależy gdzie kupujesz i jaki masz silnik.
Komplet z obudową to 60-80zeta
Sam wkład to 15-25zeta

Cytat:
2006-03-23 07:25:55, kisztan pisze:
To zależy gdzie kupujesz i jaki masz silnik.

1,8 - wiec bedzie drozsza zabawa

witam
do 2.0 miał kosztować 120 zł ale jeden z klubowiczów załatwił niemałą zniżkę i wyszło coś koło 85 zł.

Cytat:
2006-03-23 11:30:14, 79adam79 pisze:
witam do 2.0 miał kosztować 120 zł ale jeden z klubowiczów załatwił niemałą zniżkę i wyszło coś koło 85 zł.

http://www.kimoto.pl/oferta.php

--------------------------------------------------------------------------------

Nazwa części----------------------------- Nr.Katalogowy -------------Model --------Cena brutto
Obudowa termostatu dolna 1.5 1.6 DOHC --96180615 --Lanos Nubira Nexia Espero --22.00
Obudowa termostatu górna 1.5 1.6 DOHC --96130992 --Lanos Nubira Nexia Espero --37.00
Termostat --------------------------------------96143939 --Nexia Espero Lanos Nubira --15.00
Termostat 1,5 1,6 DOHC, SOHC -------------03038094 ---Nexia Espero Lanos Nubira --19.00
Termostat z obudowš 1,8 2,0 SOHC ---------92061279 ---Espero ----63.00
Uszczelka termostatu 1.5 DOHC/SOHC ------90096383 ---Lanos, Espero -----------------1.00
Uszczelniacz obudowy termostatu ------------96143112 ---Nexia Espero Lanos Nubira ---0.00

Oczywiście jest to jedna z wielu ofert.
czasami indywidualnie można w róznych sklepach wytargować lepszą cenę.

Z tym termostatem, to się nie spiesz.Wypadałoby najpierw go sprawdzić.Sprawdź na postoju jak zachowuje się wskazówka i czy przy wskazówce minimalnie wychylonej nagrzewa się chłodnica (równomiernie z silnikiem)

wymienilem caly plyn i jest git

cyba nie jest git. Normalnie ze przy tem - 8 st przejechalem jakies 6 km z predkoscia 80 na h i ledwo co sie wskazowka podniosla? mialem wlaczone na full ogrzewanie moze dlatego?

U mnie jest podobnie: tylko w korku (i w lato) wskazówka nieznacznie przekracza połowę skali i czasami słychać jak załącza się wentylator chłodnicy.

Ja wymieniłem termostat i nic to nie dało.

I co teraz?

pzdr

W 1,5 jak wskazówka dojdzie (czy to w zimie, czy też w lecie) dokładnie do połowy skali to jest ok, więc w czym problem?

Cytat:
2006-03-24 10:18:40, gadas pisze:
U mnie jest podobnie: tylko w korku (i w lato) wskazówka nieznacznie przekracza połowę skali i czasami słychać jak załącza się wentylator chłodnicy. Ja wymieniłem termostat i nic to nie dało. I co teraz? pzdr

Witam,
u mnie ten sam problem występuje, termo wymieniony a wskazówka leniwa jak cholera i nawet w korku nie dochodzi do połowy a termo nóweczka od vectry i w dodatku całkiem oryginalny

Nie mieszajcie złomiaków z motorem 1,5 ze złomiakami z motorami 1,8 i 2,0, bo ten pierwszy zwykle nie ma problemów termostatowych.

Cytat:
W 1,5 jak wskazówka dojdzie (czy to w zimie, czy też w lecie) dokładnie do połowy skali to jest ok, więc w czym problem?

Problem polega na tym, że do połowy (i czasami trochę powyżej) to ona dochodzi tylko w korku. W trakcie normalnej jazdy nie przekracza NIGDY 1/3 skali. A jak były ostatnio mrozy to ledwo co (2mm) podnosiła się ponad najniższą kreskę na wskaźniku.

U mnie przed wymianą czujnika była 1/3skali. Po wymianie utrzymuje się 2/3.

Cytat:
U mnie przed wymianą czujnika była 1/3skali. Po wymianie utrzymuje się 2/3.

Którego czujnika?

Cytat:
2006-03-24 03:08:10, pablo_ns pisze:
cyba nie jest git. Normalnie ze przy tem - 8 st przejechalem jakies 6 km z predkoscia 80 na h i ledwo co sie wskazowka podniosla? mialem wlaczone na full ogrzewanie moze dlatego?

Przez pierwsze 3-4 km wyłącz ogrzewanie całkowicie (Nawiew na zimno)

Jak wskazówka wyraźnie pójdzie do góry, zacznij grzać tyłek.

Jedyna skuteczna metoda

Cytat:
2006-03-24 19:42:38, gadas pisze:
Którego czujnika?

logiczne, ze tego od wskazowki. efektow wymiany czujnika kompa by sie na tej wskazowce nie zobaczylo

Cytat:
2006-03-25 13:09:14, Cwikus pisze:
logiczne, ze tego od wskazowki. efektow wymiany czujnika kompa by sie na tej wskazowce nie zobaczylo

a gdzie we espero jest zamoncony "Czujnik od wskazówki" ????