Piszczący pasek???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Po wymianie rozrządu (pompa wody, napinacz, koła,paski) piszczy pasek ale tylko wtedy kiedy silnik jest zimny(po dłuższym postoju) po 3-4 minutach po uruchomieniu kiedy silnik jest juz ciepły przechodzi i potem jest OK.
Mechanior u któtego wymieniałem rozrząd powiedział że jest nowa pompa i musi się ułożyć na wałku ale coś mi się wieżyć nie chce chyba pojadę do pana Sławka hheh
Co to może być czy ktoś miał coś takiego w swoim DU
Aha i jeszcze jedno naciąg paska jest prawidłowy.
Pozdro P@int

No to chyba byłeś u kowala a nie u mechanika. Nic sie nie musi układać, pasek rozrządu nie ma jak piszczeć, no chyba że o coś ociera przy złym poskładaniu. Bardziej prawdopodobne że piszczy Ci pasek alternatora.

Sprawdź pasek alternatora/wspomagania/klimy. To najprawdopodobniej on piszczy... tylko, czemu, aż kilka minut. U mnie piszczał max.10 sekund po uruchomieniu. Doraźnie pomaga WD40, docelowo naciągnięcie.

Trzeba zacząć od tego kiedy był zmieniany pasek, jeżeli dawno albo nigdy to lepiej zmienić pasek niż naciągać. Mi w poprzednim samochodzie (stara polówka) piszczał pasek, no to go naciągnąłem, nawet nie za mocno, i po krótkim czasie padły łożyska w alternatorze.
W esperaku też zmieniałem pasek od alternatora, bo ten co był prawie się przepołowił wzdłuż osi podłużnej Także miałem dwa węższe paski