Stuki w silniku Carina E

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Mam maly problem (mam nadzieje ze maly) z silnikiem 2.0 3F-SE.Podczas jazdy ze stala predkoscia(np. 60 km/h na IV biegu) spod maski wydobywa sie dziwny dzwiek jakby cos stukalo o jakas blache.Podczas postoju i pracy silnika na biegu jalowym i dodawaniu gazu slychac dziwne stuki w dolnej czesci silnika.Po wizycie u kilku macherow wiekszosc twierdzi ze to panewki na wale korbowym.Czy to mozliwe ze w mojej Cari juz przy 203 tys. panewki sa do wymiany.Poradzcie cos co to moze jeszcze byc.Bo wymiana panewek to praktycznie maly remoncik:/Prosze o jakies info na ten temat.Pozdrawiam

Cytat:
2006-03-24 19:11:13, whitekiel pisze:
Witam.Mam maly problem (mam nadzieje ze maly) z silnikiem 2.0 3F-SE.Podczas jazdy ze stala predkoscia(np. 60 km/h na IV biegu) spod maski wydobywa sie dziwny dzwiek jakby cos stukalo o jakas blache.Podczas postoju i pracy silnika na biegu jalowym i dodawaniu gazu slychac dziwne stuki w dolnej czesci silnika.Po wizycie u kilku macherow wiekszosc twierdzi ze to panewki na wale korbowym.Czy to mozliwe ze w mojej Cari juz przy 203 tys. panewki sa do wymiany.Poradzcie cos co to moze jeszcze byc.Bo wymiana panewek to praktycznie maly remoncik:/Prosze o jakies info na ten temat.Pozdrawiam

No, jesli to jest taki dzwiek stukania o blache przy przegazowywaniu o jakim mysle, to sama wymiana nie pomoze raczej...

Leszek

To co trzeba jeszcze wymienic??

Panewki moga byc padniete z tego co wiem to niewłąsiwy olej, czestotliwosc jego wymiany slabe cisnienie na pompie oleju, moze masz przebieg zanizony o jedną jedyneczke albo dwujeczke z przodu czyli np. 403tys albo 503tys km
Przynajmniej tak mi sie wydaje

Zaraz KAFI cos napisze bo on ma taki sam silnik

I tak uwazam ze wiekszosc mechanikow psuje nasz toyoty i stad takie problemy, dochodzi do tego jeszcze zla jakos olejow i czesci zamiennych ktora sie stosuje i problem juz jest

Ta CAri kupilem w grudniu.Wymienilem olej z filtrem(polsyntetyk elf).Co do przebiegu to nie wiem czy jest prawdziwy:/Sam nie wiem co robic:/Kupilem Cari z mysla ze nie bede nic robil a tu taki zonk:/

hm................
Masz problem........................

Jeśli walą panewy to polecam zrobić szlif wału i dać nowe panewki i pompę oleju jest to kosztowna operacja i wiąże się z połówkowym remontem motoru.

Sprawdź jeszcze ciśnienie oleju i ew. wywal półsynetyka i zalej minerała zobaczysz co się będzie działo a na jakim oleju to wcześniej jeździło??

Poprzedni wlasciciel mowil ze jezdzil na syntetyku elf wiec zalalem polsyntetyk.To juz wiem ze pociagnie mnie po kieszeni.Dzisiaj wlasnie auto oddalem do mechanika:/Zobaczymy co bedzie...