Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
orfeusz Katowice | 2006-03-28 18:02:53
Pomiary i regulacja były wykonane w KME. |
Grzechu1 PEUGEOT 307 1.6 16v ... Warszawa | 2006-03-29 00:55:30 Witam
Domadm jak z rozwiązaniem twoich problemów z instalką ICOM, bo chyba ktoś Cię zaprasza do swojego warsztatu ( post poniżej ). Kilka miesięcy temu rozmawialiśmy na ten temat. Może trzeba wymósić na gazowniku kupno nowego kolektora do twojej laguny i jeszcze raz powtórzyć proces nawiercania go. Na szczęście w W-wie jest już dwóch przedstawicieli zajmójących się instalacjami ICOM.Jeden z warsztatów bacznie obserwuję.Chłopaki chyba znają się na rzeczy bo montują je z powodzeniem. W swojej ofercie mają również VSI Prins oraz BRC. Byłem u nich dwa razy. Pokazywali mi ICOMA zamontowanego w HONDZIE ACCORD 2.0. Podnieśli maskę,montaż mogę określić na dobrym poziomie. Wszystko bardzo dobrze poukładane.Po odpaleniu silnik po kilkudziesięciu sekundach przeszedł na gaz bez żadnych wibracji. Działalność silnika na gazie można było tylko usłyszeć po cykaniu wtryskiwaczy gazowych przy podniesionej masce. Po zamknięciu jej odgłosy silnika niczym się nie różniły od działania na benzynie (napewno duży udział miało dobre wyciszenie silnika w HONDZIE). Jazda bardzo fajna, żadnych szarpań. Przy przyspieszaniu tez OK. Słowem różnica dla mnie przy jeżdzie na benzynie a na gazie żadna. Pompa działała bez piszczenia. Być może dobry efekt bo instalacja została założona dopiero co, więc trudno ocenieć jak będzie po np 25 tys. Powiem jedno wyglądało to zachęcająco. No i oczywiście może znowu potwierdza się stara prawda,że gazownik gazownikowi nierówny. Do Orfeusza Jak zamontuję instalację to postaram się jaknajszybciej opisać pierwsze wrażnia z jazdy. Będę podchodził do tego metodycznie.Zaplanowałem, że przed założeniem zrobię pomiary na hamowni u jednego z lokalnych tunerów. Po założeniu i przejechaniu jakieś 3000 tys. zrobię znowy pomiar na gazie i na benzynie. Jeszcze do Domadma Kilka miesięcy temy w swoich postach pisałeś, że masz problemy z wskaźnikiem paliwa, który schodzi do zera i zapala się rezerwa mimo,że jest benzyna. Otóż gazownicy z którymi rozmawiałem, twierdzą,że ten problem da się rozwiązać ( w moim samochodzie podobna sprawa ponieważ odczyt paliwa jest powiązany z komputerem ilością przejechanych kilometrów itp). |
![]() domadm Laguna II Grandtour Katowice | 2006-03-29 02:01:04 Grzechu, dzięki za wyczerpujące info.
Wiesz, są miejsca w które człowiek już nie chce więcej zaglądać... więc sam mnie rozumiesz. Choćby i miało szarpać ![]() Ale to co napisałeś o gostkach z Wawy to ciekawe - zadzwonię i popytam. Bywam od czasu do czasu w stolicy, to i mogę ich odwiedzić. Być może znają się na rzeczy, fakt że już trochę tych instalek sprzedano więc i pewnie błędy na szkoleniach się pokazuje. Wg mnie sama instalka jest niezła a ograniczona liczba elementów to duża zaleta. A jak twoja decyzja?? ![]() Pozdrawiam |
Grzechu1 PEUGEOT 307 1.6 16v ... Warszawa | 2006-03-29 17:39:10 Witam ponownie
Tak jak pisałem poniżej, instalkę będę zakładał i to niedługo. Chciałem przeczekać zimę, bo wiesz Domadm gazownicy też ludzie, praca w nieogrzewanym pomieszczeniu przy -10 może być nerwowa i niedokładna a tego bardzo nie lubię. Obecnie trochę jestem zarobiony ale napewno poświęcę trochę czasu, żeby temat doprowadzić do finału. Dla twojej informacji warsztat o którym pisałem jest na stronie www.egp.pl |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-03-29 22:00:18 Witam.
Nie chciałbym tu w jakiś sposób się reklamować ale zastanawia mnie fakt, że ze stolicy na montaż ludziska jadą do mnie a ze śląska chcą jechać do wawy. Nawet kilku aktorom auta na gaz robiliśmy z wawy. widać co stolica to stolnica. |
![]() domadm Laguna II Grandtour Katowice | 2006-03-29 22:25:52 Doświadczenia uodparniają na reklamy ![]() Grzechu, dzięki za link. Na stronce jtg.com.pl zauważyłem że przybyło stacji montujących ich system, to dobrze wróży. Pozdrawiam |
orfeusz Katowice | 2006-03-29 23:24:43 Widziałem instalki już po 4200PLN w W-wie, za rok pewnie będą w podobnej cenie jak sekwencje ![]() Jak się eksploatuje taką instalkę? Zapala się na benzynie, trzeba rozgrzewać silnik jak na sekwencji czy od razu można jechać? |
Pratchawiec Opole | 2006-03-30 00:53:17 Kilka m-cy temu w miarę wyczerpująco opisywałem działanie ICOM w moim aucie. Obecnie - po dalszym przebiegu na w/w instalacji (ponad 47 kkm na ICOM, łącznie 62 kkm) mogę jedynie w całości potwierdzić poprzedni komentarz. Zero problemów. Koszty, poza paliwem, to dwa przeglądy gwarancyjne co 30kkm - koszt każdego ok. 100 zł. Zero regulacji itp. Dynamika jak benzyna. Zużycie gazu - ok. 20 % więcej niż benzyny. Problemy - lekkie dławienie silnika przy przełączania z benzyny na gaz przy niskich obrotach. Na wyższych obrotach w praktyce nieodczuwalne. Zero problemów przy eksploatacji w temp. do - 26 C. Potwierdzone dane dotyczące emisji gazów itp.
Instalacja montowana przez gazownika z serwisu firmowego; wydaje mi się, że wówczas gość bezpośrednio montujący instalację nie miał żadnych doświadczeń w montażu V generacji (grudzień 2004) Początkowe problemy z pompą paliwa (pierwsza w ogóle nie działała) ustąpiły całkowicie po wymianie na nową. Brak jakichkolwiek objawów sygnalizowanych przez Domadm. A propos Croma1, daj spokój z tak nachalną autoreklamą. Czytając niektóre z twoich postów ręce opadają. Wydaje mi się, że osiągasz wyniki odwrotnie proporcjonalne do stopnia kwestionowania kompetencji innych gazowników. Przypuszczam zresztą, że znaczna część zadowolonych użytkowników ICOM omija nin. forum |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-03-30 08:15:01 Witam.
Jeśli chodzi o OPOLE to tam jęździ parę aut na ICOMIE u mnie przebudowanych. Np. Mercedes S KLASA 12 cylindrów. Ja tylko ze względu na małą odległość do nas oferowałem swoją pomoc to będzie szybciej i pewniej załatwiony problem bo do nas jeżdżą auta z zamontowanym ICOMEM kierowane przez dystrybutora na Polskę. Ale masz rację niech w WAWIE sie męczą z tą instalacją .
|
![]() domadm Laguna II Grandtour Katowice | 2006-03-30 17:18:15 Pratchawiec, słuszna uwaga.
Łatwiej coś zobaczyć u innych niż u siebie. Miejmy nadzieję, że konkurencji nie zabraknie a wszystkim wyjdzie na zdrowie. A gdyby producenci jeszcze słuchali uwag użytkowników - to już pełnia szczęścia ![]() Pozdrawiam z Zakopca |
orfeusz Katowice | 2006-03-30 17:45:58 Heh tacy kolesie mnie śmieszą kupuje S-ke zakłada do tego gaz o wartości seicento (ale na gaz do instalki to mu już braknie ![]() ![]() Uwaga o producentach bardzo słuszna chyba, że produkują dla siebie instalki. Jeśli chodzi o warsztat to rzeczywiście lepiej chyba znaleźć renomowany w okolicy bo trzeba będzie z każdą pierdołą jeździć daleko. |
Grzechu1 PEUGEOT 307 1.6 16v ... Warszawa | 2006-03-30 17:57:13
HA HA HA Croma1 daj spokój z tymi głupimi zagrywkami, że tylko w Jastrzębiu pozjadano wszystkie rozumy gazowe i tylko w twoim warsztacie auto zagazowane ICOMEM będzie jeździło bezproblemowo. W rzeczywistości tak nie jest. Jak byś prześledził wszytkie posty związane z instalacją V generacji to byś spostrzegł, że są ludzie, którzy robili u Ciebie ICOMA i są niezadowoleni. A powiem szczerze niezadowolenie za 5000 PLN u mnie by się napewno przerodziło w wściekłość bo to nie jest sprawa za 1500 i pełno śrubek do regulacji. Tak naprawdę na początku też chciałem instalację robić u Ciebie ale otrzeźwiałem w porę. Jakby mi coś padło, to co, 350 kilometrów na benzynie z W-wy do Jastrzębia co tydzień. Przechwalanie się Klientami z całej Polski jest dobre ale ilu tych klientów ma problemy z instalacją i tylko z powodu braku czasu albo nieopłacalności nie przyjedzie do Ciebie tego nie wie nikt. Ci klienci są dla Ciebie, najlepszymi klientami, ponieważ w przyszłości z powodu odległości nie będą robić problemów. |
orfeusz Katowice | 2006-04-02 16:19:03 Jak jest w Vgen. z zaworami ![]() |