MotoNews.pl

Przyciski Vectra B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Jak dobrać się do przycisku klimy (spalona żarówka) w Vectrze B.
I jaką żaróweczkę tam trzebaby włożyć?

Idą ciepłe dni, przetestowałem klime a tu się lampka nie świeci (ale z obrotów silnika i spadku temperatury wynika, że działa).

K.

Po kolei:

1. Zdejmujesz pokrywę konsoli - podważyć płaskim śrubokrętem górną krawędź (obie strony) - pokrywa jest zatrząśnieta na zatrzaskach z blachy sprężynującej - 3 od góry, 2 na górze po bokach. Po odgięciu górnej części należy ją zdjąć z zawiasów, które trzymają na dole - odgiąć pokrywę w swoją stronę - wyskoczy samo, ale oczywiście delikatnie.

2. Moduł do klimy przykręcony jest na 2 wręty (góra). Dół trzymają 2 kołki - musisz wcisnąć moduł do środka, a potem nieco podnieść i wyjąć.

3. Z kablami jest trochę walki, ale da radę. Nie obędzie się pewnie bez kilku niecenzuralnych słów.

4. Żarówki wykręca się z tyłu modułu. Opel twierdzi, że powinny mieć odpowiednią ciepłotę, by nie fałszować pomiarów czujnika temp. w module i kasują po 20PLN. Wydaje się słuszne, tylko cena odstrasza, ale Twoja decyzja.

Powodzenia ...

O, kolega z Lublina!
Jadę w Święta w te rejony (->Świdnik), to może zrobimy mały zlot

Cytat:
2003-04-14 10:59:21, Kuti pisze:
Po kolei:

[ciach]

Powodzenia ...

Chętnie, ale jadę w Sobotę na Mazury, chyba że będziesz wcześniej (piątek). Conajmniej raz na tydzień jestem w W-wie (tylko innym autem - firmowym).

W piątek wyjadę pewnie dopiero ok. 23, po tym jak już cała Warszawa wyjedzie na Święta. Na 1 listopada ok. 20:00 jadąc od Góry Kalwarii Policja przestała puszczać ruch na Garwolin i jechałem przez Puławy
Udanego wypoczynku na Mazurach!

Chlopaki,
Czy macie jakis panten na wymiante zarowki we wlaczniku do klimy?

Z tego co ja wiem czy klima "reczna" czy climatronic to jak przepali sie zaroweczka we wlaczniku nie mozliwosci wymiany zaroweczki. Z tego powodu trzeba kupic cala nowa kostke.

Michal

Cytat:
2003-04-14 12:28:26, Hipos pisze:
Chlopaki,

Z tego co ja wiem czy klima "reczna" czy climatronic to jak przepali sie zaroweczka we wlaczniku nie mozliwosci wymiany zaroweczki. Z tego powodu trzeba kupic cala nowa kostke.

Michal

chodzi ci o zarowke w przycisku ECO czy w calym module klimy na konsoli?

Chodzi mi o ECO w climatroniku lub sniezynke w zwyklej klimie, bo tak zrozumialem pierwotne zapytanie

Oczywiscie wymienne zaroweczki podswietlaja panel srodkowy (np dmuchawy sa, nawiewow).

Michal

Jesli chodzi o sniezynke w zwykłej klimie to przerabiałem u siebie, trzeba wyciągnąć sam przycisk (lekko podważyc sróbokrętem) potem delikatnie zdjąć pokrywę z obrazkiem i ... jest żaróweczka, ja starą wyrwałem a nową przytutowałem i świeci.

Cytat:
2003-04-14 12:28:26, Hipos pisze:
Chlopaki,

Michal

Ja naprawiłem pogrzewanie szyby..wymieniłem żaróweczkę...nei było problemu.Rozpiąłem przycisk, rozebrałem te układziki plastykowe i wylutowałem ja z takiej chyba żółtej loży. Druga wlutowałem i złożyłem i bosko...żaróweczke dobrali mi na Volumenie to nie wiem jaka dokładnie parametrami byla.