Wymiana tarcz i plynu - co trzeba?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam takie pytanie, muszę wymienic tarze i klocki(przebieg 96kkm)
czy przy wymianie musze tez kupic szczeki czy wystarczy wymienic tylko tarcze i klocki? a moze cos jeszcze do tego aby dobrze hamowalo?
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: FAFA dnia 2006-03-27 01:13:45 ]

uklad haulcowy to serwo plyn klocki i szczeki (ewentualnie bebny i szczeki na tyl) jesli nie jezdzisz na plynie hamulcowym od nowosci to sama wymiana klockow i tarczy wytarczy..wymienia sie to dosc prosto..nie pamietam jakie sruby i jakie klucze ale zaczynasz od zdjecia kola potem odkrecenie szczek wymiana klockow a po drodze tarcze..zero filozofii..pamietaj tylko zeby sprezyny na szczekach trzymajace klocki zalozyc odpowiednio bo ja raz zalozylem jakos odwrotnie i samochod przestal hamowac..no i po zalozeniu wazne jest zeby ulozyc odpowiednio klocki i miec swiadomosc ze przez pierwsze 100 200 km samochod bedzie gorzej hamowal..dasz sobie rade wlasciwie nie ma specjalnie w czym ci pomagac to naprawde proste tylko kup dobre tarcze..nie wiem jakie bo ile osob tyle zdan ale chodzi o to ze kiepskie tarcze jak sa nagrzane i wjedziesz w kaluze to moga ulec zwichrowaniu i potem bedzie bicie przy hamowaniu..klocki tez musisz jakies wybrac i znow ile osob tyle zdan..moim zdaniem do codziennej jazdy bez szalenstw to prawie kazde klocki stykna

dzieki za porade, mysle ze sobie poradze
plyn hamulcowy niestety mam od nowosci, mysle ze tez powinienem go juz wymienic,zaraz rozruszam wyszukiwarke i popatrze jak to zrobic jutro ciezki dzien przedemna

Jeszcze takie małe pytanie,bo tego nie znalazlem w wyszukiwarce.
# W jaką ilość plynu hamulcowego należy się zaopatrzyć przy jego wymianie, i jaki to ma być płyn (gatunek, nie wiem... marka itd.?) ?
pozdrawiam

Jakikolwiek DOT 4 1 litr.

Z tanich a dobrych tarcz polecam Jurida, klocki Textar'a, Remsa

Cytat:
2006-03-27 01:37:10, Zoltar pisze:
Jakikolwiek DOT 4 1 litr.

Chyba żartujesz Zolti... Wymień jakiś markowy i lepszy od innych!

Witam.
Dzisiaj po dlugiej walce z tarczami udało mi sie je w koncu wymienic. ufff bylo ciezko ale jakos sie udalo Załozone tarcze to jakies oplowskie po 85pln za sztuke + klocki 75pln. Plynu narazie raczej nie będę wymienial poniewaz są mocno zapieczone te cylinderki do odpowietrzania i boję się aby tego nie urwać ale w najblizszej przyszlosci planuje to zrobic ale juz raczej u mechanika, jakby cos to będzie na niego jak pourywa te odpowietrzniki
pozdrawiam

Cytat:
2006-03-27 08:49:59, piotr_ek pisze:
Chyba żartujesz Zolti... Wymień jakiś markowy i lepszy od innych!

Najtańszy płyn Organiki za 8 zł... Będzie dużo lepszy od starego... Bo nowy

A na Motule ze 300 stopniowym poziomem wrzenia nie ma potrzeby