Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2006-03-29 17:01:49 ![]() ![]() |
![]() maras440 BMW 320 wołów | 2006-04-01 14:25:18 W mojej byłej e-34 też nie było sondy i wlew na paliwo nie był zwężany żeby tylko lać benzyne bezołowiową |
slaw369 E-34 Cz-wa | 2006-04-06 09:01:26 Brak sondy na 100% ,ale w dowodzie rejestracyjnym mam wbity katalazizator ,chociaż nie twierdze że jest,czy można domowym sposobem to sprawdzić czy warsztat?
Mam szeroki wlew paliwa także napewno można lać ołowiówke. Co do sondy i katalizatora to nie chce sie na siłe uszczęśliwiać,tylko jak podregulować silnik żeby nie zachowywał się jak stary diesel ,podobno żekoma wymiana sondy miała dodać wigoru silnikowi i poprawić spalanie. Nie moge trafić na dobrego i uczciwego mechanika, a na aso raczej mnie nie stać. Na cewkach mam logo Bosha chociaż poniżej pisze zundapspule,czy o to chodzi? Oczywiście wolne obroty też mam nienajlepsze,potrząsa lekko silnikiem (nie tak żeby obrotomież skakał ) jakby wypadały zapłony coś w tym stylu. Słyszałem że jeśli niema sondy to powinna być regulacja mechaniczna mieszanki? Wielkie dzięki dla Zyggy za konkrety. |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2006-04-06 11:03:58 Aby upewnić się na 100%, że auto wyszło z fabryki w wersji bez sondy i katalizatora,
należy udać się do ASO i poprosić o sprawdzenie specyfikacji fabrycznej dla tego auta. Serwisy ASO (myślę że wszystkie) mają wejście do bazy wewnętrznej BMW, gdzie dla każdego auta podając VIN można odczytać specyfikację zakupową auta. Jeśli auto było wyprodukowane bez sondy i katalizatora, to w specyfikacji fabrycznej E34 z silnikiem M50 powinna być opcja: 199 EQUIPMENT FOR LEADED FUEL Zazwyczaj z taką opcją zamawiana była też opcja 817 ENGINE VERSION RON 91 co oznacza, że komputer posiada program zapłonu dla paliwa 91-oktanowego. W porównaniu z wersją z sondą i katalizatorem, auto zakupione z opcją 199 różni się następującymi elementami: - posiada pierwszy tłumik w wykonaniu bez katalizatora i bez miejsca na zamontowanie sondy (taki tłumik jest znacznie tańszy od wersji z katalizatorem) - posiada specjalną wersję oprogramowania w komputerze, dla wersji bez sondy - w wiązce okablowania w gnieździe przeznaczonym na wpięcie sondy posiada fabryczną zaślepkę. Jeśli nie będziesz mógł uzyskać informacji z ASO, to obejrzyj samochód i sam stwierdź, czy auto ma sondę czy też nie. Nie jest trudno stwierdzić, jak wygląda pierwszy tłumik i rury pomiędzy kolektorem a pierwszym tłumikiem. Gniazdo sondy w przypadku braku sondy powinno znajdować się w pobliżu przepływomierza. W gnieździe powinna znajdować się fabryczna zaślepka. Należy jeszcze sprawdzić wersję oprogramowania komputera - tutaj polecam wizytę u elektronika. Elektronik powinien stwierdzić, czy wersja oprogramowania jest dla auta z sondą czy też bez. Jeśli faktycznie auto wyszło z fabryki bez sondy i katalizatora, to w dowodzie rejestracyjnym nie powinno być wbitego katalizatora, bo będziesz miał kłopoty z badaniem technicznym. Należy to wyprostować. Co do nierównej pracy na wolnych obrotach, to rzeczywiście w aucie bez sondy jest z tym problem, gdyż nie ma automatycznej korekty CO. Co więcej w latach 90-91 w tych autach były montowane przepływomierze Bosch 0280212010, które nie posiadają potencjometru CO. Dla nowego samochodu wszystko było OK, jednak w miarę przebiegu auta wskazania przepływomierza zmieniają się i obecnie (zakładam że auto ma 200-300k km) wskazania tego przepływomierza są zupełnie inne od nowego. O ile taki używany przepływomierz mógłby jeszcze poprawnie funkcjonować w aucie z sondą, to w przypadku auta bez sondy jest już kłopot, ponieważ wskazania takiego przepływomierza prowadzą do zbyt ubogiej mieszanki. Jedyną radą jest wymiana przepływomierza na nowszy typ Bosch 0280212025, który posiada potencjometr CO. Po wymianie należy podjechać do elektronika, w celu regulacji. Przepływomierz Bosch 0280212025 można kupić bezpośrednio od dystrybutora Boscha, lub w sklepie BMW pod numerem katalogowym 13 62 7 527 525. Zanim jednak zdecydujesz się na wymianę przepływomierza wykonaj weryfikację zaworu wolnych obrotów. Najprościej jest podmienić ten zawór na wyjęty ze sprawnego samochodu. Można też spróbować wymyć taki zawór, jednak wątpię aby mycie mogło cokolwiek pomóc. |
slaw369 E-34 Cz-wa | 2006-04-06 12:48:16 Dokładnie układ wydechowy wygląda tak;
od kolektora dwie rury w połowie długości auta łączą sie z pierwszym tłumikiem ,każda rura osobno wchodzi do tłumika wychodzą z pierwszego tłumika i łączą sie z drugim także dwie rury,dopiero z drugiego tłumika wychodzi jedna rura do trzeciego ostatniego tłumika i nigdzie po "drodze" niema nawet śladu otworu na sonde. Prawdopodobnie znalazłem też wtyczke do sondy,okrągłą z czterema bolcami i zaślepką ,przymocowana jest do bloku silnika pod kolektorem ssącym.Kable od tej wtyczki wchodzą do wiązki która idzie do komputera. To chyba wszystko co moge sam sprawdzić,reszta na komputerze? |
![]() ArturLegnica BMW 525i E-34 Legnica | 2006-04-06 15:42:05 ZUNDSPULE masz takie logo na cewkach to je wymien!!!! |
zyggy BMW Member E34 520i 24V Warszawa | 2006-04-06 16:33:58
Spokonie, przecież napisał że ma logo BOSCH. Felerne cewki, które masz na myśli mają logo pisane dużymi literami: ZÜNDSPULE i numer katalogowy BMW 1 726 177 Takie cewki mają wadę konstrukcyjną ujawniającą się po kilku latach eksploatacji i rzeczywiście należy je wymienić. Cewki BOSCH, BREMI i BERU takiej wady nie mają, więc spokojnie można jeździć. |