MotoNews.pl

KOLOR SPRĘŻYN

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pytanko chciałbym zkupić sprężynki do mojej astry -40mm lub - 30mm ale znalazłem je w kolorze czerwonym i zółtym czym się różnią??

Jeśli dobrze pamiętam to:
zielona "plamka" -miękkie,
żółta "plamka" -twarde,
czerwone i do tego całe nie mam pojęcia... może jeszcze twardsze

eloo
biez czerwone, ja smigam na wlasnie takim zawiasie i jest calkiem wpozo, nawiazujac do twojego pytania sa najtwardsze, ale nie sa tak twarde jak gwintowa czyli na nasze drogi w sam raz
holla

[ wiadomość edytowana przez: ORZEL dnia 2006-03-29 22:52:33 ]

ORZEL, Twoje "wporzo" i Meca "wporzo" może być inne. W zasadzie to nie udzieliłeś żadnej odpowiedzi. Ja nie wiem czym się różnią te sprężyny.
Może jeszcze warto podać ich producenta. Mój znajomy śmigał na czerwonych H&R -40mm i powiem że było dosyć twardo. Ale na sportowych laczkach 205/50/15 astra 3d zakrety brala jak po szynach, jednak na codzień zero komfortu.

Nie wiem czy sam kolor (bez uwzględniania producenta) jest wyznacznikiem twardości.

pzdr

[ wiadomość edytowana przez: scoodie dnia 2006-03-29 22:53:30 ]

ja taz nie wiem czy kolor jest wyznacznikiem twardosci sprezyn...ja wlasnie jezdze na czerwonych Venturach i dla mnie jest ok, ale dla czesci osob co zemna jechala nie ...sprezyny, sprezynami ale jeszcze jest roznica w kolach na jakich jezdzisz tzn. obecnie na zestawie zimowym 185/75/13 jest bardziej komfortowo niz na zestawie letnim 205/50/15 ale zdecydowanie wole zestaw letni

A moze najprościej będzie zapytać producenta "co miał na myśli" nadając spręzynom różne kolory. Może to jakaś przenośnia? Może tylko liczyły się walory estetyczne..

ja tez przymierzam sie do zmiany zawieszenia na H&R i tam jest tak ze to twardosc i cm decyduja o kolorach ja biore 30/30 yelow -bo niechce zeby mi sie schowek sam otwieral przy moich 205/40/17

Ja też sie chyba zdecyduje na zółte są firmy APEX jakiejś niemieckiej chodzi mi o to by siedział niżej ale nie byla za twarda.

w kadecie mam czerwone + amory monroe reflex i jest twardy na maxa w zkrętach nie ma mocnych jest jak przyklejony ale na dziurach masakra , a tak wogóle to zalecam do tych sprężyn amory MONROE REFLEX spytajcie kogo chcecie są najlepsze

Witam
Kolory sprezyn oznaczaja ich twardosc.Najtwardsze sa czerwone.Pozniej zołte i niebieskie.ja jezdze na czerwonych sprezynach i jest twardo na maxa

Ja jeżdże na czerwonych H&R (amory do wymiany więc nie piszę
co za to padliny...) gumy195/50/15 i powiem, że jestem
zadowolony. I tak:
- ładnie obniżają (ja wolę tak zamiast progów i nakładek na zderzaki)
- zakręty bajka
- na dziurach komfort spada prawie do zera (jak dla mnie),
ale jeździ ze mną żona (I NIE NARZEKA - CUDOWNA KOBIETA!),
a ostatnio 6 miesięczny synek po prostu trzeba dostosować
prędkość do warunków i tyle!
- jest problem z dojeżdżaniem do krawężników, a ostatnio zawisłbym
na takim zjeździe do sklepu gdzie był tzw. "przegibek" ale takie
ryzyko jest wliczone.
(Niestety w profilu zdjęcia mam jeszcze na seryjnych sprężynach)

pzdr

chyba gadka jest tu prosta, albo ktos chce miec sztywna niska pszczolke, albo komfortowa taczke

Witam
A ja słyszalem ze kolor sprezyn nie jest odwzorowaniem ich twardości lecz zalezy od producenta. Koni ma czerwone spreżyny i zółte amory,weitec ma sprezyny koloruzielonego, ja mam sprezyny Vogtlanda i sa koloru fioletowego. Sztywnosc zawieszenia nie tylko zalezy od twardosci sprezyny ale takze od firmy i stopnia zluzycia amortyzatora
pozdrawiam
(ps. to oczywiscie sa tylko moje sugestie )

ZGODZE SIE Z PRZEDMÓWCĄ .
Ja ma Fintec i są CZARNE a na 100% są twarde i obniżają o 35mm

a ja się nie zgadzam z przed,przed mówcą
KONI ma również czerwone amorki
poza tym chyba wszystkie firmy mają (sprężyny i (lub)amorki )
"tuningowe" i "sportowe" i stąd te kolory.

.........ja mam czerwone, twarde jak diabli i wcale mnie to nie bawi bo nasze drogi nie sa odpowiednie dla spotrowego zawieszenia .... DZIURY same DZIURY i gdzie tu jeździć?

Na nasze drogi to tylko Opel Frontera sie nadaje ;D

to prosze bardzo
http://sklep.tuning.pl/dzial.php?d_id=61785
jak widzc na zdjęciach żadne z tych sprężyn nie śą czerwone tylko czarne i są twarde

właśnie posiadam sprężynki "PRO KIT" i amorki

Zgadzam sie z kolegą Gepsi gdyż kolor sprężyn nie równa się twrdości np weitec robi sprezyny koloru zielonego to to ma oznaczac ze komfotr jest jak nirwana. Firma robi to po aby po czesci jej produkty były rozpoznawane i tak robi weitec kolor zielony
pozdr

a ja właśnie wymieniłem na czarne Lesjofors spręzynki i czarne KYB amorki,
elegancko ? co?
i jeszcze bym podniósł autko o 2-3 cm.