MotoNews.pl

Malowac listwy boczne czy nie??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Poradzcie malowac czy nie malowac czarnych listew wokół samochodu (drzwiowych i w zderzakach), auto wlasnie stoi u lakiernika celem usuniecia rdzi i malowania go do szyb i sie zastanawiam czy by nie chlasnąc od razu tych listew. Kolor mam bordowy - takie cus jak Cezariusza, Tomka M. , czy Gajera

jak ktos ma jakies zdjecie na ktorym sa pomalowane to pokazcie a moze ktos zrobi jakis virtual i bedzie mniej wiecej wygladalo. Nie mam zdjec auta wiec pozyczcie jakies (bordowe)

pozdrawiam

Odpowiem Ci troche wymijająco. Listwy boczne mam czarne, ale pomalowane mam gumy na zderzakach. I wg mnie wygąda to ładnie. I co ciekawe - brak zastrzeżeń co do wytrzymałości lakieru.
Ale listew bocznych bym sie chyba nie czepiał. Zrobi się wizualnie "ściana"

VT Łukasza Gajera popełniony na moim esperaku

Wg. mnie malowanie listw bocznych to marny pomysł, wyobraź sobie parking pod GEANT/AUCHAN/M1 czy innym mareketem i ludzi którzy zamaszyście otwierają drzwi odbijająć twoje gumowe listwy pomalowane lakierem... to będzie wyglądać tragicznie.

[ wiadomość edytowana przez: Krzysiek-Diackon dnia 2006-03-30 15:21:56 ]

Cytat:
2006-03-30 14:59:19, Petersen pisze:
Witam. Poradzcie malowac czy nie malowac czarnych listew wokół samochodu (drzwiowych i w zderzakach), auto wlasnie stoi u lakiernika celem usuniecia rdzi i malowania go do szyb i sie zastanawiam czy by nie chlasnąc od razu tych listew. Kolor mam bordowy - takie cus jak Cezariusza, Tomka M. , czy Gajera jak ktos ma jakies zdjecie na ktorym sa pomalowane to pokazcie a moze ktos zrobi jakis virtual i bedzie mniej wiecej wygladalo. Nie mam zdjec auta wiec pozyczcie jakies (bordowe) pozdrawiam

Pedersen tak z innej beczki;] Ile chca za usuniecie rdzy i pomalowanie do lini okien??

ja robie u jednego lakiernika z ASO gdzie pracuje, place 1500 za robote i ok 400 mnie wyniesie lakier baza + bezbarwny czyli ok 2 tys zl

co do listew, kiedys zrobilem w paincie, dosc nieudolnie taki virtualny tuning i mi sie podobalo, dodam ze klamki zostana czarne wiec moze nie bedzie tak dramatycznie...ale jeszcze nie zdecydowalem

Cytat:
2006-03-30 15:29:48, Petersen pisze:
.....wiec moze nie bedzie tak dramatycznie...ale jeszcze nie zdecydowalem

Zdecyduj....ale na NIE! ....looknij na foto wklejone przez esperynka ( ten z nr rej, SK...) bo nawet jeśli to VT to widać dokładnie efekt...jest OKROPNIE !! bleeeeeee

Bodziu ale obacz te wyzej zdjecie, juz nie ma takiej biedy, te wspomniane przez Ciebie to faktycznie kaszana, ale moze temu ze auto na kolpakach i takie ujecie...nie wiem

ale te drugie jest fajne

Cytat:
2006-03-30 15:50:40, Petersen pisze:
Bodziu ale obacz te wyzej zdjecie, juz nie ma takiej biedy, te wspomniane przez Ciebie to faktycznie kaszana, ale moze temu ze auto na kolpakach i takie ujecie...nie wiem ale te drugie jest fajne

Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości ...a nawet bardziej!
tylko będzie Cię "nieco" wiency kosztować niż piszesz....walisz alusy 16", konkretne dokładki przód, tył , ładne nakładki na progi , jakiś wypaśny spojler na klapem ...no i w tej sytuacji ...Będzie pasować ....ale tylko w tej

Jedyne zdjęcie na którym widać, że zderzak jest pomalowany w kolor:

Wg mnie nie jest tak źle, a nawet jest ładnie.

Cytat:
2006-03-30 17:20:42, Navi pisze:
Jedyne zdjęcie na którym widać, że zderzak jest pomalowany w kolor: .......... Wg mnie nie jest tak źle, a nawet jest ładnie.

No i racja, jest ładnie ...jeno na granatowym wygląda to zuupełnie inaczej ....ja dałem pomalować klamki i też trudno było się zorientować co jest "inaczej"...spróbuj to zrobić na jaśniejszym kolorze....w sekundę się skapujesz !

czyje to ładniusie bordowe espero z tablicą SK..... obok byłe bogdana1

No dobra, niech sie ktos przyzna, czyje to Espero:

daj fotkę Twojego esperaka to Ci walne listwy w kolor w photoshopie

pozdro

generalnie uwazam ze zdjecia z boku pokazuja ze wyglada to to niezle, auto Naviego tez fajnie wyglada, jeno z tyłu i przodu nie jest tak rozowo...ale pomaluje listwy, najwyzej bede zalowal albo oddam z powrotem zeby pomalowali na czarno

dzieki za sugestie i podpowiedzi

ps nigdy wiecej koreanskiego auta....moje jest z 97r, po zdjeciu dolnych uszczelek drzwi okazalo sie ze wszystkie sa tak zgnite, ze szyba moze swobodnie dolem wypasc - wszystkie do wymiany. ale nie bede zmienial bo sie nie kalkuluje wiec doly drzwi zostana wyciete i wspawana nowa blacha...pytanie na jak dlugo - pewnie za rok bedzie znow to samo, po zdjeciu zderzaka (auto nie bylo bite) na podluznicach "ryża"...masakra

[ wiadomość edytowana przez: Petersen dnia 2006-03-31 07:12:53 ]

A ja bym powiedział ze pomalowane listwy wyglądają tandetnie. A tak w ogóle to tak auta robią wszyscy co po dzwonie nie chcą wpakować kasy w części tylko klej i szpachla. Ja kiedyś sie zastanawiałęm czy pomalować listwy w zdezerzakach bo wiadomo... ale zastanawiałem się tylko czy prysnąć je na czarno a w sumie i tak uznałem że najpierw musi sobie zasłużyć.

Szczerze to mi się podoba espero w wersji standart, czarne listwy na zderzakach i drzwiach nadaja mu masywnego wyglądu, pomalowanie ich daje efekt że auto jest delikatniejsze... wszystko zależy co się komu podoba
Druga sprawa to to o czym pisałem wcześniej, lakier nie jest tak elastyczny jak listwy na drzwiach, każde uderzenie w nie np. drzwiami sąsiedniego sdamochodu może spowodowac odprysk lakieru, a tak obdrapane listwy będą wygladać okropnie.
Czyli kwestia trwałości takiego rozwiązania.

Jak już miał bym wygładzać wizualnie drzwi to zdjął bym te listwy i zaszpachlował wytłoczenia na równo, pomalował całość, a i tak przykleil bym cienka listewke gumową co by mi inni drzwi nie obtłukli

Może ktoś by wykonal taki VT z gładkimi drzwiami w miejscu listew i delikatną listewką.

Cytat:
2006-03-31 11:42:44, Krzysiek-Diackon pisze:
Szczerze to mi się podoba espero w wersji standart, czarne listwy na zderzakach i drzwiach nadaja mu masywnego wyglądu, pomalowanie ich daje efekt że auto jest delikatniejsze... wszystko zależy co się komu podoba Druga sprawa to to o czym pisałem wcześniej, lakier nie jest tak elastyczny jak listwy na drzwiach, każde uderzenie w nie np. drzwiami sąsiedniego sdamochodu może spowodowac odprysk lakieru, a tak obdrapane listwy będą wygladać okropnie. Czyli kwestia trwałości takiego rozwiązania. Jak już miał bym wygładzać wizualnie drzwi to zdjął bym te listwy i zaszpachlował wytłoczenia na równo, pomalował całość, a i tak przykleil bym cienka listewke gumową co by mi inni drzwi nie obtłukli Może ktoś by wykonal taki VT z gładkimi drzwiami w miejscu listew i delikatną listewką.

Podobno nawet VT wygląda okropnie z tym rozwiązaniem.

ja mam troszke przytarta listwe z przodu i prawie nic nie widac ale lakier na nich jest juz wyplowialy wiec po prostu kupie motipa matowego black i prysne 2 warstwy i spokoj

Odebrałem juz auto od lakiernika, zdecydowalem sie pomalowac listwy boczne i te w zderzakach z jednej prostej przyczyny...przy nowo polozonym lakierze listwy zarysowane i wypłowiałe wygladały niebardzo. Efekt calkiem niezly, mi sie podoba a jak mi sie juz przestanie podobac to przemaluje je z powrotem na czarno. Zdjecia jak wyglada auto zamieszcze jak je zrobie