MotoNews.pl
10 [126] jak nasmarować zwrotnice ? (140848/0)

[126] jak nasmarować zwrotnice ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
moze mi ktos napisac jak nasmarowac zwrotnice? najlepiej jakby ktos wystawil albo wyslal mi zdjecia.
pozdrawiam

ps- wiem ze trzeba wcisnac smar w smarownice, ale nie moge ich zlokalizowac.

EDIT:
Od moderatora :
W czym te zwrotnice ??!!??!!??!!??!!??!!
W tytule wątku wpisujemy model samochodu , którego wątek się dotyczy .
Proponuję się zaznajomić z regulaminem tego forum .

[ wiadomość edytowana przez: Peyyoo125 dnia 2006-03-31 16:37:55 ]
[ powód edycji: Regulamin !! ]

smarownice to takie male grzybki jak odpowietrzniki do hamulcow

bez wielkiej strzykawy nie wcisniesz tam smaru a smar ma wylezc wszystkimi szparami.

Smarownica to jest własnie ta strzykawka, a te małe zaworki w zwrotnicy to zmarowniczki lub kalamitki, w starczych zwrotnicach były po jednej sztuce na zwortnice, w nowszych (FL i EL) sa po dwie kalamitki na zwornice, w lewej zwrotnicy są z tyłu, w prawej zwrotnicy z przodu.

no wlasnie zlokalizowalem jeden taki otworek, ale tylko jeden, na ktorym byl gumowy kapturek. To jest wlasnie smarownica ? troche trudno tam bedzie wtloczyc smar bo jest trudne dojscie do tego, chyba bedzie trzeba miec ta pompke ze smarem z ruchoma glowka, na jakims węzyku, bo na sztywno to tam nic nie wejdzie. a troche ponizej i w prawo od tego otworku (patrzac z przdu samochodu) jest srubka M10, odkrecilem ja i moze tam trzeba to wcisnac ?

Nie patrz czy sie da czy nie ale wal smaru ile wlezie,maluchowi tylko na zdrowie to wyjdzie i ruda go niebedzie brac. Smialo smaruj wszystko co ruchome(tylko w niektorych przypadkach musisz wtedy zabezpieczyc przed dostawaniem sie piasku czy innego syfu w smarowane miejsce!!)

co musze wymienic jesli mam luzy na zwrotnicy w prawym kole ?sa jakies zestawy naprawcze ?

Tak są zestawy naprawcze, ale niestety naprawa jest dość żmudna... ja robię to tak, że wymontowuję stare zwrotnice i jade na giełdę w Gliwicach- jest tam kilku handlarzy którzy za 45pln/szt sprzedadzą zwrotnice po regeneracji, a przy zwrocie starych dostajesz 15 zł rabatu od każdej sztuki- naprawde wygodna metoda

Tylko przypadkiem nie wpakuj smaru do cylinderkow hamulcowych

Cytat:
2006-04-01 19:23:09, belzebuba pisze:
no wlasnie zlokalizowalem jeden taki otworek, ale tylko jeden, na ktorym byl gumowy kapturek. To jest wlasnie smarownica ? troche trudno tam bedzie wtloczyc smar bo jest trudne dojscie do tego, chyba bedzie trzeba miec ta pompke ze smarem z ruchoma glowka, na jakims węzyku, bo na sztywno to tam nic nie wejdzie. a troche ponizej i w prawo od tego otworku (patrzac z przdu samochodu) jest srubka M10, odkrecilem ja i moze tam trzeba to wcisnac ?

Ja mam gumowy kapturek na kalamitce od odpowietrzenia cylinderka hamulcowego . Tam to raczej smaru nie wciskaj .

kurszcze za 45zł to u was tanio jak za bułki hehe i do tego 15zł zwracają jak sie odda stare, u nas chcą 50-60zł za sztuke i tylko dawaja jak sie odda stare Ale to może z tego powodu ze u nas maluchy to już rarytas, na parkungu stoi jeden sąsiada i moje dwa, powiecmy na 50autek, wiec i coraz mniej ludzi sie bawi w regeneracje częśći, zawsze mi zostaje dać ojcu niech sie pomęczy i zregeneruje, a raz juz robił i mówił że robota przerąbana hehe