Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2006-03-31 22:15:06 Mam to samo ...
Nie wiem co to ![]() Ostatnio po wymianie czujnika temperatury powietrza zasysanego jakby trochę efekt się zmniejszył. Sądzę że ma to coś wspólnego z ilością mieszanki paliwowej. Też czekam na jakieś sugestie ... |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-01 13:05:31 może to kwestia luzów w układzie przeniesienia napędu?
NApęd nie jest przenoszony "na sztywno" - najpierw masz w tarczy sprzęgła amortyzator drgań skrętnych (takie sprężyny na obwodzie), potem luzy między trybami skrzyni biegów, luzy w mechanizmie różnicowym i w końcu na przegubach - wewnętrznym i zewnętrznym. Sumaryczny luz pozwala obrócić kołem o nawet 10-15 stopni na biegu przy nieruchomym silniku. Luzy te z czasem są coraz większe i niewiele na to poradzisz bez wymiany bebechów. |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-04-01 14:51:48 Czujnik położenia przepustnicy? Jest to podobno zwykły potencjometr, a te, jak wiemy, czasmi sie po prostu wycierają.
Ewentualnie coś z ustawieniami cut-off? |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2006-04-01 18:17:06
Wiesz Outcast, możesz mieć rację ![]() W naszych autach przepustnica jest napędzana linką i faktycznie zamknięcie jej powoduje natychmiastowe odcięcie paliwa. W nowszych konstrukcjach innych marek np. VW, przepustnica jest sterowana nie linką, a czujnikiem EPC, a ten odjęcie i dodanie gazu robi z pewnym opóźnieniem łagodzącym wspomniany efekt. Przychylam się do takiej diagnozy. ![]() |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2006-04-02 11:54:12
Nie wiem czy masz gaz, czy nie. Ja nie mam, więc opisuję efekt jazdy na benzynie. Zauważyłem, że ten efekt najwyraźniej występuje na zimnym silniku. Na zagrzanym niezauważalnie. Ma to swoje uzasadnienie, bo na zimnym silniku odcinasz mieszankę bogatą przy hamowaniu silnikiem, natomiast na ciepłym mieszanka jest uboga i zamknięcie jej dopływu ma mniejszy skutek. Jak pisałem, opisywany efekt zmniejszył się u nie po wymianie czujnika powietrza zasysanego, który wskazywał aż o 5stC temperaturę niższą niż w rzeczywistości. Efekt był taki, że wtedy, kiedy mieszanka powinna już być uboższa, czujnik podawał do komutera sygnał o zimnym powietrzu i komputer ją wzbogacał. Ma to również wpływ na ogólne zużycie paliwa przy częstych jazdach na krótkich odcinkach z niedogrzanym silnikiem, a ja tak niestety mam. Teraz po wymianie tego czujnika zauważyłem spadek zużycia paliwa. |
![]() Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2006-04-02 13:14:07 No, no, no ... coraz ciekawsze opcje się nam pojawiają ![]() ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-03 13:03:41
Jeśli silnik złapał odpowiednie obroty, to po odłączeniu silniczka krokowego rzeczywiście nie powinno sie nic stać. Ale zapal silnik, rozgrzej go, odłącz silniczek krokowy i teraz włącz wszystkie światła, ogrzewanie, dmuchawę halogeny i co tam jeszcze mamy na pokładzie. Silnik straci obroty, może nawet zgasnąć. Silniczek krokowy w tej sytuacji zwiększyłby dawkę powietrza, by wyrównać obroty. |
![]() Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2006-04-03 17:48:15
mam to samo... ![]() |
djd Slupsk | 2006-04-05 17:24:36 prosze wpisac EGR w GOOGLACH - szukanie zarowno po tkscie jak i po obrazkach (grafice)
Znajdziecie tam wszystko o EGR - za co jest odpowiedzialny, jakie moga byc objawy. W skrocie powiem tak- dopalanie spalin w celu eleminacji nadmiaru NO2. Jak pojdzie membrana to to sklad mieszanki ustalany przez inne czujniki trafi szlag. Reszta w moim poprzednim poscie. ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-05 17:31:28 EGR często ulega zanieczyszczeniu/uszkodzeniu w lanosach, nubirach, leganzach (taką opnię uzyskałem w aso)
Mechanicy stosowali półśrodek - rozbierali egr i zastępowali membranę blachą wyciętą z puszki po konserwie. Wprawdzie egr przestawał działać, ale nie wpływa to w istotnie negatywny sposób na pracę silnika. |
![]() Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2006-04-05 19:18:53
Dzięki! Sprawdzę to ![]() |