MotoNews.pl

świeca zapłonowa - jaki gwint?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,
mam takie pytanie jaki jest gwint świec zapłonowych (prawy czy lewy) bo niedawno kupiłem komplet świec i kabli i nie moge wykręcić moich starych świec
prosze o pomoc

Standard...wkręca się zgodnie ze wskazówkami zegara...odkręca odwrotnie

Gwint jest najzwyklejszy na świecie - prawy. Jak są zapieczone to tylko porządnym kluczem je odkręcisz

Cytat:
2006-04-02 09:33:04, mleko pisze:
Gwint jest najzwyklejszy na świecie - prawy. Jak są zapieczone to tylko porządnym kluczem je odkręcisz

właśnie mam jakis zwykły mały łamany i za cholerę nie idze nim ruszyć!!

Bez dobrego klucza nie ma się co za świece zabierać, tak potrafią się zapiec że za cholere nie idzie ich ruszyć, ja swoje potraktowałem dodatkowo WD-40 ponieważ bałem się że gwint zerwe i dopiero puściły.

Bez dobrego klucza nie ma się co za świece zabierać, tak potrafią się zapiec że za cholere nie idzie ich ruszyć, ja swoje potraktowałem dodatkowo WD-40 ponieważ bałem się że gwint zerwe i dopiero puściły.

ja swoje odkrecilem zwyklym lamakiem!! takim za pare zlotych!! a byly niezle zapieczone:] ale na lamaka zalozylem mala rurke na na miejscu lamania sie tego klucza zacinelem go kombinerkami, zeby sie nie rozlazl!! i jakos sie udalo;]

Klucze łamane (najłatwiej dostępne) są dość słabe szczególnie na literze "T"na spawie poprzeczki. Polecam tak ustawić klucz, żeby po złamaniu było miejsce, by móc nim pokręcić w lewo. Można wtedy działać na niego z dużą siłą, którą wytrzymuje.
Pozdrawiam

NORAUTO pomogło pojechałem zakupiłem klucz długą rurkę za 20zł i świeczki odkręciłem bez problemu po wcześniejszym zniszczeniu dwóch kluczy łamanych!!

Mam silnik 1,6 16v jaki tam jest rozmiar klucza??

Cytat:
2006-04-02 16:21:33, Gofer pisze:
Mam silnik 1,6 16v jaki tam jest rozmiar klucza??

jezeli masz taki jak ja to 16mm